dobór zabezpieczenia i termika

Witam ponownie, skoro zostałem wywołany do tablicy podejmę dyskusję z Kolegą Melon.

ciekawe skąd przeciętny elektryk ma mieć charakterystyki obciążenia danego silnika (zwłaszcza już eksploatowanego)?? Powiem szczerze ja się nie spotkałem.

to ciekawe. Jakby Kolego mógł mi rozwinąć ten wątek będę wdzięczny.

kolejna rewelacja. Zapytam ponownie skąd elektryk ma mieć charakterystykę czasowo-prądową silnika? Poza tym jak Kolega napewno wie to od wartości przeciążenia zależy przyrost temperatury. To skoro nie od procentu przeciążenia zależy czas po jakim ma nastąpić odłączenie silnika to tutaj się KOlega myli. Ja znam silniki które mogą pracować z przeciążeniem 20% przez cały czas pracy, ainne przy 10% przeciążenia się spalą. I gdzie tu sens, gdzie logika?

to kolejna rewelacja. Ostatnio Kolega UPIERAŁ się przy 1,1In. POza tym nie wiem dlaczego tylko dla silników do 4A??

dziękuję Koledze, ale ja sam tworzę takie wykresy i wiem jak się je robi.

Witam
Jak kolega Piotr.K jest super ekspertem od silników elektrycznych to czemu nie pomógł autorowi tego postu ps_66 tylko krytykuje ciężką pracę innych.

ciekawe skąd przeciętny elektryk ma mieć charakterystyki obciążenia danego silnika (zwłaszcza już eksploatowanego)??

Projektowanie zabezpieczeń do silników nie jest tematem dla przeciętnego elektryka tylko doświadczonego projektanta.
Zamiast krytykować proszę wyjaśnić wszystkim podstawowe zasady dobierania zabezpieczeń dla silników indukcyjnych.

Witam

ja się za eksperta nigdy nie uważałem i nie uważam. Owszem mam trochę do czynienia w pracy zawodowej z silnikami, ale ekspertem nie jestem, więc proszę niech sobie Kolega daruje ironiczne wypowiedzi.

Autor wątku zadał pytanie odnośnie zabezpieczeń Koledzy odpowiedzieli częściowo poprawnie.

krytykuję tylko informacje i tok rozumowania, z którymi się nie zgadzam i które uważam za błędne. W tym wątku jest ich kilka.

to Kolega wytoczył “armatę” z charakterystykami silnika i zabezpieczeń, nie ja.

jesli to jest instalacja domowa ja bym zastosował sam wyłącznik silnikowy posiadający zarówno zabezpieczenie przeciążeniowe (nastawiane) jak i zwarciowe w jednym. W tym wypadku wykonałbym pomiar prądu pobieranego przez silnik w trakcie normalnej pracy i wybrałbym wyłącznik o nastawianym zakresie prądowym I-1,1I i ustawiłbym na prąd I pobierany (lub In z tabliczki). Zastosowanie dodatkowych zabezpieczeń zwarciowych w instalacji w przypadku wyłącznika silnikowego uznaję za zupełnie niepotrzebne. Lepiej zainwestować w czujnik zaniku fazy lub wyzwalacz przeciążeniowy różnicowy (reagujący na asymetrię prądów w torach prądowych-nie mylić z RCD), które to urządzenia zabezpieczą mi silnik przed skutkiem braku jednej z faz zasilania. W przypadku standardowych wyzwalaczy szybciej się mi silnik spali niż wyłączy zabezpieczenie przeciążeniowe.
Poza tym Koledzy niech pamiętają, że rzeczywista wartość skuteczna prądu rozruchowego wg normy PN-EN 60034-1 może być o 20% wyzsza niż podawana przez producenta.

Witam kolegów.

Projektowanie zabezpieczeń do silników nie jest tematem dla przeciętnego elektryka tylko doświadczonego projektanta.

Co to za elektryk jeśli nie potrafi dobrać zabezpieczenia do silnika??? Chyba pomocnik elektryka!!!
Każdy przeciętny elektryk powinien takową sztukę znać, przecież tego w szkole uczyli!!!

Witam
Dziękuję koledze Piotr.K za zrozumiałą i krótką wypowiedź.

Zastosowanie dodatkowych zabezpieczeń zwarciowych w instalacji

W/w zabezpieczenie zwarciowe ma za zadanie między innymi zabezpieczenie przewodu zasilającego od bezpieczników topikowych do wyłącznika silnikowego i ja bym zainstalował go w rozdzielni. Z rozdzielni YDYżo 5x2,5mm2 do rozdzielenki zawierającej wyłącznik silnikowy i pozostałe wyposażenie wyżej opisane.
Co kolega na to?

Witam !
Od kilkudziesięciu lat bezmyślnie przepisywany jest współczynnik 1,1 dla nastawy prądu zab. term . silników. Charakterystyki czasowo prądowe termików są tak dobierane by chronić silnik przy nastawie termika na prąd znamionowy silnika. Ja zawsze ustawiam termik na prąd znamionowy silnika lub na prąd roboczy silnika (oczywiście mniejszy od znamionowego), jeżeli silnik pracuje zawsze pod takim samym obciążeniem.
Nie należy mącić w głowach ludziom, którzy stosują silniki omałych mocach w prostych zastosowaniach i raz na zawsze zalecić w takich przypadkach nastawę termika na prąd znamionowy silnika.
W sytuacjach nietypowych jak najbardziej przydają się wykresy i obliczenia , o czym wspominali przedmówcy.
Oby nie był to nowy temat typu “TNC a różnicówka”.
Pozdrawiam !

Witam

zbędne. Po co dodatkowy wyłącznik jeśli ma Kolega bezpiecznik. Wbrew opinii wiekszości elektryków bezpiecznik jest doskonałym zabezpieczeniem zwarciowym dla instalacji. Podejrzewam, że pytający ma instalację elektryczną w gospodarstwie domowym a chce sobie zabezpieczyć silnik i tak siłą rzeczy musi posiadać zabezpieczenia przewodów instalacji przed skutkami przetężeń jeśli ma instalację w domku lub garażu. Zatem to ile zastosuje zabezpieczeń zależy od konfiguracji instalacji. Ja jestem przeciwnikiem szeregowego łączenia zabezpieczeń i tak, jeśli wyłącznik instalacyjny (bądź bezpiecznik) mam w rozdzielnicy 16A, który zabezpiecza przewód do zasilania silnika to napewno nie zainstaluję drugiego wyłącznika (bądź bezpiecznika aM) przed wyłącznikiem silnikowym bo to jest nikomu niepotrzebne a podwaja koszty.