Dziwna i nieładna sprawa.

W jednym z wątków zamieściłem odpowiedź, w której był link do wyjaśnienia identycznego problemu (znakomitego i obszernego wyjaśnienia co istotne).
To ten wątek:
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=43&t=14617&p=118623#p118623
Po pewnym czasie ze zdumieniem zauważyłem że link brzmiący: http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?t=9156
wyświetla się tak

W powyższym poście oczywiście jest ten sam błąd (chciałem podejrzeć jak się to wyświetla w efekcie nie mogę przeedytować postu - brak ikonki edycji postu). Chodzi o to że w linku powinno być nie słowo “ise” tylko “forum sep” (jako jeden wyraz, celowo piszę ze spacją bo bez spacji również się podmienia - forumsep ).

Mam nadzieję że jest to niezamierzony błąd.

Witam,

Bez owijania w bawełnę, powiem tak, że są słowa, których nie lubimy. Jednym z nich jest właśnie słowo użyte przez Kolegę.

Pozdrawiam,
Jacek.

Czytam ten tekst i oczom nie wierzę. Zastanawiam się co napisać ale chyba dam sobie spokój.
Jedyne co mi w tej sytuacji przychodzi do głowy to się pożegnać.

Witam.

Kolego mar_cik - ta sprawa została dawno wyjaśniona, kilka lat temu.
Trochę czasu musiałem poświęcić, by znaleźć stosowny temat i posty, gdyż to już archiwum forum.

Oto wyjaśnienie, jeżeli o to chodzi :
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=8&t=11006&p=86517#p86517

Kolego Piotrze, przykro mi to napisać ale dla mnie to nie jest wyjaśnienie i mam wewnętrzny sprzeciw wobec tego rodzaju metod i praktyk.

Dziękuję wszystkim sympatycznym Kolegom z tego forum za wspólnie spędzony przy komputerach czas.
Pozdrawiam Marek mar_cik

**ise**cyrk zrobili :slight_smile:

W licznych postach wymieniane są złe praktyki przez rejony energetyczne w postaci jakiś koncesji czy rejestracji do wykonywania prac, a tym czasem na ise nie można używać pewnych nazw. Kolego Stanisławie ja wiem że na emeryturze nie ma co robić ale nadgorliwość tez niczemu nie służy choćby i w tym wątku:
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=23&t=14713

Kolega go zamkną z premedytacją. Wątek jest w dziale dla nie elektryków i wyjaśnienie obniżenie napięcia można przedstawić rysunkowo co chciałem uczynić, ale nadgorliwość moda to uniemożliwiła
A czy powyższy wątek nic nie wnosi to i inni osądzą kolega Marcin dał wyraz wyżej.

Oj, Panowie. Admin zrobił widocznie rachunek sumienia i wyszłomu, że lepiej blokować konkurencję, bo to przyniesie mu więcej zysków niż strat spowodowanych mniejszym ruchem na forum. Proste i logiczne. Ten portal to pierwszy internetowy serwer elektryków. Był, ale czy dalej jest?

Witam kolegów

Kolega admin, który jest zarazem właścicielem forum, właściwie może wszystko. Może skasować wszystkich użytkowników i mieć zapewniony porządek na forum. Nikt wtedy nie będzie pisał, co by się jemu nie spodobało. I będzie zupełny spokój i porządek. No bo z tymi userami to utrapienie wielkie - nie zawsze piszą co powinni.

Ale trochę poważniej.
Problem, który opisał kol. mar_cik, jest większości użytkownikom znany. Jak pamiętam pisał o tym wielokrotnie kol. kondensator i ja też go sygnalizowałem, po tym jak nie udało mi się umieścić linku do jakieś księgarni, która też była na “czarnej liście” admina.

My - to znaczy firma EnergoTools czy Użytkownicy forum.

Może i to jest proste i logiczne. Ale zawierające dużą dozę naiwności - i co najważniejsze nie fair w stosunku do użytkowników forum. Jakby kolega Jacek (admin) miał jakieś wpływy w wyszukiwarkach (Google, Bing, Ask, Yahoo itp.) to może i mógłby sobie tam blokować z jakąś skutecznością “słowa, których nie lubimy”. Może forum zyskałoby w ten sposób wielu użytkowników, zwiększony ruch czy wzrost profesjonalizmu.

Tak się jednak składa, że żyjemy w czasach, w których każdy z nas podejmuje decyzję, gdzie mu jest lepiej. Czarna lista witryn zakazanych jest odbierana przez wielu użytkowników raczej negatywnie i właściwie nie wiadomo do czego służy. Chyba tylko do tego, aby użytkownicy tego forum wiedzieli, że są gówniarzami i smarkaczami - więc stąd ta czarna lista musi istnieć. Jeśli dodamy do tego stosunkowo restrykcyjne podejście jednego z starszych kolegów moderatorów (pisze o tym kol. piotrp) w kwestii podawania linków do obcych stron, to pisanie tu na forum robi się mniej przyjemne niż pisanie u konkurencji.

Nic dziwnego, że coraz częściej można zaobserwować, iż dobrzy, znający się na fachu a zarazem o dużej wiedzy elektrycy zaczynają coraz częściej pisać na innych forach (i mam tu na myśli nie tylko kolegę mar_cika ale jeszcze kilku innych kolegów). Może warto jeszcze pewne sprawy przemyśleć?

pzdr
-DAREK-

Witajcie Panowie , ja również lubię się udzielać na forach , ale ze względu na traktowanie i faworyzowanie pewnych użytkowników rzadko zabieram tu głos . Większość z was mnie zna z innych forów . Tam , chociaż nie ma obłudy i można wyrazić swoje zdanie . Tu na każde słowo ci patrzą i jak się nie spodoba zaraz wykasują . Niezależny serwer elektryków ? - zależny od właściciela .

Pozdrawiam

A może by już skończyć tą dziecinadę i skupić się na merytorycznym podejściu do sprawy (tematów) na forum ?
Są pewne zasady i albo je akceptujemy, albo nie. Sprawa jest prosta.

Może i tak, ale mnie też dziwi podejście admina jak i użytkowników z “dużym stażem” na tym forum. Pisałem w dwóch tematach, w jednym mój post został wycięty bo niemerytoryczny (to prawda, taki był) ale inne nic nie wnoszące pozostały bo były pisane przez inne osoby. W drugim temacie, problem był potraktowany przez bardziej doświadczonych kolegów, że tak powiem “z buta”. Zamiast odpowiedzieć jasno, prosto i poprzeć to przepisami, normami itd. to odpowiedzi sprowadzały się do “jest tak bo ja tak uważam a jeśli kto myśli inaczej to partacz, nieuk itd” i do tego w formie docinków. I dzięki tym docinkom admin zablokował cały temat a wątpliwości odnośnie problemu zostały.
Wg. mnie takie ostre reakcje na pojedyńcze posty, nic nie wnoszące czy odbiegające od tematu a z drugiej strony odpowiedzi na pytania sprowadzające się do złośliwości to prosta droga do zaniku tego forum.