Falownik a komunikacja LONWorks

Witam

Temat pewnie przekracza zakres działu ale spróbuję. Jest sobie obiekt gdzie instalacje went. klim. pracują połączone w sieć LON (dokładniej to LonWorks FTT10). Część urządzeń (sterowniki) są montowane w szafie w budynku zaś na dachu są dwa urządzenia typu rooftop wyposażone w sterowniki Carel’a oraz przemienniki częstotliwości Altivar Schneider’a. Każdy z dwu falowników zasila dwa silniki wentylatorów. Jedna z maszyn (dwa falowniki po 15kW) pracuje wręcz książkowo podczas gdy druga (22kW + 15kW) po włączeniu większego z falowników traci komunikację. :frowning: Sytuacja nie uległa zmianie po wymianie falownika na inny egzemplarz (nie wymieniono filtra sieciowego na zasilaniu). Nic nie zmieniła też wymiana karty LON w sterowniku oraz rozwinięcie referencyjnego kabelka Belden’a 8471 po dachu obiektu (normalnie sieć typu magistrala z terminatorami pracuje na UTP kat 6 4x2x0,6mm2). Nie mierzyłem osobiście ale nie powinno być problemów z właściwym uziemieniem urządzenia. Oczywiście od falowników do silników lecą przewody ekranowane.
Po zerwaniu komunikacji z tym urządzeniem wymiana danych pomiędzy pozostałymi urządzeniami przebiega bez problemów.

Niestety producent urządzenia (włosi) nie potrafią zająć stanowiska.
Czy ktoś z kolegów spotkał się z podobnym przypadkiem? Zaczynam się zastanawiać czy Altivar o tej mocy nie wchodzi niechcący n-tą harmoniczną na częstotliwość na której pracuje LON. Niestety nie dysponuję oscyloskopem aby zobaczyć co się dzieje więc możemy tylko próbować nie mając pewności.
Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i sugestie.

Wcześniej podobne urządzenia włączałem bez problemu do sieci i wszystko działa wręcz idealnie (niektóre mam cały czas na podglądzie zdalnym) :slight_smile:
pozdrawiam

Sory za literówkę w temacie powinno być “falownik a komunikacja LONWorks”
admina proszę o poprawienie,
dziękuję i pozdrawiam

Witam,
mało informacji troszkę, dotyczących przewodu silnikowego sposobu “przejścia” przez szafę (czy ekran poprzez dławik metalowy jest na powierzchni 360 st. uziemiony?)
czy przewód jest “ekranowany” czy specjalny do przemienników np. Topflex ?
Inną rzeczą a raczej koniecznością jest stosowanie przewodów LAN w ekranie…
pozdrawiam :slight_smile:

Witam

Kolego pm - chciałbym się podpytać, jak w końcu kolega rozwiązał tę sprawę.

pzdr
-DAREK-

Witam
Tak szczerze problem jeszcze nie jest rozwiązany. Odpowiadając na sugestie kol. falowniki.com kabelek jest specjalistyczny aczkolwiek nie jest to Topflex a ekran jest prawidłowo podłączony na obwodzie. Co do suugestii z ekranowanym przewodem sieciowym w LonWorks FTT10 to bynajmniej Echelon dopuszcza ale nie uważa za konieczny przewód ekranowany. Inna sprawa że podobnie jak tonący tak też dostawca urządzenia przywiózł specjalny przewód ekranowany - bez efektu. Podobnie brak efektu przy testach zmieniających kluczowanie przemiennika. Brak efektu także przy zamianie fabrycznych sterowników pomiędzy dwoma urządzeniami. Jedynym pozytywnym testem okazało się dołączenie na feralnym urządzeniu innego rodzaju sterownika (inny producent) również wyposażonego w kartę LON. Wówczas to komunikacja z dodatkowym sterownikiem działała bez zarzutu. Aktualnie przygotowywane są testy ze zmianą zasilania sterownika z AC na DC. Najgorsze jest to że sam producent (włoski) najmniej angażuje się w rozwiązanie problemu. Uwaga powyższa nie dotyczy polskich przedstawicieli firmy którzy starają się jak mogą i do szczęścia brakuje tylko efektu końcowego.
Oczywiście poinformuję na forum gdy wspólnie znajdziemy rozwiązanie tematu. Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.
pozdrawiam

pm001

Nie wypowiem się na temat tej sieci. Wiem natomiast, że urządzenia różnych producentów, choć przystosowane do przesyłu w danym standardzie mają problemy z komunikacją. To już sprawdzone na sieci Ehternet, ProfiBus czy CCLink, nie mówiąc już o RS232 lub RS485.

Witam,
dla mnie najbardziej sprawdzoną siecią którą zazwyczaj stosuję jest CANopen jak na razie mnie nie zawiodła…
Mam również doświadczenie z siecią Profibus, Ethernet, LON i ASI. Z nimi generalnie również nie ma problemów, oczywiście były różnorakie awarie ale zazwyczaj związane z ingerencją użytkownika.
pozdrawiam

Witam
Temat wreszcie rozwiązany i dyskusja (nieliczna) do zamknięcia. Dla tych którym ewentualnie może się przydać okazało się że winna była sieć wewnętrzna w rooftopach a bardziej dokładnie sieć po której sterowniki Carela wymieniają się danymi. Teraz już wiemy że uroda tych konstrukcji jest taka że śmieci zbierane w sieci Carel nie objawiają się w miejscu gdzie powstają ale zostają przeniesione na inne interfejsy sieciowe zabudowane w sterowniki. Tak więc po uziemieniu ekranu kabelka połączeniowego łączącego sterowniki Carel sieć po której się łączymy z urządzeniem z zewnątrz czyli LONWorks FTT 10 uspokoiła się i nie ma problemów z połączeniem.

@gruhaa - oczywiście masz rację z potencjalnymi problemami połączeniowymi pomiędzy różnymi producentami urządzeń i właśnie dlatego stosujemy ciągle LONWorks FTT 10 (a nie nowszy BacNet) gdyż praktycznie wszyscy producenci już dopracowali swoje rozwiązania a i chip sieciowy produkowany zawsze przez Echelon’a jest gwarancją zminimalizowania problemów.

@falowniki.com - pewnie to wyjątek od reguły ale tym razem właśnie do ingerencji użyszkodnika musiało dojść aby poprawić fabrykę :wink:

Dzięki za sugestie i uwagi
Prośba do admina: Temat do zamknięcia