dodatkowy licznik energi

mam następujący problem
mieszkam w domu jednorodzinnym i dobudowaliśmy jedno piętro /podnieśliśmy dach/ instalacja jest ma około 25 lat
moje pytanie jest takie czy przy obecnych przepisach dokładając dodatkowy licznik energii elektrycznej musi być zamontowany na zewnątrz budynku lub czy można go zamontować na płycie obok istniejącego
za wszelkie info dzięki z góry
ja zajmóję sie maszynami a te przepisy odnośnie instalacji domowych są mi obce

Witam kolegę robnar

Jeśli kolega dobudowął sobie piętro żeby je np. wynająć i chce założyć podlicznik za swoim licznikiem, to w sumie nie ma znaczenia gdzie kolega ten licznik założy.

Jesli natomiast kolega dobudował sobie piętro żeby miał tam tam zamieszkać ktoś inny (dwie osobne rodziny, każda ze swoim licznikim, każda płaci rachunki osobno) wtedy cóż, miejsce zainstalowania licznika określa lokalny zakład energetyczny w warunkach przyłączenia. Ogólnie w poznańskiej ENEI w warunkach napisano by prawdopodobnie że w granicy działki należy zabudowac złącze kablowo pomiarowe SPP-2 z miejscem na dwa liczniki. Oczywiście koszty przeróbki musiałby ponieść nowy lokator (ten który będzie się ubiegał o nowy licznik). Zachowanie ENEI jest powodowane tym że:

• do złącza jest łatwiejszy dostęp niż do tablicy w domu (czasami lokatórów nie ma, czasami mają psa itp)
  • ze złącza trudniej ukraść prąd niż z tablicy w mieszkaniu.

Wybór którejś z powyższych mozliwości pozostawiam oczywiście pod rozwagę kolegi, prosze tylko wziąć pod uwagę, że jeśli klient używający podlicznika nie będzie płacił za energię, wtedy ten obowiązek spadnie na kolege, niestety.

Pozdrawiam
Yanc

Witam Kolegów
O ile dobrze zrozumiałem chodzi Koledze o rozdzielenie instalacji i dodatkowy pomiar.Wg mnie trzeba najpierw załatwić w swoim ZE przydzial mocy a oni w wydanych TWP podadzą miejsce zamontowania licznika.Nie wiem czy tak jest wszędzie ale w moim ZE licznik jest montowany na zewnątrz budynku.
Pozdrawiam Roman

dzięki za info
skorzystam chyba z rady kolegi Yanc, chcę się tylko rozliczać względem rodziców z rachunków za prąd ate przepisy się cały zmieniają