Witam, proszę o interpretację wyników pomiarów impedancji petli zwarcia w złączu kablowym zasilanym kablem YAKY 4x240mm, zabezpieczenia-wkładki WTNH2 200A gL/gG. Pomiary wykonywałem przyrządami SONELA MIE500 i MZC303E. Otrzymałem poniższe wartości pomiarów:
-MIE500: L1-PEN-0,98ohm; L2-PEN-0,28ohm; L3-PEN-0,29ohm
-MZC303E: L1-PEN-0,46ohm; L2-PEN-0,27ohm; L3-PEN-0,28ohm
Pomiary wykonałem parokrotnie przy pomocy tych samych przewodów pomiarowych l=1,2m po wprowadzeniu długości i kalibracji w w/w przyrządach. Zastanawiający jest różny wynik pomiarów w fazie L1 i powtarzalność w fazach L2 i L3. Proszę o odpowiedź co może być powodem otrzymania takich wyników, czy ktoś spotkał się już z podobnym problemem.
Witam
Jak by nie było to dla zabezpieczenia 200 A gG i tak są nie dobre wyniki, a dla fazy L1 jest i coś nie tak.
Piotrek
Słaby styk przewodu L1. W złączu pewnie sprawdziłeś więc jest wcześniej np w stacji trafo na RBK.
Witam Kolegów.
Cóż temat pomiaru w złączu kablowym wymaga odrobiny refleksji. Przy takich przekrojach kabli i zabezpieczeniach 200A tradycyjne mierniki o rozdzielczości 0,01 nie powinny być stosowane. Aby prawidłowo przeprowadzić badanie pętli w złączu kablowym należy użyć miernika MZC-310s Sonela. Wynika to bezpośrednio z wartości prądu, który jest wymuszony w trakcie pomiaru. Mierniki, których użył kolega robertmajda wymuszają przepływ prądu o wartości ok. 20A co w przypadku opisanego złącza to zwykłe „bzyknięcie”. MZC-310s potrafi wymusić ok. 180A lub nawet 280A dla pomiaru międzyfazowego. Taki dopiero pomiar może być w tym przypadku wiarygodny. Podane wyniki nie spełniają warunku samoczynnego wyłączenia zasilania. Należało by więc zacząć od wykonania pomiaru pętli zwarcia miernikiem silnoprądowym MZC-310s i w zależności od otrzymanych wyników rozpocząć analizę – czemu są takie wyniki a nie inne. Jeśli na L-1 są słabe styki od razu to wyjdzie. Jeśli impedancja wynika z długości linii to MZC-310s potrafi zmierzyć jednocześnie z pętlą napięcie rażeniowe. Wtedy obiekt można dopuścić do eksploatacji na podstawie kryterium napięć.
Pozdrawiam
GutMan
Witam, nawet po kontakcie z producentem mierników Sonel, nie uzyskałem zadawalającej mnie odpowiedzi z czego wynika różnica pomiarów impedancji pętli zwarcia na fazie L1 przy pomocy MIE 500 i MZC 303, wynik ten wskazywał na nieprawidłowe połączenie pomiędzy stacją trafo a złączem kablowym, przy rozruchu urządzeń (silniki, pompy) występował spadek napięcia na fazie L1, poinformowałem energetykę o zaistniałej sytuacji. Okazało się, że w stacji trafo na odpływie odłącznika było niedokręcone połączenie kabel-styk. Po usunięciu nieprawidłowości ponownie wykonałem pomiary tymi samymi przyrządami w złączu kablowym - wyniki pomiarów takie same na poziomie 0,29ohma. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
Dzwoniąc do Sonela pytał może kolega o wartość rezystora zwarciowego w MIE-500 nie mogę się doszukać w karcie katalogowej, w MZC to 10 ohm. Przypuszczam że w MIE jest mniejszy.
Niestety kolega GutMan ma rację, niestety dlatego że chyba czas na zmianę miernika.
pozdrawiam
Witam Kolegów.
Cóż potwierdza to co napisałem wcześniej. Kolego robertmajda nie powinno się dla takich zabezpieczeń dokonywać pomiaru miernikami o rozdzielczości 0,01 ohm. Rezystory zwarciowe zarówno w mierniku MIE jak i MZC-303 mają po 10 ohm. Różnice w pomiarach tymi miernikami mogą wynikać z wielu czynników. Przede wszystkim należy pamiętać, iż pracują one w dolnych wartościach swoich zakresów pomiarowych. Polecam przeczytanie http://old.sonel.pl/index.php?pid=26 oraz http://old.sonel.pl/media/files/pl/pdf/artykuly/artykul_aspekty.pdf
To powinno wiele wyjaśnić. Sprawdź również czy przewody pomiarowe w MZC-303 są prawidłowo skalibrowane.
Kolega Robert pisał że skalibrował przewody, a wyliczony błąd z danych przedstawionych przez producenta nie tłumaczy tak dużej różnicy w otrzymanych wynikach. Tym bardzie że pomiary były wielokrotne a wyniki dla przyrządów powtarzalne.
Prosiłbym o wypowiedz przedstawiciela SONELA na forum, skąd takie różnice w pomiarach dwoma miernikami i to tej samej firmy.
P.S. Tym czy innym miernikiem pomiary spełniły swoje zadanie - usterka została wykryta. Nie jesteśmy tylko pewni co do poprawności wyników.
Pozdrawiam i czekam na wypowiedz przeglądających forum metrologów z Sonela
Witam.
Problem związany z pomiarami pętli w tym przypadku wynika z istoty samej metody pomiarowej oraz słabego styku – jak napisali koledzy. Otóż MZC-303e wykonuje pomiar pętli w trzech półokresach a MIE-500 w jednym półokresie. Mogło wystąpić zjawisko powstania „mikro łuku „ co relatywnie obniżyło wskazaną rezystancję. Pomiar w jednym półokresie przy prądzie ok. 23A mógł wykazać wyższą rezystancję. Oczywiście przy przepływie znacznie większego prądu MZC-310s (ok. 180A) pomiar byłby znacznie pewniejszy gdyż przez słaby styk wystąpiłoby albo zgrzanie się styku lub jego przepalenie. W większości przypadków, z którymi miałem do czynienia MZC-310s wskazywał dla słabego, nie dokręconego styku, większą rezystancję niż pozostałe mierniki pętli zwarcia. Oczywiście piszę tu o przypadkach podobnych – duże przekroje przewodów, zabezpieczenia o dużej wartości.
Rozumiem że w MZC jest to jeden pomiar dłuższy obejmujący 3 półokresy, czy też np. 3 osobne pomiary każdy dla półokresu i składające się na ostateczny wynik?
Jaki jest czas pomiaru dla MZC 310s
Pozdrawiam
Jak najbardziej, pomiar MZC-303e trwa 30ms (bez przerwy), zaś pomiary MIE-500 i MZC-310S po 10ms.
Witam kolegów! Czy nie lepiej mierzyć tradycyjnym MPZ-1 i samemu decydować o czasie pomiaru?