doziemienie w sieci IT

Mam ciekawy przypadek, chodzi mi o doziemienie w sieci IT 500 V(izolowany punkt zerowy transformatora) Od 15 lat pracuję z tymi sieciami i pierwszy raz zdarzył się mi taki przypadek. Zawsze kiedy była doziemiona jedna faza to mierząc ją do masy było zero a do dwóch pozostałych faz 500 V a tym razem mimo że była doziemiona jedna faza to mierząc poszczególne fazy do ziemi było około 290 V i przekaźnik kontrolujący stan izolacji sekcji (RRgx) wskazywał pełne doziemienie. Jak to możliwe? A tak nawiasem to bardzo mało jest literatury na temat sieci IT.
Proszę o odpowiedź.

A o co w zasadzie pytasz. Sam sobie dałeś odpowiedź. To, że Twój pomiar różni się od wskazania przekaźnika zależne jest od rezystancji wewnętrznej Twojego woltomierza i przekaźnika kontrolującego. W tym przypadku doziemienie fazy było przez jakąś impedancję, która była do pominięcia dla przekaźnika natomiast stanowiła dużą część impedancji wewnętrznej woltomierza. Ważne jest też czy przy pomiarze woltomierzem przekaźnik był odłączony od sieci czy nie, ponieważ jego impedancja dołącza się równolegle do impedancji doziemienia.

Używam pojęcia impedancja bo skoro są fazy to rozumiem, że chodzi o prąd przemienny.

Impedancja wewętrzna woltomierza jest na ogół rzędy setek kiloomów, RRgx działa (o ile pamiętam) przy 50 czy 100 kom, czyli to nie ten powód.. Co do literatury, polecam znakomite artykuły p. inż. Grzegorza Loski w Mechanizacji i Automatyzacji Górnictwa.

A gdzie szukać artykuły p.Grzegorza Loski? Jeżeli jest taka możliwość to proszę o przesłanie ich na adres lop30@wp.pl

Mechanizacja i Automatyzacja Górnictwa

polecam także wątek -"asymetria napięć " w dziale zabezpieczenia