Doziemienie za falownikiem

Witam

Pytanie jest takie: czy możliwe jest przeniesienie doziemienia z silnika napędzanego z falownika na sieć zasilającą falownik. Opiszę jak to podobno wyglądało. Sieć 500 V IT z kontrolą stanu izolacji na przekaźniku BENDERR. Z tej sieci zasilane są falowniki które napędzają wentylatory. Otóż na jednym z silników powstało doziemienie, co zostało wyłapne na Benderze (dziwne że falownik nie wyłączył) Czy taka sytuacja jest możliwa?

Pozdrawiam

Wypowiem się tylko w sprawie falownika. Obwód to: prostownik, kondensator, klucz tyrystorowy lyb tranzystorowy. Nie ma separacji, więc to co przed falownikiem galwanicznie połączone jest tym co za falownikiem. Dlaczego nie wyłączył? Zabezpieczenie prądowe w falowniku nie widzi awarii, to i nie wyłączy. Widocznie BENDERR jest lepszy. :wink:

Witam,
podstawowe pytanie typ - model falownika, od tego trzeba zacząć żeby pokusić się o odpowiedź na pytanie dlaczego nie został zablokowany.

pozdrawiam

Witam

Falownik Siemensa SINAMICS G150

Pozdrawiam

Witam
Mnie tam takie działanie (falownik nie zauważył a przekaźnik kontroli zauważył uziemienie) jakoś nie dziwi. Oczywiście najwłaściwsza jest analiza dla konkretnego modelu niemniej z ogólnych informacji jakie są mi dostępne to zabezpieczenie takie jeśli jest to nie jest ono wysoko czułe. Minimalna czułość prądu doziemnego przy którym powinno nastąpić wyłączenie to około 0,5-1A. Ponieważ zaś mówimy o sieci IT 500 a nic mi nie wiadomo żeby detektory doziemienia były zróżnicowane na 400V i 500V. Uzyskanie więc takiego prądu zwarcia doziemnego przy pierwszym zwarciu do ziemi w sieci IT wcale nie jest takie pewne aby nie powiedzieć że jest mało prawdopodobne (zależy od rozległości sieci). A więc wszystko mogło tak przebiegać jak to opisał kolega Polo10 i po wystąpieniu doziemienia wyłączył przekaźnik kontroli a falownik był zaskoczony że coś go odłączyło od zasilania - o ile przekaźnik zadziałał na odłączenie falownika od sieci :sunglasses:

Wynika z tego, że jak zwykle zastosowano najtańszy środek ochrony. Selektywność, żeby uzyskać stosuje się różnicówki. Poza tym są różne sieci IT. Brak informacji nie prowadzi do diagnozy.