Drogowa sygnalizacja uliczna - kto może konserwować?

Witam wszystkich.
Mam narazie jedno pytanie do tego tematu.
Kto i z jakimi uprawnieniami może być zatrudniony na stanowisku konserwatora urządzeń bezpieczęństwa ruchu tj.drogowych sygnalizacji świetlnych z całym ich wyposażeniem?

Witam Kolegę Krypa i Kolegów na Forum

Po pierwsze wydaje mi się że należy znać budowę, działanie no i umieć szybko zlokalizować i usunąć usterki, Nikt nie będzie tolerował faceta który pół dnia studjuje schematy, a na skrzyżowaniu jest korek i stłuczki.
Przypuszczam, że nieodzowne też byłoby zaświadczenie “E” a pewnie także i prawo jazdy a może także i samochód ?

Po drugie tymi urządzeniami zajmują się firmy czy osoby, wyłaniane w drodze przetargów przez zarządy dróg lub władze miejskie, i chyba tam należy zapytać o szczególy.

Pozdrawiam
Teodor

Witam wszystkich
Dzieki z podpowiędż ale zeby przybliżyć to co mnie interesuje to właściwie mi chodzi o to czy ja jako elektryk z doswiadczeniem w tej dziedzinie z uprawnieniami SEP E do 1 kv mogę prowadzić wyżej wymienioną konserwację jako osoba czy tęż musze założyć firmę, i czy do jej założenia mam wystarczające kwalifikacje.

Witam.
Jakie mogą być terminy okresowych kontroli i przeglądów sygnalizacji drogowej,oraz terminy wykonywania badań takiej instalacji.
PS.Oczywiście nie wspominać proszę o instrukcji eksploatacji tej instalacji ,chyba ,że ktoś takowa posiada.

Witam Kolegów

Kolego Krypa,
pomiary instalacji elektrycznej sygnalizacji ulicznej obejmują pomiary izolacji kabli, uziemień słupów, i skuteczności szybkiego wyłączenia. Do tego może dojść pomiar ciągłości pętli indukcyjnych, jeśli takowe są zainstalowane.

Ponadto do zadań konserwatora należy wymiana żarówek w sygnalizatorach, oraz wymiana innych zużytych lub zniszczonych elementów - np. przesłon przeciwolśnieniowych, soczewek sygnalizatorów itp. Takie prace przeprowadza się normalnie raz na rok, oczywiście wymiana żarówek i uszkodzonych elementów sygnalizacji jest przeprowadzana jak najszybciej po zgłoszeniu takiej awarii.

Jeżeli chodzi o sterowniki sygnalizacji - no cóż, tutaj wchodzi w rachube tylko specjalizowany serwis, najlepiej producenta. Programowanie sterowników to już zupełnie inna bajka i wymaga innych kwalifikacji, więc tego niech kolega w ogóle nie tyka.

Pozdrawiam
Yanc

Witam.
Dzięki za odpowiedż, ale nie o to mi chodziło.Chciałem sie dowiedzieć jakie są czasookresy wykonywania oględzin i przeglądów istalacji jak w tytule postu.
Z wiarygodnego źródła dowiedziałem się że taką instalację zakwalifikowąć należy do obiektów będących na wolnym powietrzu a co za tym idzie:
oględziny należy przeprowadzić co 6 miesięcy,
przeglądy raz na rok
przy czym badanie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej raz na rok,
pomiary rezystancji izolacji raz na 5 lat.
Oczywiście jeżeli instrukcja użytkowania nie stanowi inaczej, a nie stanowi bo takowej nie ma.
W związku z tym kolejne pytanie?
kto może pomóc inwestorowi (użytkownikowi) w opracowaniu takowej instrukcji?

krypa pytał:

Kto i z jakimi uprawnieniami może być zatrudniony na stanowisku konserwatora urządzeń bezpieczęństwa ruchu tj.drogowych sygnalizacji świetlnych z całym ich wyposażeniem?

Pewnie powinieneś mieć taki zapis w uprawnieniach:

aparatura kontrolno pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wyżej wymienionych.

To zdanie z moich uprawnień

STANCA

Dziekuję za odpowiędź, ale żeby nie zaczynać nowgo tematu dopisałem się do własnego postu i na pierwsze swoje pytanie jako taką odpowiedź otrzymałem.W chwili obecnej interesuje mnie to co opisałem w dniu 26-02-2006.Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie.
Dodatkowo interesuje mnie w jaki sposób wykonać pomiar rezystancji izolacji kabla użytego do zasilenia sygnalizatorów.
Przykład:obwód 10 sygnalizatorów kołowych i 16 sygnalizatorów pieszych zamkniętych w pierścień kablem 37X1.5mm2.przyczym w kablu wykożystano 25 żyły do zasilenia sygnalizatorów pozostałe 12 jako żyły zapasowe.

kol. krypa zapytał:
kto może pomóc inwestorowi (użytkownikowi) w opracowaniu takowej instrukcji?

Tutaj znajduje się pomoc, a opracować możesz sam. No musisz poczytać i wyszukać trochę danych.

Zobacz jest taka pozycja w sklepie ise:

http://ise.pl/sklep/product_info.php?cPath=2&products_id=9022

Wytyczne opracowania szczegółowych instrukcji…[27] 30.00zl
+0%VAT

Wytyczne opracowania szczegółowych instrukcji eksploatacji instalacji i urządzeń elektroenergetycznych oraz obiektów elektroenergetycznych. Grzegorz Ługowski, Wydawnictwo: SEP COSiW, Data: 2000, ISBN: 83-909996-6-8, liczba stron: 239

Książka umożliwia i ułatwia opracowanie szczegółowej instrukcji eksploatacji instalacji i urządzeń elektroenergetycznych.

Spis treści
Zasady legislacyjne
Wprowadzenie
Wymagany układ instrukcji eksploatacyjnych
Naprawa elektrycznych urządzeń, instalacji i sieci
Wymagania dotyczące ochrony przed porażeniami, pożarami oraz inne wymagania w zakresie bezpieczeństwa
Układ wyciągu z instrukcji o eksploatacji urządzeń, instalacji lub sieci czy obiektów elektroenergetycznych do umieszczenia na widocznym miejscu
Klauzula wprowadzająca instrukcję do stosowania
Literatura
Załączniki

Wytyczający drogę
Stanisław

W
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. z dnia 21 maja 2003 r. Nr. 89. poz.828),

znalazłem takie kwiatki:
II. RODZAJ URZĄDZEŃ, INSTALACJI I SIECI, PRZY KTÓRYCH EKSPLOATACJI JEST WYMAGANE POSIADANIE KWALIFIKACJI

III. PERSONEL PODLEGAJĄCY INNYM UREGULOWANIOM

Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do osób:

1. zajmujących się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci:

a) w zakładach górniczych - w zakresie uregulowanym przepisami prawa geologicznego i górniczego,

b) związanych z ruchem drogowym, lotniczym, żeglugą śródlądową i morską - w zakresie uregulowanym w przepisach prawa o ruchu drogowym, prawa lotniczego, o żegludze śródlądowej oraz w przepisach Kodeksu morskiego;

1. będących obywatelami państw członkowskich Unii Europejskiej, które nabyły w tych państwach wymagane kwalifikacje w zakresie eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci i uzyskały ich potwierdzenie stosownie do przepisów ustawy z dnia 26 kwietnia 2001 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej kwalifikacji do wykonywania zawodów regulowanych (Dz. U. Nr 87, poz. 954 oraz z 2002 r. Nr 71, poz. 655).

Kto odpowie gdzie napisane co drogowy elektryk może?

Stanisław

Witam wszystkich kolegów na forum.
Temat ten napisałem dość dawno i nadal mnie interesuje, chociaż jak mi sie wydaje drugi człon tematu nie ja napisałem. Szukam obecnie osób które zajmują się: konserwacją, pomiarami, eksploatacją, urządzeń jak w temacie, celem uzyskania pomocy na nurtujące mnie pytania.Proszę o kontakt na forum lub GG

Szukałem więcej, ale nic nie znalazłem. Może ktoś jest ulicznym elektrykiem i podzieli się z nami jakie to potrzebne uprawnienia?

Stanisław

W związku z tym, że nigdy nie dowiedzieliśmy się prawdy do końca, ponawiam pytanie i wracam to starego tematu. Może jest już ktoś silny w tej materii i wyjaśni nam.

Czekam
STANCA

Witam.

Zwracam Szanownym Kolegom uwagę, że w drukach zaświadczeń kwalifikacyjnych sieci elektrycznego oświetlenia ulicznego stanowią odrębną pozycję (7) zarówno w “E” jak i “D”.

My tu prawimy o sterowaniu rychem drogowym, a nie o oświetleniu.

Zwracam uwagę że w
W
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. z dnia 21 maja 2003 r. Nr. 89. poz.828),

w dziale
jest zapis
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do osób:

1. zajmujących się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci:

a) w zakładach górniczych - w zakresie uregulowanym przepisami prawa geologicznego i górniczego,

b) związanych z ruchem drogowym, lotniczym, żeglugą śródlądową i morską - w zakresie uregulowanym w przepisach prawa o ruchu drogowym, prawa lotniczego, o żegludze śródlądowej oraz w przepisach Kodeksu morskiego;

tu chodzi jakie przepisy to regulują

Czy nikt w kraju nie wykonuje prac przy tych urządzeniach, jeżeli tak to na podstawie jakich papierów?

STANCA

Witam.

Czy fakt, że zasilanie jednego i drugiego jest realizowane najczęściej z tych samych podstacji, a sposób prowadzenia kabli jest ten sam nie ma znaczenia?

My tu dalej o sterowaniu ruchem drogowym, a nie o oświetleniu.
Ustawa jw wyraźnie wskazuje

Szukamy więc nie uprawnień do lamp ulicznych, ale kto może i gdzie jest zapis dotyczący eksploatacji urządzeń

związanych z ruchem drogowym

proszę przeczytać wymienione rozporządzenie.

pozdrowienia
STANCA

Wracam do tego tematu z otwartym zapytaniem. Nikt dalej nie wie jakie to specjalne uprawnienia potrzebne?

STANCA