Dwie rodziny na jednej instalacji elektrycznej - jak zrobić?

Witam,

Zarejestrowałem się na forum ISE bo mam nielada problem z instalacją elektryczną w domku jedno, ale niedługo dwurodzinnym. Obecnie sytuacja prezentuje się tak, że mamy zamontowany jeden licznik z bezpiecznikiem 20A, czyli to daje limit niecałe 5kW, więc na dwa gospodarstwa będzie to stanowczo za mało. Już teraz jak odpali się piekarnik i pralka to bezpiecznik wywala :frowning:.

Stąd też pytanie, co zrobić, żeby zwiększyć moc instalacji dwukrotnie, do ok. 10kW? Znajomy elektryk powiedział, że albo zamontować instalacje trójfazową albo podpisać nową umowę z elektrownią żeby zainstalowali drugi licznik. Mi najbardziej odpowiada pierwsze wyjście, tylko nie wiem jak prezentują się koszty takiej inwestycji? Mieszkam w Gdańsku, słup energetyczny mam praktycznie pod oknem, więc to chyba nie powinien być duży problem? Kilku sąsiadów z ulicy ma trójfazę, ale montowaną jeszcze za komuny, więc nie pamiętają ile to ich kosztowało.

Proszę jedynie o orientacyjne kwoty, czy to będzie 2000 czy 10 000 zł.?

witam Kolegów :slight_smile:
Musi to być bardzo mały domek skoro a jednej fazie zasilany mocą 5 kW.
W przypadku podziału i pojawienia się nowego Odbiorcy należy wystąpić do lokalnego Dostawcy z wnioskiem o podanie warunków przyłączenia.
Następnie zrealizować podane tam wymagania i zgłosić gotowość instalacji. Drugie rozwiązanie jest moim zdaniem bardziej poprawne bo za kilka miesięcy napiszesz o kłopotach związanych z wewnętrznym rozliczeniem.
Co do kosztów, sprawdź w taryfie dostawcy Dostawcy. W każdym przypadku zapłacisz/zapłacicie za dodatkowe kW taką samą cenę za kW mocy przyłączeniowej.

Witam.

Oraz ryczałtową stawkę opłaty za każdy metr przyłącza. Określone jest to w “taryfie dla energii elektr ZE”.
Piszę o tym dlatego, że nastąpi przebudowa przyłącza z 1- na 3-fazowe zasilanie.
Wszelkich informacji udziela BOK dostawcy energii elektrycznej właściwy dla Twojego terenu.

Kolego, jak sam napisałeś 5kW nie jest wystarczające dla jednego, więc dzielić się nie ma czym.

Gdańsk, to koncern ENERGA. Stawki u nich, to około 120zł/kW przydziału mocy. Radzę zrobić trójfazówkę na obydwie rodziny oddzielnie, aby uniknąć kłopotów i kosztów w przyszłości. Jeśli słup jest pod oknem, to przy zakupie 20kW na dwa liczniki, koszt ogółem powinien wynieść około 2500zł. Nie licząc zarobku elektryka, który dostosuje Waszą instalację.

P.S.

Korzystniej w Waszym przypadku będzie odpuścić istniejące przyłącze, i wystąpić o nowy przydział mocy.

Witam.

Pamiętając o tym, że jeden budynek-jedno przyłącze. reszta rozdzielona na dwie rodziny/części budynku.

Oczywiście, dokładnie tak. To da komfort użytkowania, i poniekąd obniży koszt instalacji przyłącza.

Ze starego należy zrezygnować, ponieważ zakład doliczy za demontaż istniejącego przyłącza, jego amortyzację, i wyjdzie drożej niż za nowe.

Witam . Jestem odbiorcą energii elektrycznej z ENEA . W Poznaniu jest tak, że występujesz do energetyki z prośbą o określenie warunków przyłączenia. Ale proponuje aby wystąpiły 2 podmioty tzn jedna i druga rodzina. Energetyka zapewne będzie kazała wynieść " stary licznik" na zewnątrz i pozwoli dołożyć drugi licznik. Oba liczniki będą w szafce ZK zlokalizowanej w linii płotu na granicy nieruchomości Wtedy wyprowadzisz dwa WLZ-ty do obydwu podmiotów . Koszty mogą oscylowac nawet do 10 tys zł ale potem to już będzie spokój bo każdy będzie miał “liczony” swój prąd . Pozdrawiam

Co do kosztów to uściślijmy aby nie wprowadzać w błąd. Zgodnie z taryfą za zwiększenie mocy przyłączeniowej zapłacisz ryczałtową stawkę załóżmy 120 zł /kWh za różnicę mocy zakładanej do tej którą masz czyli jeśli chcesz mieć 20 kW mając obecnie 5kW to musisz dopłacić za 15 kW x 120 zł i to jest opłata dla ZE. W tym będziesz miał wykonane nowe przyłącze lub rozbudowane istniejące. To nie twój problem jak ZE rozwiąże tę sprawę. Załóżmy gorszy dla ciebie finansowo scenariusz, że ZE wykona nowe przyłącze kablowe z linii napowietrznej ze złączem w granicy działki. Niestety ale kabelek od złącza do chałupy i potem nowe kabelki w chałupie to musisz już na swój koszt zrobić. I tych kosztów nikt tutaj nie wycenia bo nie mamy żadnych założeń do zakresy działań. Moim zdaniem aby cieszyć się zasilaniem 3 fazowym to musisz zrobić całkowicie nową instalację odbiorczą w budynku bo inaczej gdybyś nawet miał 6 faz to nic ci to nie da jeśli wszystkie gniazdka i może jeszcze żarówki na jednym, starym, cienkim kabelku wiszą.

A teraz sedno sprawy. Rozdział instalacji na dwie rodziny. Powinieneś założyć, że spotkasz się z odmową instalowania 2 liczników dla jednego budynku chyba, że macie wydzielone odrębne części budynku ale wątpię bo aby coś takiego zrobić to trzeba właśnie najpierw instalacje porozdzielać wszelakie. Więc jeśli trafisz na jakiś zakuty łeb to nie przekonasz go, że dla jednego budynku potrzebujesz 2 umowy przyłączeniowe. Wtedy pozostaje ci montaż podlicznika i wspólne rozliczanie się z ZE. Przy rozsądnym podejściu dostaniecie dwie umowy przyłączeniowe, dwa liczniki, dwa oddzielne rachunki do opłacania. W razie czego domagaj się realizacji drugiego przyłącza nie po kosztach taryfowych lecz rzeczywistych czego ZE nie ma podstaw odmówić jeśli są techniczne warunki ku temu. W twoim przypadku koszty rzeczywiste nie powinny przekroczyć kosztów ryczałtowych a jak przekroczą to niewiele .