Duża impedancja pętli zwarcia

Witam forumowiczów,
tak jak w temacie mam problem z dużą impedancją pętli zwarcia w gniazdach za różnicówką. Wynik impedancji 23Ω, zabezpieczenie obwodu 16A, RCD 25A/30mA. Układ sieci TN-S. Jak mierzyłem impedancje na rozłączniku w rozdzielnicy wynik wyszedł pozytywny, w granicach 1Ω.
Proszę kolegów o pomoc jaki zrobiłem błąd w pomiarach, że wyszedł taki dziwny wynik. Instalacja jest nowa, punkt rozdziału w złączu jest uziemiony i wynik też wyszedł pozytywny

A co ma wspólnego UZIOM z impedancją pętli zwarcia ?

Sprawdził kolega ciągłość przewodów?

Opisałem cala instalacje jak jest zrobiona. A pytam tylko o to dlaczego wyszla taka duza impedancja w gniazdach

Bo może nie być np. “dobrego styku” w którymś miejscu

1. To jest nowa instalacja, czy zmodernizowana stara?
  2. Czy istnieją protokoły z poprzednich pomiarów?, porównałeś “wątpliwe” wartości?

No przecież napisał że nowa.
Co do meritum cudów nie ma - albo się ktoś wbił coś w kabel, albo ktoś dał ciała i nie dokręcił jakiegoś zacisku.
23Ω L-N to abstrakcja.

To raczej nie jest błąd, to “usterka” w instalacji. Słaby styk (niedokręcony przewód) przy kilku pomiarach nie ma powtarzalności wyniku.
Z mojego doświadczenia z podobną sytuacją (nie twierdzę, że tutaj tak jest, ale warto sprawdzić): to brak ciągłości przewodu PE od gniazd do rozdzielni (w moim przypadku wyskoczył z szyny PE w samej rozdzielni), a pętla przy pomiarze zamknęła się przez włączony do sąsiedniego gniazda bojler , dalej rurki wody i GSW.

tutaj kolega podaje że:

mierzy w tablicy i ma:

a w gniazdach:

Wszytko się kupy nie trzyma.
Albo kolega ma TT i wszytko jest ok,
albo coś kręci z pomiarem:

być może to jest zmierzone L-N, a nie L-PE

No masz rację … nie trzyma, na innym forum kol. kazek87 podaje już inne warunki/wyniki pomiaru, więc coś rzeczywiście …kręci :smiley: ,a my się produkujemy :laughing:

Sam wiesz że te świadectwa dają wszystkim, a że nie wiedzą co mirzą to inna sprawa. Z ostatniego miesiąca mam protokół z pomiarów (inst. TN-C) w którym w tablicy rozdzielczej wpisany jest prąd 2500 A, a na silniku który zasilany jest z tej tablicy prąd jest 4600 A. I pomiarowiec nawet się nie zastanowił dlaczego takie bzdury mu wychodzą tylko wpisał i się podpisał pod tym. Oczywiście jeszcze przy tym wywody snuł o uziemieniu że to ono tak zwiększa prąd - chciałem te jego bajki z pomiarami wysłać do komisji ale…

Prosze sprawdzić rozdzielenie PEN przed RCD, prawdopodobnie PE nie jest połączone z PEN i mierzysz rezystancję uziomu ochronnego.
prosty błąd wielu elektryków.

Bardzo dziekuje Kolegom za pomoc:-) byl to brak ciągłości w PE a obwod zamknal sie przez inne urządzenie wpiete do gniazda.
Przez to wyszedl taki wynik…