Witam trochę poczytałem, ale nie do końca wiem co w moim przypadku mam uczynić.
Otóż wykonaliśmy instalację elektryczną biurowca “wg.” proj. wykonawczego.
W czasie prac nastąpiły drobne zmiany, a może właśnie nie drobne:
gdzieś zrezygnowano z gniazda, gdzie indziej przeniesiono jakieś gniazdo. Zmieniono np. miejsca i sposób wł. schodowych, to kilka lampa się nie zmieściło pod sufitem więc z nich zrezygnowano, w szafie czasem inny układ bezpieczników bo w praktyce się nie zmieściło w związku z czym czasem obwody są zasilone z innych faz niż w PW. Wszystko uzgadniane z inwestorem.
Teraz tworzymy dokumentację powykonawczą. Wszytko aktulizujemy zgodnie ze stanem faktycznym. Nie ma tego wiele, ale jednak kilka zmian na rzutach i schematach jest i nurtuje mnie tabelka istniejąca na rysunkach z nazwą pracowni projektowej i nazwiskami projektantów.
Szef sugeruje zmienić na naszą firmę i nasze nazwiska. Ale przecież to czyjś projekt my nie projektowaliśmy. Z drugiej strony jest to dokumentacja nasza powykonawcza zaktualizowana naszymi zmianami. Czy nie jest to jakieś nadużycie praw autorskich, czy można tak zrobić?
Nanieście zmiany kolorem czerwonym najlepiej i niech to podpisze kierownik robót elektrycznych i inspektor nadzoru.
Generalnie to zmiana umiejscowienia gniazdka itp. nie jest istotną zmianą w projekcie i zgody projektanta na takie rzeczy nie trzeba ale zawsze lepiej o czymś takim powiadomić (szczególnie jak się zmienia układ w rozdzielnicy tj. zmiana ilości zabezpieczeń).
Robimy dokumentację powykonawczą “nową” na podstawie projektu wykonawczego. Chcemy to wszystko oddać ładnie bez kreśleń. Schematy i rzuty chcemy przerobić w CADzie a tekst zmienić powiedzmy na formę dokonaną np.: z “należy podłączyć” na “podłączono” “wykonano” itd. Jednym słowem chcemy zrobić projekt powykonawczy z projektu wykonawczego. Pytanie czy możemy PW innego autora przerabiać żeby było aktualnie i “ładnie” i pod tym wszystkim się podpisać jako wykonawca zdający dokumentację powykonawczą?
Wg mnie możecie. Robiłem tak kilka razy i nie było problemu ale zapytajcie wpierw może inspektora nadzoru (jeśli takowy jest) czy nie będzie miał obiekcji bo on się pod tym też podpisuje przecież.
Według mnie projektant powinien dokonać wpisu do dziennika budowy wyrażając zgodę na dokonane zmiany i w dokumentacji powykonawczej też wyrazić zgodę na te zmiany - zmiany/zaniechania powinny być w projekcie zaznaczone i podpisane przez projektanta.
Ja w takiej sytuacji edytuje projekt (przez skanowanie czy z wersji elektronicznej) znieniam opis na powykonawczy zostawiam kto projektował i zatwierdził a sam się dopisuje jako wykonał lub aktualizacja, data, nr uprawnień i podpis
Nie wykazuje co zmieniłem, nanosze stan faktyczny
Witam
Może ja spróbuję odpowiedzieć na zadane pytanie jako inspektor nadzoru. Rozumiem, że na wykonanie przedmiotowej instalacji uzyskano “pozwolenie na budowę” i konieczne będzie zgłoszenie do PINB zakończenia robót.
W pierwszej kolejności należy zastanowić się czy zastosowane zmiany są “zmianami istotnymi” w rozumieniu Prawa budowlanego. Tam jest dokładna definicja tego terminu. Z tego co piszesz zmiany jakie wprowadziłeś są zmianami nieistotnymi. Gdyby były, inwestor zobowiązany by był do uzyskania nowej Decyzji Pozwolenia na Budowę. Ale w tym przypadku tak nie jest.
Teraz dalej. W Prawie Budowlanym jest również napisane jakie dokumenty należy dostarczyć do np. PINBu aby dokonać zgłoszenia zakończenia robót budowlanych. Jest tam między innymi oświadczenie kierownika robót (z uprawnieniami budowlanymi) o zakończeniu robót. W twoim przypadku (tak jak w 98% przypadków) nie możesz napisać, że prace wykonano zgodnie z projektem budowlanym bo dokonano pewne zmiany. Piszesz, że wprowadzono następujące NIEISTOTNE ZMIANY, i wymieniasz je w oświadczeniu albo w załączniku do niego - opisowo. Na takim oświadczeniu musi znaleźć się potwierdzenie projektanta i inspektora nadzoru jeżeli był ustanowiony. Do tego dołączasz projekt BUDOWLANY, który był ostemplowany przez Urząd wydający Decyzję z naniesionymi na czerwono zmianami (wykonanymi przez kierownika budowy) a jeśli byłoby ich za dużo to dołączasz rysunek zamienny. Na rysunkach, na których były zmiany, koniecznie musi podpisać się projektant - autor projektu z adnotacją, że są to zmiany NIEISTOTNE. I takie dokumenty dopiero ocenia Inspektor Budowlany czy rzeczywiście były to zmiany nieistotne. Ocenia oczywiście jeszcze kilka innych elementów ale o nie nie pytałeś.
Nie wolno jest tobie zmienić tabelki rysunkowej i napisać, że to Ty jesteś autorem projektu.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem się zbytnio w swoich wywodach.
Pozdrawiam
Michał