Jakie są dopuszczlne aktualnie spadki napięć? Wiem że od złącza instalacji do końca dowolnego obwodu odbiorczego instalacji nie więcej niż 4%. Ale co to jest złacze instalacji? Jaki jest dopuszczalny spadek napięcia od stacji trafo do zacisków na stojaku dachowym?
Witam Kolegę " wimarc " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Ad. 1) Przyłącze - linia elektroenergetyczna łącząca złącze energetyczne z wewnętrzną siecią zasilającą.
Ad. 2) Myślę że spadek napięcia pomiędzy ST a ZK jest problemem dostawcy, czyli ZE. Zgodnie z obowiązującymi przepisami napięcie z punkcie rozdziału sieci pomiędzy ZE a odbiorcą (przyłącz lub ZK) powinno wynosić 230V +/- 10%.
dla instalacji odbiorczych:
zasilana bezpośrednio z wlz - 2 %
przy zasilaniu bezpośrednio ze stacji .. 7%
Ja to już pisałem.
Jak równierz ktoś podawał inne źródło ???
Witam Kolegę Andrzeja i wszystkich Kolegów na FORUM.
Pomijając błędy ortograficzne w pisowni Kolegi (każdy może się pomylić), proponowałbym również przedstawienie aktu prawnego, skąd Kolega podaje te dane.
zgodnie z
W jakim celu Kolega to potrzebuje.
Już o tym pisałem w temacie:
SKUTKI zmiany napięcia z 220V na 230V dla odbiorców.
Ponieważ nie chce mi się wierzyć w zapis " przy zasilaniu bezpośrednio ze stacji .. 7%".
Witam !!

[/quote] Ponieważ nie chce mi się wierzyć w zapis " przy zasilaniu bezpośrednio ze stacji .. 7%".
Kolego Krystynie - niepotrzebne zamieszanie.
To co Kol. pisze dotyczy wartości napięcia.
Natomiast pytanie było o spadek napięcia.
Np. w celu doboru kabla - przy dużych odległościach kryterium decydującym bądzie spadek napięcia a nie obciążalność kabla.
PBUE
Był temat z zasilaniem pompy ???

Np. w celu doboru kabla - przy dużych odległościach kryterium decydującym bądzie spadek napięcia a nie obciążalność kabla.
Z chęcią bym to przeczytał w PBUE. Gdzie to pisze, zeszyt nr ?, str. nr?
ZE może sobie budować długie linie o spadku napięcia do 7% (wg kolegi) tylko kto za te straty zapłaci? Wiadomo - odbiorcy.
A pisząc że obciążalność kabla jest sprawą drugorzędną, to mam na ten temat inne zdanie. Wg mnie jest to sprawa pierwszorzędna związana z ochroną przeciwporażeniową, gdyż odpowiednio dobrane zabezpieczenia nie mogą dopuścić do przeciążenia kabla.

Jakie są dopuszczlne aktualnie spadki napięć? Wiem że od złącza instalacji do końca dowolnego obwodu odbiorczego instalacji nie więcej niż 4%.
Zgodnie z przepisami odbiorca energii elektrycznej powinien otrzymywać zasilanie o napięciu nie mniejszym niż 230/400V - 10%. I takiż to warunek musi zapewnić dostawca, czyli ZE.
W jakiś ekstremalnych warunkach sieci, ZE będzie dostarczał do ZK napięcie 230 - 10% tj. 207V. A my dodamy do tego (wg kol. wimarc) - 4% to napięcie wyniesie ok. 198V. Wynikiem tego będzie to że odbiorca będzie otrzymywał zasilanie o napięciu niezgodnym z przepisami.
Witam !
Kolega sobie policzy:
linia wiejska 424m 4 x 35 mm2 Al gama 35 m/mm2* Co robi Kol. wimarc !!!???

Ale jak wiemy wlz obecnie ma ok 1m albo mniej.
Jak wspomniałem poprzednio “Czasami mi ręce opadają z przycisków klawiatury, odpowiadają na pewne pytania.”
Dlatego nie mogę więcej się wypowiadać na temat WLZ o długości < 1mb.
Może kolega poczyta inne tematy na forum.
A czy WLZ w budynku XI kondygnacyjnym będzie miał długość < 1 mb.
Ps. 1.
Proszę nie zadawać pytań skierowanych do mnie. Mój udział w tym temacie zostaje zakończony.
Ps. 2.
Nie lubię i nie podoba mi się to, gdy pewne osoby (dotyczy to kolegi “andrzejbo”) piszą na forum dane (może wyssane z palca) czym wprowadzają innych czytelników forum w błąd.
Szanowny Panie! “andrzejbo”.
Forum to odwiedza setki osób. Wieku z nich liczy na poważne odpowiedzi od poważnych uczestników forum.
A to szanowny kolega pisze, (wlz <1m) to nawet dziecko w szkole podstawowej nie zrozumie.
Cytat z pewnej książki (nie mam upoważnienia do podania autora):
Wewnętrzna linia zasilająca (obiektu budowlanego) [wlz] - obwód elektryczny zasilający tablicę rozdzielczą. Wewnętrzne linie zasilające główne tablice rozdzielcze, tablice piętrowe, itp. Obwody te nie należy rozpatrywać pod względem układów pomiarowych (obwód przed licznikowy czy za licznikowy).

Ale jak wiemy wlz obecnie ma ok 1m albo mniej.
Coś (ktoś) mnie tu rozśmiesza.
Czy np. odcinek 70 cm, mamy nazwać “wewnętrzną linią zasilającą” – n.o.
Jak się kolega prześpi to proszę pomyśleć co dają dwie ostatnie.
Ani jedna wypowiedź kolegi w tym TEMACIE
- nie wnosi nic ale to nic do sprawy
ani nawet w najmniejszm stopnie jego dotyczy.
Przepraszam za zamieszanie (wg kol. Andrzeja).
Pozostawiam ten temat Koledze.
proponuję usunąć cały temat.
kol. wimarc ???