Dodatkowe uziemienie PE w domu

Gdzies na forum jest sugestia ze PE powienien byc dodatowo uziemiony w domu, oprocz punktu podzialu ktory jest przed domem w skrzynce z licznikiem.

Rozdzielnia jest w domu w korytarzu, glowna szyna wyrownawcza podlaczona bezposrednio do uziemienia w kotlowni, ktora jest tez pomieszczeniem gospodarczym. Jak wykonac prawidlowo dodatkowe uziemienie PE?

1. Poprowadzic YKY od skrzynki z licznikiem do rozdzielni glownej, a z rozdzielni glownej przewodem (LGY?) do glownej szyny wyrownawczej.
  2. Poprowadzic YKY do kotlowni, tam dolaczyc PE do glownej szyny wyrownawczej, a do rozdzielni glownej pociagnac dalej na przyklad LGY w jakiejs rurze oslonowej. Czy stosujac takie rozwiazanie mozna w kotlowni zrobic wylacznik glowny?

Witam!

Uziemienie punktu podziału na N i PE nie ma nic wspólnego z ochroną przeciwporażeniową w Twoim budynku.
Ty masz obowiązek uziemienia przewodu PE (Twojego). Wykonuje się to przez jego połączenie z uziemioną Główną Szyną Wyrównawczą do której przyłączone są wszystkie części przewodzące obce znajdujące się w budynku.
To tylko tyle i aż tyle.

Czyli należy połaczyć szynę PE w rozdzielni z uziemioną GSW przewodem o barwie żółtozielonej o odpowiednim przekroju. Czyli w Twoim przypadku najpewniej 10mm2.
Więc tak jak opisałeś w punkcie 1.

Dzieki za info. Tak mi sie wydawalo. Druga wersja pojawila sie po przeczytaniu gdzies czegos w tym stylu: Przewod PE nalezy uziemic jak najblizej miejsca wprowadzenia go do budynku.

Małe sprostowanie: Przewód ochronny posiada barwę ZIELONOŻÓŁTĄ,a nie ŻÓŁTOZIELONĄ Prawidłowy stosunek kolorów to30%/70%:smiley:
Pozdrawiam :slight_smile:

Witam!

Kiedyś ktoś napisał: jak zwał, tak zwał.
Określenie barwy jest istotne. Mogłem się pomylić.
Wypada chylić czoła przed skrupulatnością kolegi ZBYNIO.
Szacunek dla gościa.
Szkoda, że robi to tylko tendencyjnie.

Dzieki za szacunek. Pozdrawiam .
Ktos kiedys powiedział “Gdyby nie było różnicy,można by majtki przez głowę zakładac”

Jak już tak, to w Ameryce też jest stosowany przewód PE żółtozielony, z proporcją 0% żółty, 100% zielony… :slight_smile:

Kol. Dziacial polecam poszukać pod hasłami: “mesh bonding network”, “sieć masy budynku” - było także na ISE, fSEP, Elektroda (wewnętrzne wyszukiwarki znajdą więcej)

Witam

Wyłącznik główny powinien być ogólnie dostępny i montaż w kotłowni nie jest dobrym pomysłem.

Pozdrawiam.

Koncepcja upadla, nic nie bedzie w kotlowni z elementow wylaczajaco/rozdzielajacych.

Powiedz to komus z zatwardzeniem.

Witam
.

Powiem bo nie widzę w tym nic złego tylko jak to się mam do kolegi pytania bo jakoś nie mogę zrozumieć dlaczego kolega tak powiedział.

Ja wyraziłem opinię na temat montażu wyłącznika głównego a kolega najazd na mnie zrobił.

Pozdrawiam.

Mialo wyjsc smiesznie, wyszlo jak zwykle.

Witam

Luzik :slight_smile:

Pozdrawiam