ELEKTROHYDRAULICZNA REGULACJA TURBINY

Zwracam się z prośbą do wszystkich ludzi z branży o pomoc!
Poszukuję literatury o układach regulacji turbin. Dotarłem tylko do dwóch publikacji. A mianowicie: “Regulacja turbin parowych” - K. Graul, W. Jenseit z 1962 roku oraz “Zagadnienia maszyn przepływowych. Regulacja turbin.” - T. Chmielniak, G. Aksan - Skrypt Politechniki Śląskiej - Gliwice 1981. Czy naprawdę nie ma nic nowszego? Czy ktoś spotkał się z tym tematem? Czy ma ktoś jakieś materiały?

Jeśli spotkałeś (spotkałaś) się z jakimiś książkami, konferencjami, referatami, pracami dyplomowymi na ten temat to proszę o informację. Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedź!

Jedyne znane mi czasopismo poruszające tematykę turbin, kotłów itp urządzeń energetycznych to ENERGETYKA:

http://www.elektroenergetyka.pl/

Proponuję przejrzeć roczniki gdzieś w bibliotece.
Może tam znajdzie się coś nowszego na ten temat.

Witam na Forum!
EHR jest nowością w ENERGETYCE i mam z tym zagadnieniem kontakt na codzień. Znam ogólne zasady i dokładnie układ silnoprądowy.
Kim Jesteś ENERGETYKU? -Elektroenergetykiem czy Obsługą Turbozespołu ?
Odpowiedzi należy szukać w ELEKTROWNIACH , które te systemy regulacji już eksploatują lub u producentów tych systemów.
I tu zaczyna się tajemnica zawodowa, bo nie można produkować sabotażystów czy włamywaczy do systemów komputerowych.

Jestem pracownikiem Elektrowni “Opole” S.A. Obsługuję między innymi turbozespół 18K360, na którym jest właśnie ten układ. Interesują mmnie układy regulacji turbin ze szczególnym uwzględnieniem EHR.

Witam!
Miło mi poznać Kol. Energetyka na Forum.
-Teraz wiem, kto zadaje pytanie i dlaczego.
-Jak wspomniałem, jest to „nowość”, musi, więc, minąć trochę czasu, nim ukażą się jakieś publikacje na ten temat?
-Na dzisiaj źródłem informacji są producenci, firmy wdrożeniowe i Obsługa systemu EHR. Na Forum Kol. Energetyk chyba nie uzyska takich informacji, gdyż jest to tajemnica zawodowa i wiadomo, co za to grozi ze strony pracodawcy.
-Na Forum jestem osobą prywatną, nie przedstawicielem Elektrowni.
-Do obowiązku […] należy opracowanie instrukcji obsługi, dostarczenie Obsłudze do wglądu DTR i tego może się Kol. domagać od Szefa.
-Pozdrawiam jako Elektroenergetyk „ZE DO” S.A!

Tak też myślałem, że nie zdobędę dodatkowych informacji na interesujący mnie temat. Ale kto pyta, nie błądzi :slight_smile:
Postaram się zdobyć jak najwięcej informacji z dokumentacji techniczno-ruchowej (DTR).
Poza tym zebrałem wszystkie już możliwe materiały, oprócz właśnie DTR i zabieram się do pracy. Pozdrawiam również, cieszę się, że ktoś odpowiedział na moją prośbę.