Mam problem z dywanikami i chodnikami elektroizolacyjnymi, czy powinno się
je badać czy wstarczy tylko przegląd okresowy, a może i przeglądu nie
potrzeba. Spotkałem się z różnymi wersjami odpowiedzi ale nikt nie potrafił
powiedzić jaki aktualny akt prawny reguluje ten temat, proszę może ktoś
spotkał się z tym tematem i wiw gdzie szukać rozwiązania mojego problemu
![]()
Witam Szanownego Kolegę i Kolegów na Forum
Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 17 września 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych.(Dz.U.1999. Nr. 80. poz.912 )
Pozdrawiam kolegę Teodora i wszystkich na forum.
Ponieważ drąże ten temat wpadła mi w ręce Polska Norma PN-IEC 61111 z maja
2002 " Chodniki elektroizolacyjne"
jest to tłumaczenie angielskiej normy międzynarodowej IEC 1111:1992 z
wiadomości w przedmowie uzyskuje wiadomość że niniejsza norma zastępuje
PN-89/C-94132 Chodnik gumowy elektroizolacyjny - Wymagania i badania.
Jednak w tej normie Rozdziale 7.4 Badania elektryczne jest napisane o
badaniach napięciem przemiennym, stałym, rodzaj elektrod itd. ale brak jest
wiadomości co ile powinno się badać dywanik czy chodnik elektroizolacyjny
wogule zapomniano o terminach badań.
Może ktoś lepiej rozumie ten temat i potrafi rozszyfrować w/w norme albo
zna inny akt prawny który te sprawy reguluje.
Pozdrawiam Marek
Witam serdecznie.
Problem, który pan opisuje dotyczy praktycznie większości rodzajów dodatkowego sprzętu ochronnego. Informacje, których pan potrzebuje są najprawdopodniej w normie PN-79/C-94132, wycofanej przez normę PN-89/C-94132 , w której istnieje zapis:
Istotne zmiany w stosunku do PN-79/C-94132:
d) usunięto zalecenia dotyczące prób napięciowych chodników znajdujących się w eksploatacji.
Moim zdaniem jest to dostateczna wiedza techniczna na, którą można się powołać, przy braku jakichkolwiek innych zaleceń.
Sam jednak nie mam tejże normy i nie wiem co w niej było dokładnie napisane.
Pozdrawiam.
Witam Szanownych Kolegów na Forum
Lat temu …dzieści, kiedy piszący przepisy zazwyczaj byli bardziej uczeni od czytelników wydawane były wytyczne w sprawie zasad organizacji wykonywania prac przy urządzeniach elektroenergetycznych w zakładach przemysłowych- wydane przez PIGPE (Państwowy Inspektorat Gospodarki Paliwowo-Energetycznej). W wydanych przez COSIW w 1994 roku PRZEPISACH EKSPLOATACJI URZĄDZEN ELEKTROENERGETYCZNYCH ( w/g stanu na 01.08.1994 r.) - wydanie II przytoczony jest pełny tekst tych wytycznych.
Na temat okresowych prób wytrzymałości elektrycznej sprzętu ochronnego znajduje się tam identyczny tekst, jaki zacytowałem poprzednio. Ba, jest tam także wzmianka o tym, jak należy sprzęt przechowywać ( stojaki, haczyki, szafki) oraz jak transportować ( skrzynie , futerały, nieprzemakalne pokrowce).
W tym samym roku (1994) COSIW wydaje III wydanie (poprawione i uzupełnione) PORADNIKA EKTROENERGETYKA PRZEMYSŁOWEGO autorstwa Jerzego Laskowskiego, gdzie wpierw na stronach 47-49 klasyfikuje się sprzęt oraz podaje terminy badań, a na końcu znajduje się UWAGA:
W związku z ukazaniem się nowej wersji “Instrukcji Organizacji Bezpiecznej Pracy w Energetyce” w której podane są inne niż w poradniku terminy badań sprzętu izolacyjnego wprowadza się na stronach 48 i 49 Poradnika zmiany…
W instrukcji organizacji bezpiecznej pracy w energetyce nie wymienia się w ogóle jako sprzętu ochronnego dywaników, chodników izolacyjnych oraz pomostów izolacyjnych- wymieniony więc w niniejszym poradniku ten sprzęt należy traktować jako dodatkowe wyposażenie stacji elektroenergetycznych, zaś częstotliwość okresowych badań tego sprzętu pozostawia się do decyzji kierownictwa zakładów posiadających taki sprzęt.
Jak widać, w miarę upływu czasu wytyczne stają się mniej konkretne, nie decydują jednoznacznie, decyzję pozostawiają czytelnikowi (użytkownikowi).
Normy przedmiotowe też nie rozstrzygają tego zagadnienie w sposób jednoznaczny. Jak zauważył Kolega ARSZYMCZYK norma PN-89/C-94132 nie zawierała już zaleceń dotyczących prób napięciowych chodników znajdujących się w eksploatacji.
Norma PN-IEC 61111:2002 natomiast zawiera Załącznik G (informacyjny) zawierający zalecenia dotyczące użytkowania.
W punkcie G.5 Badania okresowe - zaleca się poddawanie chodników oględzinom w ramach corocznej kontroli ale w punkcie G.2 Kontrola przed użyciem - zaleca się poddanie oględzinom przed każdym użyciem - obu powierzchni - górnej i dolnej, a w razie wątpliwości wykonanie badań.
Moja opinia jest taka - oględziny owszem, należy przeprowadzać ponieważ wszelkie uszkodzenia mechaniczne powodują dyskwalifikację chodnika, ale stwierdzenie czy chodnik stanowi jeszcze izolację czy nie, może wykazać jedynie próba napięciowa - nie wszystkie bowiem uszkodzenia można stwierdzić poprzez oględziny.
Tak więc swoje chodniczki okresowo - co dwa lata, poddaję badaniom.
Pozdrawiam
Teodor
Witam wszystkich na Forum
Pozdrawiam Teodora za cenne opinie i wskazówki i zgadzam się z oględzinami corocznymi i wskazanym badaniom próby napięciowej co 2 lata .
Jednak życie jest bardzo dynamiczne ( w PKN też) i już jest opracowana jednak jeszcze nie wydrukowana poprawka do normy PN-IEC 61111:2002
A mianowicie z dnia 20.03.2003 PN-IEC:2002/Ap1:2003 nie mam tej normy i nie miałem okazji się z nią zapoznać ale czas pokaże i być może wyjaśni problem.
Marek
Witam Kolegę Marka i Kolegów na Forum
Ja też nie widziałem jeszcze treści zmiany do normy ale z abstraktu wynika iż dotyczy ona postanowień podanych w rozdziale 2 i w punkcie
6.5.1.
Tak więc na temat badań okresowych nowości nie będzie.
A tak na marginesie, do wiadomości Kolegów przeglądających forum - przejrzałem także nowe normy dotyczące rękawic i zauważyłem że zalecane są tam terminy badań co trzy miesiące, lecz nie rzadziej niż co pół roku.
Pozdrawiam
Teodor
Witam
Kolega Teodor swoim namiarem udzielił bardzo wyczerpującej odpowiedzi.
Pozwolę sobie dodać jeszcze kilka informacji i własnych spostrzeżeń.
Podczas okresowej kontroli rękawic, półbutów, kaloszy ważnym kryterium
oceny jest wartość prądu upływu podczas próby napięciowej.
Z moich doświadczeń wynika, że nie ma żadnych reguł związanych z wynikiem
próby, a wiekiem badanego sprzętu. Uzasadnia to bezwzględną konieczność wykonywania
oględzin oraz próby napięciowej i nie sugerowanie się wiekiem i wyglądem
badanego sprzętu.
Koledzy elektrycy bardzo proszę nie używajcie rękawic dielektrycznych
do i innych prac, a w szczególności do malowania !!!
Witam
Przepraszam za pomyłke choć też w temacie