Ekwipotencjalizacja konstrukcji stalowej

Mam takie pytanie w jaki sposób moge wykonać takie połączenie miedzy słupami konstrukcji nośnej ?
Kiedyś coś czytałem, że wystarczy śruba o odpowiednim przekroju oraz podkładka wcinająca (śruba następnie miała być pomalowana na czerwono). Niestety nic nie mogłem znaleść w normach.
Za odpowiedz dziekuje.

Kiedyś w biurze projektów dla starych hal gdzie były słupy metalowe lub betonowe z grubym zbrojeniem projektowano kratownicę z bednarki np co 20 metrów albo w zdłuż siatki słupów.
Na słupy wyprowadzano złącza kontrolne. Połączenie ze słupem było spawane i zabezpieczane antykorozyjnie.

Wykonawca sypał k… i h… ale zrobić musiał a potem jak wstawiano maszyny sterowane komputerowo i do tego w pobliżu posadowino stację 15/0.4 kV nie było problemów.

Ale w inym obiekcie wykonawca zrobił po swojemu - to prez tydzień automatycy nie mogli komuterów poustawiać bo im wariowały. Dostał wpis do dzienika budpowy i rył betony w całej hali skoro nie chciał tego zrobić jak nie było betonow ale pomogło.

Generalnie polecam spawanie bo połączenia śrubowe nie dają tej pewności a po latach obsługa o nich zapomina.

Może poszukaj w jakiś komentarzach do norm i przepisów (takie ksiązki kiedyś wydawano formatu A4 chyba szara okładka) tam chyba były jakieś rysunki przykładowe konstrukcji połączeń stopy słupa itp.

Witam kolegów na Forum.
Przeglądam posty i dotarłem do tego.
Jeżeli to pomoże :
KOMENTARZ DO NORMY PN-IEC 60364 (Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - tom 1 ) DZIAŁ 826-04-UZIEMIENIE poz. 09
"Wyjaśnienia dotyczące połączeń wyrównawczych podano w p. 21.4.3 załącznika krajowego NB.
Jaki obiekt ma kolega zygi33 na myśli ?
Więcej na ten temat po przejrzeniu dostępnych materiałów.
Pozdrawiam.

Dzieki za podpowiedz… co do pierwszej odpowiedzi to tak tobimy… ale mi chodzi mi o polaczenie słupów nośnych (jeden na drugim). Wiem że mogę tu także spawać, ale konstrukcja może być rozbieralna. Jest na niej zamontowany most szynowy (prąd 12tys A). W normie o uzmieniach znalazłem tylko coś o połączeniach kołnierzowych, które przez analogie moge wykorzystać w moim wypadku. Jednak to rozwiązanie powoduje wykorzystanie dwóch śrub (niestety to zajmie dużo wiecej czasu), co ekonomicznie jest dla mnie nie opłacalne, gdyż obieg jest rozległy.

Tak więc dzieki za próbe pomocy.

Most szynowy na 12kA to wymaga ostrożnego i rozważnego podejścia.
Jak duże masz prądy zwarcia 3 fazowego, 2f i 1f ?

Koniecznie weź do pomocy dobrego projektanta.
Jeśli masz już projekt to sprawdź wytrzymałość zwarciową aparatów oraz nastawy zabezpieczeń bo czasem jest tak, że wszyscy święci się podpisali a tu w projekcie są wyłączniki które mogą wybuchnąć bo nie wytrzymają tak dużych prąów udarowych ale były tańsze.

Nastawa zabezpieczeń jest tak zrobiona że szyny bądź kable mogą się zdeformaować mechanicznie przy zwarciach.

Wołaj papierów od projektanów z nastawami zabezpieczeń podają jakie i co oraz niech się podpiszą.

tylko jak rozpoznać dobrego projektanta, ma napisane na czole, czy jak? :wink:

Dzieki za pomoc… co do projektu to jest.
Ale mi chodzi o EKWIPOTENCJALIZACJE konstrukcji stalowej a nie o całą reszte !
Chodzi o to czy belki nośne miedzy sobą mają być spawane (raczej uważam że nie), czy wsytarczy wykorzystać śruby łączące te konstrukcje!

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Ok. 15 min temu zawiesił mi PC, mam UPS, pracuję na Win XP i teraz mogę sobie napisać pretensję do du.., że pliki pisane w WORD’dzie, zapisywane automatycznie co 5 mim. nie da się odzyskać.
Powracając do zasadniczego tematu.
Kolego „zygi33”, proszę się dobrze zastanowić kiedy i jakie skutki ekwipotencjalizacji będą przyczyną złych połączeń?
W przypadku połączeń ekwipotencjalizacji to może do być „drucik” 0.5 mm2.

Dużo osób mówi, że przesadzam jak napisać protokół z pomiarów, ale w w/w przypadku nie bawmy się w laboratorium techniczne.
Kontynuując ten post, dojdziemy do wniosku, że:

EKWIPOTENCJALIZACJA - POŁĄCZENIE WYRÓWNAWCZE
Ekwipotencjalizacja ogranicza w znacznym stopniu powstawanie dużych różnic potencjałów w zainstalowanych mediach. Jeśli instalacje zewnętrzne, linie zasilające i sygnałowe nie mogą wchodzić w jednym punkcie obiektu, zaleca się stosować lokalne szyny wyrównawcze. Powinny być one połączone jak najkrótszymi przewodami z uziomem lub metalowymi elementami konstrukcji żelbetonowych. W przypadku bezpośredniego uderzenia pioruna w budynek, obudowy i przewody ochronne połączone z uziomem fundamentowym, w milionowej części sekundy uzyskują wysoki potencjał.
Od uziemionych części do sieci zasilającej oraz do sieci transmisji danych płynie prąd wyrównawczy, który może spowodować duże zniszczenia. Równocześnie w pętlach przewodów, które nie są połączone z szyną wyrównawczą, mogą indukować się niebezpieczne przepięcia. Badania wykazały, że uszkodzeniu mogą ulec urządzenia, które znajdują się w obszarze do 1000 m od miejsca uderzenia pioruna. Kombinacja ograniczników SPI + SPC jest nowoczesnym rozwiązaniem zapewniającym sprawne przeniesienie obciążeń prądowych między warystorem a iskiernikiem. Doświadczenie i kompetencja są naszym atutem przy projektowaniu niezawodnego systemu ochrony przeciwprzepięciowej w oparci o iskierniki i warystory. Nasze wypróbowane rozwiązania znajdują zastosowanie w budownictwie mieszkaniowym i przemysłowym.

W 99% zgadam się z tym artykułem.

Proszę rozważyć jakie napięcie powstaje przy zdejmowaniu swetra z materiału opartego na niciach sztucznych.
Proszę również rozważyć jakie napięcie występuje na nylonowych wykładzinach podłogowych w obiektach służby medycznej.
W pierwszym przypadku stosujemy różne płyną do prania jak np. „K” rezystancja izolacji podłogi nie może być większa od 1 MΩ.
Kiedyś byłem kolka dni w hotelu w Austrii. Sztuczne dywany, wykładziny itp. były skutkiem tego, że gdy rano szedłem pod prysznic kran mnie kopnął gdyż musiałem rozładować swój naelektryzowany, zgromadzony potencjał.
Jeśli chodzi o skutki wyładowań atmosferycznych, to nikt jeszcze nie ujarzmił pioruna i bardzo mało o nim wiemy. Owszem różnego typu zabezpieczenia, coś tam dają ale czasami przesadzamy w ich zastosowaniach. Mam pod konserwacją kilkanaście obiektów i kilka central telefonicznych od ok. 20 lat i wiem, że gdy piorun bezpośrednio uderzy w obiekt, to nasze zabezpieczenia nic nie pomogą.

Wracając do zasadniczego tematu połączeń konstrukcyjnych, to wg mnie całkowicie wystarczą połączenia śrubowe a o malowaniu nic nie słyszałem. Natomiast jeśli chodzi o przekroje przewodów w celu wyeliminowania ekwipotencjalizacji, to proszę ich nie mylić z przewodami połączeń wyrównawczych. Teoretycznie jest ich takie samo zadanie, jednak połączenia wyrównawcze spełniają przede wszystkim rolę ochrony p. porażeniowej i dlatego wymagane są odpowiednie połączenia i przekroje.
Większość projektantów w piwnicach wielokondygnacyjnego budynku projektuje połączenia wyrównawcze „FB” z bednarki, a norma mówi, że takie połączenia możemy sprawdzać małym napięciem i prądem > 0,2 A. I kto tu popełnia błąd, projektant czy ustawodawca. Wg mnie ustawodawca.
== na koniec ==
My sobie możemy pisać na tym czy innym forum, to i tamto, a nasi ustawodawcy maja to, wiecie gdzie? Chyba wiecie.
Demokracja, Unia Europejska, i „stul pysk”, jak za Hitlera i Stalina. Solidarność, pod prezydenturą L.Wałesy, a za niedługo normy i akty prawne zaczną podpisywać ministrowie X_Y_Z, tylko mam jedno pytanie, czy ów minister będzie wiedział, o co w danej ustawie chodzi?