Jestem tutaj…pierwszy raz…i nie wiem, co jest grane !!!.. Korzystając z okazji pozdrawiam wszystkich elektryków z teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej i z taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamtej strony kuli ziemskiej…
Wiecie, udało mi się..ustalić…dlaczego układ TN-C 3-fazowy musi być czteroprzewodowy…otóż jednym przewodem L1 płynie napięcie, drugim L2 płynie prąd…przewodem L3 zapiernicza cosinus fi…a przewodem PEN płyną daszki liczb zespolonych…
Może ktoś z Was dopomoże mi o co chodzi..tak naprawdę..w ukladzie TN-S ?
Zapomniał Kolega o pierwiastku z 3, który pozwala przesłać większą moc - to on powinien płynąć 4-tym przewodem.
Drogi Janku !!! A podobno w wojsku cosfi w warunkach ekstremalnych dochodzi do 1,5 ???
Jak najbardziej! W cywilu w warunkach laboratoryjnych uzyskałem tylko 1,2.
Ale w woju szkolenia prowadził inż.Mechanik któremu próbowaliśmy tłumaczyć co to jest ta e… e… rezystywność ???
Na egzaminie elektryka profesor stwierdza:
- nie najlepiej panu idzie. Zadam panu jeszcze tylko jedno pytanie, jeśli pan odpowie to zaliczę egzamin:
Ile elektronów musi przepłynąć przewodem, aby przeniosły one energię równą 1kWh?
Elektryk zbaraniał, ale głowy nie stracił: - więc tak, aby energia wyniosła 1kWh musi przepłynąć 628 bilionów … razy 10 do 23 elektronów.
Zdumiony profesor pyta: Jak pan do tego doszedł? - a to jest już drugie pytanie panie profesorze, najpierw proszę zaliczyć egzamin.
Wracając do cosinusa, to na Politechnice Warszawskiej wartości sięgają rzedu kilkunastu tysięcy. A najfajniejsze to są wnioski we sprawozdaniu, czym może być spowodowany taki spory cos. Oczywiście wszystko bezstresowo przechodzi.
A w układzie TN-S to jest tak, że te daszki liczb zespolonych rozdzielają sie na cześć rzeczywistą (PN) i urojoną (PE). Niektóre urządzenia nie wykorzystuja mocy biernej i w tym momencie PE idzie ogladać Małysza
Dialog przed rozpoczęciem laborki z Maszyn na Wydziale Elektrycznym:
- Co znajduje się na tym stanowisku ?
- Eeee… Prądnica.
- Jaka ?
- Ppprąąddu stałego…
- I co będzie Pani teraz robić ?
- Synchronizować ją z siecią.
- A jakie napięcie mamy w sieci ?
- Zzzzmienne…
- Przemienne. I uważa Pani, że można tę prądnicę tak sobie
- Stara chodż tutaj
-Złap ten drucik - I co ?? Nic??
- Eee , to faza jest w drugim
Przy sterowaniu silnikiem prądu stałego na laborce z maszyn był stosowany stary rezystor dużej mocy z wajchą do przełączania stopniowego. przy kolejnym przełączaniu pomiędzy stykami zapall sie łuk elektryczny (dł. około 5 mm). Kolega nie namyślając się ani chwili pochylił się i zacząl na niego dmuchać… i go zgasił.
Autentyk. Dwóch elektryków , stary wyjadacz i świezo upieczony dokonuja przeglądu rozdzielni 500V. Młody miał wyłączyć napięcie sterownicze.Po dwukrotnym zwróceniu uwagi , ze nadal sterowanie nie jest wyłaczone, dostał polecenie potrzymania za zwore stycznika SC200. Starszy kolega zasterował . Paluszki sine hihihi
Majster elektryk do stażysty
- Jasiu, idź i załóż siatkę pod linią zasilającą
- Jasiu wraca i melduje, Panie Majster siatka założona. I zadaje pytanie - a po co ta siatka ?
- Jasiu a nie uczono Cię w szkole że napięcie może spaść.
Spotkałem kiedyś fachowca od sieci komputerowych z firmy ICL, który kategorycznei twierdził, że ohmomierzem mierzy impedancję falową w sieci typu “bus”… był nieugięty…
pytanie na egzaminie z metrologii elektrycznej na Politechnice Częstochowskiej:
- jakie mamy kolory tęczy?
- niebieski, zielony, (itd)
- a jaki kolor ma największą długość fali?
- nie wiem
- dziękuję, dwa, elektryk powinien to wiedzieć
a ja dziś miałem przeboje z trzema fachowcami rekomendowanymi przez miejscowy SEP, w tym jednym z grupą pomiarową. Staż w elektryce około 20 lat każdy. Nie wiem do końca o co im chodziło, ale chcieli zrobić z wyłącznika RCD Moellera 4-bieg. typ CFI6 wyłącznik RCD 2 -biegunowy.
Połączyli uklad następująco- zasilanie faza L-1 zacisk 1,
zacisk 2 zwarli z zaciskiem 3, zacisk 4 z zaciskiem 5,
do zacisku 6 i N podłączyli tester Boczkowskiego i otrzymali wynik 8 mA.
Moje argumenty jak to robi się…wykorzystujemy zaciski 1-2
oraz 5-6 w wyłączniku 4-bieg i mamy 2 biegunowy na nic nie zdały się…zostalem pouczony, że uszkodzę RCD.
Pewien młody człowiek (1 lub 2 lata po studiach) miał na moje zlecenie wykonać instalację w domku jednorodzinnym. W trakcie rozmowy okazało sie że jest rzeczoznawca SEP. Spojrzałem na jego wiek, nabrałem respektu i pomyslałem że musi być bardzo zdolnym, młodym specjalistą… okazało się że rzeczoznawcą SEP został jako przewodniczacy kola uczelnianego SEP…
Ten elektryk o którym mówiłem na forum dniu 06/03 jest na liście delegatów SEP-u, jego dane są w sieci.
Takich u nas mamy fachowców, nie przeczyta, nie zapozna się z urządzeniem i wciska innemu kit.
Widzisz, Ty Anonimie mogłeś zweryfikować kompetencje rzeczoznawcy, ale niekiedy inwestor czy użytkownik obiektu budowlanego daje się nabrać i płaci za niekompetencję
Mam coś może nie na temat tak dosłownie ale ciekawe i śmieszne hahahah
Abonament RTV: XI-wieczny telewizor?
Inspektorom ściągającym abonament nie przeszkadza, że na zrujnowanym zamku Mileham w hrabstwie Norfolk od co najmniej 700 lat nikt nie mieszka i nigdy nie było tam telewizora. Właścicielowi grozi surowa kara za to, że nie płaci abonamentu telewizyjnego.
Inspektorzy ściągający abonament dla brytyjskiej telewizji publicznej są przekonani, że gdzieś wśród kamieni i zwalonych murów musi być niezarejestrowany odbiornik.
Właściciel zabytku Richard Butler-Stoney już dwa razy dostał wezwanie do zapłaty tysiąca funtów zaległych opłat razem z grzywną.
“Pismo brzmiało bardzo poważnie” - donosi serwis BBC.
Butler-Stoney twierdzi, że nie ma nic do ukrycia i serdecznie zaprasza inspektorów do przeszukania XI-wiecznej normańskiej twierdzy, zamieszkanej co najwyżej przez dzikie ptactwo.
Wpływy BBC pochodzą w głównej mierze z abonamentów płaconych przez gospodarstwa domowe. Roczna opłata wynosi 112 funtów; dochody BBC z abonamentu - 2,3 mld.
Klient w hurtowni:
-Dostanę u Was kabel do silnika ?
-A jaki duży ten silnik ?
-5 kilowoltów.
-To wystarczy Panu 4 x 2.5
-A ile kosztuje ?
-3.20 metr
-A nie ma tańszego? A może jest 4 x 2 ?
Inny klient:
-Dajcie mi to takie białe, co się montuje na słupie.
-Ale co ??? Izolator, bezpiecznik, odgromnik ?
-No nie wiecie ??? To takie białe, na słupie…
Elektryk (zwłaszcza ten od wysokich napięć) jest jak saper – myli się tylko raz. I chociaż ponoć prąd się go nie tyka, to zawsze znajdą się koledzy, który będą chcieli się zabawić. Zobaczcie 9 najlepszych żartów!