Elektrownia wiatrowa powstanie w Borzęcinie

Są też dobre wiadomości:

Największa w Małopolsce, jedna z większych w Polsce, elektrownia wiatrowa powstanie w Borzęcinie - donosi “Dziennik Polski”.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,6409660,_Dziennik_Polski___Wiatraki_za_300_mln_zl.html

Tak przy okazji zapytam, czy jest ktoś z elektryków na forum, który zajmuje się urządzeniami do pozyskiwania enegii odnawialnej?

Temat ciekawy.

STANCA

Witam!
Kol.STANCA
Co do energi odnawialnej odbyła się wystawa w Poznaniu.Zgromadzono
na niej 120 najbardziej orginalnych urządzeń i instalacji prezentowanych w
pięciu grupach tematycznych:oszczędność energi,transport pryjazny środowisku,
adaptacja do zmian klimatu oraz projekty różne.Danfoss zaprezętował
gruntową pompę ciepla DHP oraz bezprzewodowy system regulacji
ogrzewania podłogowego CF2.Pokazano wiele egzotycznych wynalazków z
różn
ych stron świata.Do najciekawszych były łapacze mgły z Wysp Zielego Przlądka :slight_smile:

Witam szanownego eksperta co konkretnie kolege interesuje. Obecnie zajmuję się farmą wiatrową w Tychowie 50 MW.
Pozdrawiam.

monter12 - a jakiego producenta są te wiatraki??

Nordex

Nawet jeśli nikogo takowego tu nie ma, to na pewno powoli będą się pojawiać. Unia Europejska naciska na nasz nadwiślański kraj, by do 2020r. zwiększył udział energii ze źródeł odnawialnych do 15%. Co za tym idzie - jest to (i będzie) coraz bardziej opłacalna gałąź naszej branży, przy której warto się troszkę zakręcić…

Witam!

Zużycie wyprodukowanej energii elektrycznej na potrzeby własne jest opodatkowane podatkiem akcyzowym. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z dnia 03.11.2010 r. nr ITPP3/443-131c/10/ZG.

Wnioskodawca zamierza wybudować przyzakładową instalację wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej na użytek swojej firmy. Wytwórnia ta ma wytwarzać energię elektryczną i działać w oparciu o zainstalowany zgodnie z obowiązującymi przepisami budowlanymi, agregat prądotwórczy napędzany wysokoprężnym silnikiem spalinowym. Silnik ten będzie zasilany przetwarzanym w zamkniętej instalacji technologicznej odpadowym tłuszczem z ubojni (biomasa). Wnioskodawca zadał pytanie, czy wytwarzanie energii wyłącznie na użytek własny podlega opodatkowaniu podatkiem akcyzowym? W przedmiotowej sprawie organ podatkowy zajął następujące stanowisko:

Reszta tu Energia elektryczna na własne potrzeby a akcyza - eGospodarka.pl - Interpretacje i wyjaśnienia

Witam

Czytam i w pale mi się nie mieści jak można w tak prosty sposób zniechęcić chętnych do działań proekologicznych.

CYTAT:
Tym samym zużycie energii elektrycznej, którą Wnioskodawca wyprodukował jest opodatkowane akcyzą, a Wnioskodawca staje się podatnikiem podatku akcyzowego w tym zakresie.

Końcowo wskazuje się, iż bez znaczenia dla niniejszego rozstrzygania w zakresie opodatkowania podatkiem akcyzowym zużycia wyprodukowanej energii elektrycznej pozostaje okoliczność zaliczenia czy też nie, działalności wytwarzania energii elektrycznej do prowadzenia działalności gospodarczej w rozumieniu art. 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004 roku o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz. U. z 2007 r. Nr 155 poz. 1095 ze zm.).(…)”

Każdy kto wytwarza energię a nie płaci akcyzy już podpada pod skarbówkę?

Fakt jest to interpretacja jednego urzędnika.
STANCA

Witam

Co do wcześniejszego pytania:
Jest dużo Polaków, którzy zajmują się energią odnawialną. Należałoby raczej zapytać raczej o jaką dziedzinę Pan pyta.

W każdym razie specjalistów od OZE jest u nas pod dostatkiem :wink:.

Witam
Wielu kolegów nie ma dostępu do urządzeń wymienionych
w tytule Energia odnawialna
Dyskusje o źródłach wytwarzających energię elektryczną poprzez przetwarzanie energii wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalnej, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek oraz energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu itp.
ja chcę zachęcić tych co pracują już przy takich urządzeniach by podzielili się z uczestnikami forum swoimi doświadczeniami.

STANCA

Witam

Praca jak praca. Na początku ma się tysiące pytań, a w miarę upływu czasu odpowiada się na te pytania.

Smuci mnie to, że nie mamy krajowego producenta wiatraków. Wprawdzie w Polsce wykonuje się dużo podzespołów jednak nie mamy nic swojego. Myślę, że mamy wystarczająco myśli technicznej aby coś takiego zrobić. Niestety rzeczywistość jest brutalna.

Odgrzewam stary temat…
Przypadkiem kiedyś trafiłem na taką stronę:
[…]
Firma z Nowego Sącza, która coś robi w tym kierunku (małe źródła).