dwa włączniki światła (jeden na piętrze drugi na dole) ?????

Wiatm.

Mam takie pytanko: co należy zrobić żeby zamontować do jednej lampy dwa włączniki (jeden na górze tam gdzie jest lapma a drugi na dole). nie wiem czy są do tego celu jakieś specjalne włączniki czy trzeba to inaczej rozwiązać.

Proszę o pomoc i Pozdrawiam…

Są -wyłączniki schodowe(instalacja 3 przewodowa)
Użyj przycisku “szukaj” i wpisz Wyłącznik schodowy.
zobacz też: http://www.dawel.prx.pl/elektr.htm

Witaj
Należy wykonać połączenie wg rys poniżej

Witam!

-Jest wiele sposobów do osiągnięcia w/w celu.
-Polecam lekturę:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7095&highlight=dwa+wy��czniki+schodowe

Przepraszam za uwagi ale:

I tak pomnażamy rzesze tych co kupili sobie neonówkę i myślą że instalacje może każdy wykonywać.

W Australii przewody instalacyjne moze kupić tylko elektryk bo wiadomo że po położeniu każdego obwodu ktoś musi się podpisać pod robotą.
Po wymianie wtyczki musi być zaczepiona przewieszka kto i z jakimi uprawnieniami wymienił, po rodzaju wtyczki widać że nie oryginalna.

Naprawa, konserwacja i badania instalacji i odbiorników zasilanych energią elektryczną może być powierzona wyłącznie osobom posiadającym świadectwa kwalifikacyjne określone w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA GOSP, PRACY i POLIT. SPOŁ. z dnia 28.04.2003 r. (Dz. U. nr 89 poz. 828)
W rys powyżej brak żyły PE.

Pozdrowienia
STANCA

Witam
Kol. STANCA bla .. bla .. bla .. a uprawnienia do wykonywania prac instalacyjnych może mieć każdy od rolnika po cukiernika więc nie ma o co kruszyć kopi i tak każdy Polak jest elektrykiem, lekarzem, dekarzem
pozdr.

Dzięki WSZYSTKIM za pomoc. Bardzo mi pomogliście !!! :slight_smile: A tak na marginesie odnośnie tego co napisał użytkownik STANCA
to do instalacji np. Windowsa w kompoterze trzebaby było wołać INFORMATYKA i płacić za taką usługę ok 50 zł itd… przykładów można by podać z milion… i bylibyśmy jak roboty zaprogramowani tylko w jednej dziedzinie… POZDRAWIAM i jeszcze raz DZIĘKUJĘ…

Witam Kolegów!
U naszych zachodnich sąsiadów tak jest, jak jeden wbije gwoździa to drugi go wyciąga. Kazdy ma swoją profesję i ty się zajmuje. Niewiem czy to dobrze ale jakoś się to u nich kręci.;->
Pozdrawiam Marek

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego “STANCA”, nie rozśmieszaj nas na tym forum. Jeszcze nie jest 1 kwietnia. Co prawda w Australii nie byłem ale mam tam dalszą rodzinę. Nie będę ich o to pytał, gdyż pomyśleliby że w Polsce zwariowali.

Witam kolegów !
Na marginesie-obserwuję dyskusje, wszyscy macie uprawnienia,
a można odnięść wrażenie, że każdy mówi co innego.
Teraz konkretna rada dla kolegi.
Wyłącznik krzyżowy ( tak się to nazywa) wymaga położenia odpowiedniej ilości żył.
Przy trzech niezależnych wyłącznikach potrzeba jeszcze więcej żył.
Można zbudować układ na przekźniku impulsowym FLIP-FLOP,
Wówczas pomiędzy przełacznikami są tylko dwie żyły i nie ma ograniczenia co do ilosci przełączników. Wtedy stosujemy przełączniki schodowe monostabilne- jedno przełączenie zapal, następne-wyłącz. Widziałem takie przekaźniki produkcji Legranda- poszukaj w katalogu (stycznik FLIP-FLOP) lub schodowy. Ja mam taki system w pokoju i w łazience. Zapalam światło przy wejściu, gaszę przy łóżku
i na odwrót. Lubię udogodnienia.
CYRUS
Pozdrawiam Krzysztof.
Ps. Slyszeliscie o próbkujacym inteligentnym wyłączniku zmierzchowym, którego nie trzeba montować na zewnątrz tylko wewnatrz klatki ?

Legrand ma właśnie taki przekaźnik. Nazywają go astronomicznym. Mam zamontowany z tyłu domu i sprawuje się tak jak potrzeba. Może sterować dwoma kanałami. Konfiguracja ogranicza się do wprowadzenia szerokości i długości geograficznej, czasu i nastawienia offsetu. Można do niego podłączyć antenę, poprzez którą aktualizuje się czas korzystając z sygnałów z Frankfurtu. Mam nadzieję, że o to chodziło :slight_smile:
Z przodu domu jest zwykły zmierzchowy i jak dla mnie on trochę za wcześnie zapala światło, ale musiałem go tak nastawić, ponieważ przy innym progu “wariował”.
Wadą astronomicznego jest cena - już dokładnie nie pamiętam, ale płaciłem chyba coś około 400 PLN, ale wygoda użytkowania jak dla mnie lepsza.

Pozdrawiam,
Michał Szerling