DPX a współczynnik k przy IPZ

Witam!
Ponieważ mam sprzeczne informacje od projektanta i inspektora na temat pomiaru imp. pętli zwarcia mam pytanie:
Jaki współczynnik k powinienem zastosować przy pomiarze impedancji pętli zwarcia przy zastosowaniu DPX.

1. Czy powinien on być stały czyli 1,2 dla automatycznych wyłączników niezależnie od wartości nastawionego prądu
  2. Czy do pomiaru biorę maxymalną nastawę prądu dla wyłącznika czy wartość na którą wyłącznik jest nastawiony
    pozdrawiam
    jarek.ski

Witam ponownie!
Ten temat nie ma jakoś wzięcia, a szkoda

Ja bym przyjął wartość nastawiona.

A jak ktoś przestawi to co?

Witam!

to postępowanie będzie takie jak przy założeniu zamiast wkładki bezpiecznikowej
25A wkładki 35A w gnieździe 63A… :laughing:

Przyjmujemy nastawiony prąd członu zwarciowego, a z braku bliższych danych w katalogu co do pasma rozrzutu prąd zadziałania członu zwarciowego mnożymy go przez współczynnik 1,2 i tą wartość uznajemy za Ia.

pozdrawiam:

Grom

Nie wiem o jakim DPX rozmawiamy, ale jak sobie przypominam, to one mają max. krotność 10 dla wyzwalacza zwarciowego (regulowany). To co to za wartość 1,2?

Witam!

Prądem wyłączającym wyłącznika sieciowego lub stacyjnego Ia jest prąd odpowiednio większy niż prąd nastawczy wyzwalacza lub przekaźnika Imr, mianowicie Ia = 1,20⋅Imr.- zgodnie z: PN-EN 60947-2.

Wyjątkiem jest podanie przez wytwórcę prądu niezadziałania wyzwalacza zwarciowego lub przekaźnika zwarciowego (dolną granicę pasma rozrzutu)
Tak zazwyczj jest w eskach, np: char. B
Prąd niezadziałania I3 = 3In
Prąd zadziałania I4 = 5In

pozdrawiam:

Grom

DPX maja wyzwalacze elektromagnetyczne lub elektroniczne, trzeba przyjąć 1,2 nastawy prądu zadziałania.

Witam!
Dziękuję za aktywną pomoc w tym temacie. Aby pomóc w rozwiązaniu tego małego problemu dodaje plik z projektu. Może to pomoże rozwiać dyskusje na temat DPX-ów. Do dyskusji doszedł czas w którym powinno być zaprojektowane szybkie wyłączenie rozdzielni. Ja upieram się przy 5 s, projektant jak widać myśli inaczej
pozdrawiam
opis_techniczny.pdf (36.4 KB)