elektryczne podgrzewacze wody "bojlery"

Witam Kolegów.
Nie mam doświadczenia w eksploatacji bojlerów.Mam bojlery elektryczne już 3 lata i ostatnio coś w nich “strzyka” ,“puka”-podejrzewam że to kamien na grzałkach.Czy jest jakaś recepta na to?. Mam 2-wa jeden Bosch a drugi Biowar;w obydwy to samo zjawisko występuje.
Liczę na wiedzę Kolegów.
Pozdrawiam Janusz.

nierobiłem tego jeszcze ale chyba najlepszym wyjsciem byłoby mechaniczne czyszczenie grzałki
czyli spuścic wode, wyjąć grzałke i ostukać młotkiem co daje zadowalające efekty
inny sposób to poczekać az sie grzałka spali (im więcej kamienia tym szybciej choć może to długo trwać) i wymienić na nową
pozdrawiam

ja to robiłem parę razy po spaleniu grzałki, było tam multum kamienia, wskazane jest się tego pozbyć, tak jak kolega pisał

Witam
Jeżeli to faktycznie kamień na grzałce, to pomaga gotowanie octu, który bardzo ładnie rozpuszcza kamień . Tak czyszczę grzałkę w czajniku bezprzewodowym. Tak kiedyś czyściłem garnki i czajniki na gaz z kamienia.

Witam
Jeżeli to faktycznie kamień na grzałce, to pomaga gotowanie octu, który bardzo ładnie rozpuszcza kamień . Tak czyszczę grzałkę w czajniku bezprzewodowym. Tak kiedyś czyściłem garnki i czajniki na gaz z kamienia.

Witam
Kolego gruhaa skoro kolega juz pisze o usuwaniu kamienia za pomoca octu co kazdy wie ze tak sie czysci czjniki , to jak kolega wyczysci z kamienia w ten sposob bojler??? Mam ten sam problem i oczyszczenie grzalki to jeszcze nic co ze zbiornikiem??

ja jak odkręcałem grzałki to wysypało się wiadro kamienia i nie wiem czy ocet by pomógł.