Dobór zabezpieczenia do przewodu

Cześć,
chciałbym się zapytać czy dobrze rozumiem dobór zabezpieczeń do przewodu.
Bo dla 2.5mm2 wg sposobu ułożenia a1, dopuszczalny prąd długotrwały to 21A. Więc czy można taki przewód ułożony pod tynkiem zabezpieczyć B20?
Bo wg wzoru 1.4520=<1.4521, więc czy jest to okej?
Pomijam tu IPZ i ewentualne gniazda na końcu obwodu, chodzi mi jedynie o dobór względem długotrwałej obciążalności prądowej.

Dla 2,5mm2 obciążalność w 30°C to 19,5A.

Jeżeli przyjmiesz temperaturę 25°C to rzeczywiście obciążalność będzie 20,7A, i będzie to poprawny dobór. Ale tylko dla pojedynczego przewodu - bez uwzględnienia współczynnika dla sąsiadujących przewodów.

Dodam jeszcze warty uwagi zapis z ww. normy - nie ma konieczności brania pod uwagę danego obwodu w wyznaczaniu współczynnika zmniejszającego dla wiązek zawierających więcej niż jeden obwód, jeżeli jego obciążenie w normalnych warunkach eksploatacji nie przekroczy 30%. Dlatego też nie ma problemu, żeby przykładowo wszystkimi obwodami oświetleniowymi w domu jednorodzinnym podejść do rozdzielnicy wspólną trasą, jeden kabel obok drugiego.

Dzięki za pomoc!
W przypadku instalacji w mieszkaniu przyjmujemy temp. 25 czy 30 stopni?

30 st. C

Ja dobieram na 25.

No toście chłopu pomogli :wink:

No faktycznie :smiley: trochę rozjazd porad

Ja swoje 25 st bazowałem zawsze na artykule dr Musiała.

http://www.edwardmusial.info/pliki/iz_przewodow_i_kabli.pdf

Chociaż patrząc na tegoroczne lato może i sensownym staje się podwyższenie tego do 30st.

Ten przykład pokazuje że trzeba projektować z głową.
Po pierwsze jak kolega słusznie zauważył - klimat nam się zmienia. O ile zarówno w lokalach mieszkalnych, jak i większości obiektów użyteczności publicznej i gospodarczych, temperatura 25 st. obecnie będzie okresowo z wysokim prawdopodobieństwem przekraczana, o tyle 30 st. już raczej nie. Za to w obiektach przemysłowych, zwłaszcza w górnych partiach hal produkcyjnych, i 30 st. może być przekraczane.
W przytoczonym cytacie dr. Musiała pisze on o obszernych pomieszczeniach (czyli z w miarę swobodnym przepływem powietrza). Czy zasilanie gniazd lub urządzeń kuchennych prowadzone za zabudową się w tym mieści? Z pewnością nie, ale z drugiej strony czy jesteśmy w stanie przewidzieć warunki wentylacji ścian mieszkania przed jego umeblowaniem?
Normatywne tabelki są fajne, ale nie można ich stosować bezrefleksyjnie.
W omawianym przypadku - zwłaszcza bez znajomości przyszłej zabudowy pomieszczeń - zdecydowanie preferowałbym 30 st.