Dopuszczalne spadki napięć przy projektowaniu WLZ i sieci wewnętrznej

Witam kolegów na forum.
Zlecone mi zostało wykonanie przyłącza od ZK (z punktem pomiaru (licznikiem)) w granicy działki do budynku jednorodzinnego, wolnostojącego. Warunki przyłącza określone przez ZE to : trójfazowe 25kW (40A) w układzie TN-C. Odległość od szafki ZK (z punktem pomiaru) do RG w tym domku maksymalnie wyniesie 25 metrów.

Nie było by problemu gdyby to nie był typowy projekt domu w wersji eko czyli bez projektu przyłącza, instalacji elektrycznej czy dopilnowania wykonania uziomów fundamentowych.

Ogólnie wyczytałem, że spadek napięcia od licznika do dowolnego odbiornika nie może być większy niż 3% a od WLZ do dowolnego odbiornika nie większy niż 4%.
Te dopuszczalne wartości potrzebuję do obliczenia przekroju WLZ i wewnętrznej instalacji.

Czy ma ktoś wiedzę w tym temacie i może potwierdzić te wartości procentowe 3% i 4% lub przedstawić prawidłowe ?

To co koledze w końcu zlecono ? Przyłącze czy WLZ-et ?

To jak chce to kolega zaprojektować to powinien znać normę PN- HD 60364-5-52:2011, tam jest punkt 525 i tablica G52.1

Dziękuje za wskazanie normy. Z obecną normą PN-HD 60364-5-52:2011 na www.pkn.pl… zapoznałem się, w szczególności z Załącznikiem G i Tablicą G.52.1 - Spadki napięć na stronie 68 i 69.
Jest to 3% dla oświetlenia oraz 5% dla innych odbiorników w przypadku zasilania z publicznej sieci dystrybucyjnej niskiego napięcia pomiędzy złączem instalacji a dowolnym punktem odbiorczym i na tej podstawie wykonam obliczenia.
Wychodzi więc, że przy napięciu nominalnym sieci 230VAC jest to 6,9VAC dla oświetlenia oraz 11,5VAC dla innych odbiorników.

Początkowo znalazłem starszą normę PN-IEC 60364-5-52:2002 gdzie ogólnie było określone 4%.

Odnośnie zakresu zlecenia, o które pyta kolega bezpiecznik123, podzielone jest na dwa etapy, które będą realizowane w miarę postępu prac budowlanych:

• pierwszy etap - realizacja przyłącza WLZ pomiędzy istniejącym już złączem kablowym ZK z punktem pomiaru (licznikiem), które znajduje się w granicy działki (w płocie) do wyznaczonego pomieszczenia gospodarczego budynku (jest to odcinek 25m przewodu YKY 5x10mm2) wraz z przeniesieniem obecnej rozdzielnicy budowlanej lub realizacji nowej RG (rozdzielnicy głównej),
  • drugi etap za kilka miesięcy to zaprojektowanie i realizacja wewnętrznej sieci za RG (rozdzielnicą główną).

Jeśli używam jakiś nieprawidłowych określeń jak WLZ czy RG to proszę o poprawienie mnie.

Tutaj przy okazji moje pytanie jeszcze o WLZ.
Ponieważ budynek nie posiada uziomów fundamentowych to zostanie wykonany uziom otokowy na głębokości około 1 metra (ze szpilkami co kilka metrów) a na nim pod 20cm ziemi będzie ułożony WLZ (YKY 5x10mm2). Zostaną też wykonane odejścia do budynku dla instalacji odgromowej.
Czy dopuszczalne jest i uzasadnione wprowadzenie bednarki z uziomu otokowego do wspomnianego ZK z licznikiem (znajdującego się na granicy działki) i podłączenie tej bednarki do prawdopodobnie obecnej tam bednarki (uziomu roboczego) w ZK (jutro będę mógł sprawdzić czy jest ten uziom roboczy w ZK) ?
Żyłę ochroną PE WLZa 5x10mm2 w ZK planuję połączyć do obu bednarek (uziomu otokowego i roboczego) a po drugiej stronie w RG żyła ochronna PE WLZa 5x10mm2 będzie oczywiście podłączona do szyny PE i za pomocą LGY 16mm2 do GSU gdzie będzie doprowadzona bednarka tego samego uziomu otokowego.
Przewidywana rezystancja uziomu otokowego poniżej 10 ohm co będzie sukcesywnie mierzone podczas realizacji uziomu otokowego.

Uziom złącza kablowego to problem dostawcy energii. Do niego się nie łączymy. Uziom wyrównawczy budynku to już sprawa Twoja. Szkoda że nie zrobiono uziomu fundamentowego tak jak to od bardzo dawna wymagają przepisy.

Pod kablem nie powinien być zakopywany uziom, nie ma do niego dostępu w celu oględzin.