Mam taka sytuację - do gniazda z uziemieniem jest podłączony okap i piekarnik elektryczny, kuchnia była bez zapalarki więc kupiłem generator iskrowników i odpowiedni blat do zainstalowania iskrowników, iskrowniki są uruchamiane przyciskiem i wszystko jest ok, ale czasami gdy już kuchnia gazowa nie pracuje to wyłączam okap i wówczas uruchamiają się iskrowniki na czas powstania pojedyńczej iskry (wszystkie iskrowniki czy też jeden tego nie sprawdzałem), w jaki sposób powstaje iskra i co mogę zainstalować aby powyższą sytuację wyeliminować.
Witam
Nie mam schematu Twojego urządzonka więc odpowiedź nie może być precyzyjna ale z opisu wynika, że iskra generowana jest przy zmianie w obwodzie pierwotnym (włączenie lub wyłączenie obwodu przepływu prądu). Jeśli tak jest to … najlepiej będzie przywyknąć do tej przypadłości a gdybyś kolego nawet zainstalował dodatkowy rozłącznik w torze prądowym (oba bieguny) to i tak zmienisz tylko moment generowania impulsu. IMHO jest to konstrukcja na tyle prosta że drobne zmiany raczej odpadają a już z pewnością bez schematów to może coś poradzić tylko osoba znająca ten sprzęt.
Schemat tego urządzenia jest bardzo prosty - na generator iskrowników podłączone jest “N” zaś przez przycisk jest przekazywana faza a przy okapie nawet przy włożeniu odwrotnym wtyczki nic nie zmienia. Nie stosowałem żadnych elementów elektronicznych bo na tym się nie znam. Stan obecny mi nie przeszkadza ale chciałbym wiedzieć skąd jest taka sytuacja.
Przy takim prostym układzie efekt iskry powstaje gdy następuje przełączanie (załączanie lub wyłączanie). Ponieważ impedancja wejściowa strony pierwotnej jest na tyle duża więc praktycznie wystarczy zmiana potencjału przy pomijalnym prądzie. Taka zmiana potencjału następuje również gdy jakimś zewnętrznym wyłącznikiem odcinasz ten biegun zasilania, który jest podłączony bezpośrednio. Jako element zaradczy możesz zastosować przełącznik podwójny odłączający oba bieguny i wówczas nie powinno już być dodatkowych iskier.
Dzięki za wyjaśnienie, jeżeli znajdę taki wyłącznik podwójny to jego zamienię