Energia bierna oddana

Witam
Mam fakturę z PGE w której ujęta została energia bierna oddana.
W mojej firmie pracuje wyłącznie komputery. Skąd energia bierna została wykazana. Czy przyczyna moga być ups-y.
Może ktoś mi podpowie.

witam kolegów :slight_smile:
Jaką masz moc umowną? Ile czynnej a ile biernej jest na fakturze?
Jaki duży jest to obiekt?
Bierna oddana czy może pobrana?
Czy jest bateria do kompensacji mocy biernej?

Witam
Moc zamówiona to 80kw,
baterii wogóle niema w budynku 3 kondygnacyjnym,
czynna energia pobrana to 25,000
bierna oddana 2,700
koszt jest znaczny
co może powodować takie koszty czy to UPS-y ?

witam Kolegów :slight_smile:
A ile jest tych UPS-ów i jakiej mocy? Czym jest oświetlony obiekt? A jak wyglądały poprzednie faktury?

no UPS będzie z 100szt około 50va 300w + serwer z podtrzymaniem 1000va x2 szt
no i jeszcze dodatkowo silkik windy ale jakis niewielki,
oświetlenie obiektu to lapmy jażeniowe standardowo 4x18w
no i mam 25 klimatyzatorów
to w zasadzie było by wszystko, faktury sa kwotowo zbliżone
jest to budynek typowo biurowy

Nie podałeś jaki charakter ma ta moc bierna (indukcyjna czy pojemnościowa - pobór mocy indukcyjnej jest jednocześnie oddawaniem pojemnościowej, pobór pojemnościowej jest jednocześnie oddawaniem indukcyjnej - gdyż moc bierna nie wykonuje pracy tylko “krąży” pomiędzy elementem indukcyjnym i pojemnościowym).

Poszukaj firmy zajmującej się doborem kompensacji mocy biernej - są firmy, które pomiary do doboru baterii kondensatorów robią bezpłatnie lub za niewielką opłatą. (na ogół bezpłatny jest pomiar gdy kupuje się baterię kondensatorów - pomiar jest w jej cenie).

Prawdopodobnie będzie potrzebna bateria kondensatorów dławikowa, z sterowaniem tyrystorowym członów (duża ilość odbiorów nieliniowych - wyższe harmoniczne, zmienność obciążenia mocą bierną w czasie).

Tego nie da się zbadać na odległość przez forum - tutaj trzeba podłączyć rejestrator i wykonać pomiary. (rejestrator powinien być podłączony nie krócej niż pełny tydzień). Po zarejestrowaniu wielkości, równomierności i charakteru obciążenia będzie możliwe dobranie odpowiedniej baterii kondensatorów. Na ogół kary płacone za moc bierną w ciągu roku dorównują wartości baterii kondensatorów.

D dziękuje za poprawienie tekstu.

A co do mocy biernej to chyba wykazuje pojemnościiowa. Mam 1 silnik od windy.
a teszta to ups, komputery, czajniki, oświetlenie, przepływowe podgrzewacze wody 3,5 kW. no i klimatyzatory będzie ich z 25 szt.
Pytanie jeszcze , skąd się bierze ta bierna kompensacyjna oddawana?
Próbuje jakos logicznie ogarnąć no i nic nie wymyśliłem jak do tej pory.
Czy może UPS zsumowane w sieci moga tak sie zachowywać?

Może ja spróbuje w prosty sposób wytłumaczyć Ci tę czarną magię z mocami biernymi.

Zakładam, że podstawy elektrotechniki posiadasz. Cały ten kosmos z mocami biernymi aż po zapisanymi w postaci zespolonej ma jedną prostą podstawę i wywodzi się z najprostszych w świecie elektrotechniki zmiennych w czasie przebiegów napięcia i prądu. I wszystko teraz zależy od kąta pomiędzy przebiegiem prądu i napięcia. Ten sam cos fi tu występujący jest potem przenoszony do teorii o mocach.

Gdy prąd i napięcie są ze sobą w fazie nie ma mowy o żadnych mocach biernych a występuje to przy obciążeniu twojej instalacji czajnikiem. Gdy prąd opóźnia się w stosunku do napięcia - dzieje się tak przy odbiorach indukcyjnych (silniki) mówimy, ze twoja instalacja pobiera moc bierną bo trzeba wytworzyć moc bierną pojemnościową dla zrównoważenia tej biernej indukcyjnej i jeśli nie robisz tego u siebie w instalacji to tę pojemnościową trzeba po prostu pobrać z sieci.

I ostatni przypadek to twój gdy prąd wyprzedza napięcie a dzieje się tak przy odbiorach o charakterze pojemnościowym (UPS, być może prze kompensowane klimatyzatory) W tym przypadku trzeba wytworzyć moc bierną indukcyjną aby zneutralizować pojemnościową i aby wektor prądu i napięcia się do siebie zbliżyły a nawet rozjechały się trochę ale tak aby prąd się opóźniał lekko w stosunku do napięcia bo jest to stan naturalny. A więc tę moc bierną indukcyjną pobierasz z sieci co za tym idzie powodujesz ,że w sieci jest nadwyżka mocy biernej pojemnościowej. Dlatego operator napisał ci na rachunku, ze pompujesz do sieci moc bierną i dostajesz za to karę finansową.

Jest to klasyczny przykład prze kompensowania mocy biernej w instalacji odbiorczej i potrzebujesz odbiorników o charakterze indukcyjnym a nie baterii kondensatorów bo tylko pogorszył byś sytuację.

witam kolegów :slight_smile:

Dlatego w pierwszym swoim poście napisałem

Bierna oddana czy może pobrana?

Nie ukrywam, że raczej odbiorcy “biurowi” mają problem z pobraniem a nie oddaniem. Tym bardziej, że obiekt nie jest mały i oświetlany świetlówkami.
Nie odpowiedziałeś jak wyglądały poprzednie faktury i dodatkowo, czy w ostatnim czasie nie był wymieniany układ pomiarowy, jakie są liczniki/licznik? Indukcyjne czy elektroniczne?
Sam widzisz, że nie jest prosto odpowiedzieć na twoje pytanie kiedy w każdym poście pojawiają się dodatkowe pytania.
Jeżeli układ pomiarowy jest sprawny to pozostaje podpiąć rejestrator o czym pisał również Kolega paul0, on (rejestrator :wink: )prawdę Ci powie.

Panowie faktury poprzednie mało się od siebie różnią , kwota to około 2600 zł.
Z poprzednich lat może mniejsze lekko 1000 zł.
Nadmienie że sukcesywnie wymieniam UPS na nowsze, oczywiście ze wzglądu bezpieczeństwa kompuetrów i czasu ich podtrzymania.
Nie ukrywam że zagwostka jest znaczna. za miesiąc nakręciło mi 2700 kVarh
Z tego co mi piszecie w temacie to rozumiem o co chodzi. Pójde w kierunku wyłączania komputerów i ups-ów, może coś zaobserwuje pozytywnego.

A jak się ma jednoczesność załączania czajników i innych urzadzeń? czy czajniki jako urządzenia indukcyjne mogą też powodować te zjawisko, czajników mam około 70 sztuk w budynku.
układ pomiarowy elektroniczny.

no i podpowiedźcie mi co trzeba zrobić w tym kierunku.
czy założenie takich dławików coś pomoże.
Pozdrawiam

A co to kolega za indukcyjne czajniki posiada? Pewnie takie są gdzieś na świecie ale nie sądze, że u kolegi w biurze. Czajnik to typowo rezystancyjny odbiornik i w sprawie poprawy współczynnika mocy pozytywnie działa to znaczy poprawia go. Ale nie o taką poprawę współczynnika mocy chodzi aby czajniki były włączone na stałe a o poprawę gospodarki mocą bierną poprzez jej kompensowanie.

Miałem podobny problem z karami za moc bierną pojemnościową, dodatkowo problem z zawartością wyższych harmonicznych prądu w sieci i nierównomiernym obciążeniem faz. Prawie dwa lata temu po pomiarach, analizie itd. zamontowaliśmy filtr aktywny. Sprawa została rozwiązana.

Dzień dobry

Zakładając, że nie ma Pan zainstalowanej baterii kondensatorów to przyczyn może być kilka:

• oświetlenie jarzeniowe - może zbyt dużej mocy zainstalowane są w nich kondensatory do korekcji cos fi
  • klimatyzatory - jest ich dość sporo 25 szt. ale zakładamy że nie pracują cały czas (np zimą więc nie powinny stanowić problemu, powinno to być widoczne po opłatach za moc bierną lato/zima kiedy pracują a kiedy nie.
  • UPS Jest ich sporo. Jeszcze jest kwestia ile ich jednocześnie pracuje. Czy wszystkie, a może tylko jeden. Ale zakładając, że nie ma UPS to nic inne go jak przekształtnik energoelektroniczny. Jeżeli jest lichej jakości to może nie być w nim układu monitorowania wejściowego współczynnika mocy i jego korekcji. Zatem z punktu widzenia sieci zasilającej może stanowić źródło mocy biernej pojemnościowej. Należy również podkreślić fakt wprowadzania zaburzeń do sieci w postaci harmonicznych prądu. Ich wielkość zależy również od jakości wykonania. Jeżeli są to tanie UPS-y to raczej należy zapomnieć o odpowiednio dobranych w nich dławikach wejściowych (miedź przecież kosztuje).

Jeżeli jest taka potrzeba służę pomocą (mogę podłączyć rejestrator) i proszę kontakt na e-maila.