Dzień dobry
Chciałbym spytać Państwa o to czy dobrze rozumuje ścieżkę uzyskania uprawnień do samodzielnego projektowania instalacji elektrycznych:
studia m.in. inżynierskie na kierunku elektrotechnika
praktyka u osoby mogącej być opiekunem
zdany egzamin przed polską izbą inżynierów budowlanych
Czy tak wygląda ta ścieżka ?
Powiem w czym rzecz. Skończyłem 3 lata temu technikum elektryczne i mam tytuł technika. Niestety nie pracowałem jeszcze typowo w swoim zawodzie - po technikum bardzo starałem się pójść do straży, w związku z tym że zostanie zawodowym strażakiem nie jest proste dostałem się dopiero po roku starań (w tym czasie rok studiowałem już na politechnice). Obecnie jestem już półtora roku w straży i myślę żeby dalej się rozwijać (służbę mam co trzeci dzień więc czasu jest dużo). Do tej pory pracowałem wyłącznie w zakładzie ogólnobudowlanym gdzie zetknąłem się z branżą głównie instalując całą aparaturę domową, przewody i odbiorniki według projektu, wiadomo jak to na budowie domu pod klucz.
Myślę o uzyskaniu uprawnień elektryka i móc założyć własną działalność związaną z projektami, nawet jakby mi to miało zająć 10 lat (od momentu zaczęcia studiów). Rozumiem że studia na kierunku elektrotechnika są niezbędne - ale czy wystarczy sam inżynier, czy jest potrzebny jednak magister i specjalność na studiach II stopnia w postaci sieci i instalacji elektroenergetycznych ? W maju 2014 roku weszła nowelizacja, jak to teraz wygląda, ile lat potrzebuje praktyki pod opieką elektryka ? Rozumiem że ten elektryk musi mieć określone uprawnienia (jakie?) i opłaconą izbę… No i co potem ? Czy dalej jest wymagany egzamin przed izbą ? Czy są wymagane dodatkowe certyfikaty z SEP jak np. te kategorię E czy D ?
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś nakreślił mi warunki uzyskania tego wszystkiego
"- studia m.in. inżynierskie na kierunku elektrotechnika
praktyka u osoby mogącej być opiekunem
zdany egzamin przed polską izbą inżynierów budowlanych
Czy tak wygląda ta ścieżka ?"
Tak właśnie wygląda ta ścieżka w teorii, w praktyce jest bardziej wyboista i pod górkę.
Najtrudniej jest znaleźć osobę mogącą być opiekunem który by miał czas i chęć przekazywać wiedzę młodej osobie. Jeżeli się już taką znajdzie to otoczona jest wianuszkiem spokrewnionych asystentów lub wolontariuszy.
Na pocieszenie dodam że po deregulacji nastąpiła lekka odwilż w Izbach Budowlanych.
Już wystarcza zestawienie praktyk a nie dziennik praktyk to zmniejsza ilość papierkowej roboty. Czas praktyki w wykonawstwie potrzebny do uprawnień projektowych został skrócony itp.
No właśnie chodzi mi o to, że jak “przeżyje” to wszystko żebym mógł mieć własną działalność gospodarczą. A jak wspominam mam z czego żyć i to całkiem całkiem. Słyszałem właśnie że praktyki to frycowe bo odbębnia się 95% roboty za którą opiekun bierze niezłe pieniądze, ale z drugiej sam kiedyś tam będę mógł być opiekunem → w mundurówce to samo, ile się z mopem trzeba nalatać zanim człowiek awans dostanie. Z drugiej strony jestem “otoczony” znajomymi firmami ogólnobudowlanymi, które nie mają elektryków…
Jaki okres teraz trwają te praktyki ? I trzeba mgr czy wystarczy sam inż ?
kol. manio, to nie całkiem jest tak:
inż. może mieć uprawnienia projektowe w ograniczonym zakresie.
Aby mieć uprawnienia projektowe bez ograniczeń trzeba mieć skończone studia magisterskie w odpowiedniej specjalności
Stoin
A jaki zakres mają te uprawnienia w ograniczonym zakresie ?
Ciężko znaleźć fachowe informacje w tym temacie, doszukuje się sprzecznych informacji - z jednej strony o konieczności zdawania egzaminów przed izbą inżynierską, z drugiej strony że niektóre uczelnie mają porozumienie i uzyskanie wykształcenia na niej zwalnia z egzaminu itp.
Przeczytałem powyższe linki, no coś tam rozumiem z tego, ale pewnie najwięcej dowiem się na studiach co i jak dalej (oraz możliwości jakie oferuje uczelnia…)