Falownik do silnika 600kW - jaki kabel zasilający

Profus napisał ;
Był taki jeden..

Kolego brednie piszesz tu fragment do którego należy się odnieść , i tylko tego fragmentu się trzymaj . A nie manipulujesz wybranym tekstem z kilkunastu postów . Jak byś zadał sobie trud przeczytania całego tekstu to byś wiedział że temat dotyczył tylko kabli od falownika do silnika .

Kol. simcode. Masz dużą wiedzę i piszesz w większości ciekawe rzeczy.
Ale nieraz się albo zapędzisz, albo napiszesz za szybko i nieskładnie, że wychodzi co wychodzi. Czytający widzi co jest napisane, a nie co autor myślał.
A z faktu że napiszesz że ktoś “brednie pisze” to już nie znaczy, że Ty masz rację. Na tym forum każdy czytający wyrabia sobie opinię z treści, nie z opinii jak ta Twoja.
Tak więc nie będę komentował kol. wypowiedzi.

To jak to jest z moim czytaniem: “manipuluję tekstem z kilkunastu postów” i nie zadałem sobie trudu czytania całego tekstu?
Braki w logice.

Oczywiście bo wystarczy zamieścić fragment by wypaczyć całą treść tematu . Po za tym ja nigdy nie napisałem że chodzi o kable zasilające falowniki , a kolega sprytnie połączył wypowiedź kolegi lukbok z moją poprzez wydzielenie jej . I to była manipulacja. Za brednie " Sory" trochę mnie poniosło ale reszta jak najbardziej na miejscu .

Witam,
moje wątpliwości w temacie.

Proponowane rozwiązanie połączenia kabli, gdzie jeden kabel to jedna faza, zawiera wady.
Pierwsza to właśnie problem ekranowania.
Nawet zastosowanie ekranowanych kabli nie spełni swojej roli. Musielibyśmy najpierw ułożyć kable w wiązkę i dopiero całość ekranować, aby było to skuteczne, korytko tego nie zapewni.

Druga wada, to konieczność odpowiedniego i starannego ułożenia kabli, dla zapewnienia równomiernego obciążenia. Np. płaskie ułożenie kabli w korytku może skutkować asymetrią.

Zakłócenia EMC mogą być uciążliwe, natomiast asymetria prądowa fatalna w skutkach. Proponuję zastosować rozwiązanie, gdzie każdy z kabli zasila trójfazowo i są połączone równolegle.

Niezależnie od zastosowanego rozwiązania, później obowiązkowo sprawdzić faktyczny rozkład obciążenia na poszczególne żyły.

Witam,

tak, tak kolego Aras masz rację.
Po przeanalizowaniu zastosowanie kabla na fazę nie jest dobrym rozwiązaniem.
Będą zastosowane kable z żyłami rozłożonym między poszczególne fazy.
Na pewno do silnika będą kable ekranowane. Co się tyczy kabli zasilających falownik to zobaczymy.

Pozdrawiam
lukbok
Łukasz