Witam!
Czy ktoś z kolegów może przyza mi rację ale nie mogę się pogodzić z takim faktem:
Klient podpisując umowę na dostawę energi elektrycznej musi zadelkarować moc max którą będzie chciał pobierać i na razie jest ok.
Przykład: Moc maksymalna 10kW - ZE zakłada zabezpieczenia przedlicznikowe tzw.główne 20A , przy założeniach że zabezp. w rozdzielnicy głównej budynku wynoszą B16A, często bywa tak że przy zwarciu “wyleci” zabezpieczenie główne. Koszt wymiany wynosi - jeżeli zrobi to właściciel wynosi ok 42zł a gdy ZE 25zł (do czasu przyjazdu brak jest prądu ). Rejon - ZE Gdańsk
Wniosek: Dlaczego zakłady nie stosują prawa, gdzie jest selektywność i wybiurczość zabezpieczeń, Jeżeli chcą ograniczać moc dostarczaną niech stosują odpowiednie liczniki z pomiarem mocy max 15min, a nie narażać klienta finansowo za swoje nieudacznictwo. Wydaje mi sie, że takich przykładów znalazło by się wiecej w stosunku do prawa energetycznego.
póki co granica stron jest w ZK na odejściu wlz-tu. Reszta instalacji leży w gestii inwestora czyli zestaw pomiarowy do którego ZE montuje bezpłatnie swój licznik. Idąc tym tokiem myślenia należy pezenieść na inwestora koszt wyłącznika nadmiarowego SELEKTYWNEGO jako zabezpieczenie przedlicznikowe. W moim ZE problem jest ale nikt go nie podnosi, panuje zmowa milczenia. Inwestor woli kilka razy w roku pofatygować się pod licznik i załączyć sobie napięcie niż płacić dużą kasę za selektywkę. pozdrawiam
Dla mnie w ogóle polityka ZE jest mało zrozumiała. Ograniczając wielkość bezpiecznika działają poniekąd na swoją szkodę. Bo co to jest energetyka ? sklep z energią. I sprzedawcy zależy na tym aby jak najwięcej sprzedać. Przynajmniej powinno. I tu wielkość bezpiecznika jest swego rodzaju blokadą. Opłata za przyłączenie jest liczona od wielkości bezpiecznika i wynosi ok. 100 zł za 1 kW. I stąd narzekania odbiorców. Opłata jest moim zdaniem wygórowana a w przypadku rozdziału istniejącej instalacji wręcz zmienia się w haracz. W tym przypadku ZE nie ponosi żadnych kosztów oprócz zainstalowania licznika. Dziwię się polityce URE że pozwala na takie postępowanie. Jeżeli odbiorca chce pobierać więcej energii to należy mu to umożliwić a nie ograniczać. Niech pobiera i płaci.
witam kolegow
i znowu pytanie do kolegi admina
czy naprawde nie mozna odblokowac usuwania / edycji wlasnego posta ??
przeciez to powyzej naprawde nie jest potrzebne
a takich przypadkow jest bardzo duzo na forum
jesli nie chce kolega odblokowac to prosze o przegladanie forum i czynienie swoich powinnnosci :)))
albo za pomoca “masowej korespondencji” w panelu administracyjnym
rozeslanie do zarejestrowanych uzytkownikow forum instrukcji
postepowania w takich przypadkach tzn kto kogo i jak ma powiadomic
ze jest jakis klopot albo co nalezalo by zmienic
pozdrawiam
specus
Co byscie zrobili gdybyscie mieli Bi35A a w umowie 25A. Wszystko zaplombowane przez ZE. Siedziec cicho i cieszyc sie czy wyjasniac?
Moim zdaniem zglosic ![]()
a czy ja odpowiadam za to co jest pod plombami ? Moga mnie ukarac za bledy(?) swoich pracownikow?
Badzmy ludzmi - zobaczyles blad —> wypada poinformowac ![]()
Witam
Ja bym tam nie zgłaszał - jest plomba, a na reszcie się nie znam problem ZE
Nie jest to kradzież prądu - a mam poprawioną selektywność
Odnośnie selektywności zabezp.przedlicznikowych, to zabezpieczenia stosowane przez ZE nie są zgodne z obowiązującym prawem (rozp.dot.Warunków Technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuwanie) - na forum ten temat był poruszany
Jedyne pytanie które się nasuwa to czy przewód od zabezp.przedlicznikowego do licznika jest zabezpieczony od przeciążeń - jeśli jest 4mmq to OK jak nie to bym sie zastanowił.
Pozdrowienia
Zbigol
Witam na forum.
Mój obecny kontakt z ZE jest dosyć sporadyczny,ale z problemem zabezpieczeń p/L spotykam się od czasu pojawienia się w kraju wyłączników n/prądowych.Obecnie Łódzki ZE podaje dla inst.3-faz.:
9kW-16A,12kW-20A,15kW-25A,18kW-32A i 21kW-35A.Można wybrać jako zabez. p/L: wył.n/prądowy lub biezp.topik lub rozłącznik bezp.Przewody - też wg ŁZE - przed tym zabezpieczeniem to min 10 mm2,między zabez.a licznikiem to min.6 mm2.W przeciętnym domku stosuję się zabez.obwodów wył.n/prądowymi 6A-10A –16A więc należy mieć przydział mocy min.12 kW.Jako zabez.p/L należy wtedy zastosować bezp.topik 20A i poinformować użytkownika o ewentualnych problemach,choć praktycznie b.rzadko zdarza się jego zadziałanie.Selektywny wył.n/pr.20A (w tym przykładzie) jest rzeczywiście dużo droższy,ale można inwestorowi przedstawić jego zalety.On sam wtedy wybierze.
Od strony ZE sytuacja pewnie skrystalizuje się po zniesieniu ich monopolu.Do tego czasu pozostaje problem jak obecnie.
nIE WIEM CZY TO JESZCZE ktoś przeczyta ale sprawy zabezpieczeń przedlicznikowych i opłat za moc nie są aż tak proste jak Wy tu opisujecie. Nie będę się rozpisywał ale któryś z rozmówców stwierdził że 100zł za 1 kW to wielka kwota i to jest powiedzmy złodziejstwo. No to ja zapytam się o jedno : czy gdyby to była pańska firma i miał pan za powiedzmy 1500 czyli za 15 kW wybudować 200 metrów linii napowietrznej to z usmiechem na ustach by wykonywał Pan te pracę??? To jest właśnie absurd - nieprawdaż? Widzicie więc że nie jest to takie happy dla zakładu energetycznego. A moc ? Pewnie niech wszyscy korzystają z ilości energii tyle ile komu potrzeba ale weźmy teraz taki przykład: Pan jest 3 na linii , linki sa małego przekroju powiedzmy 35mm2 dwóch pierwszych odbiorców ma życzenie nagle z dnai na dzień pobrac sobie po 50 kW i jak pan sądzi jak się będzie światełko u pana palić ? No chyba że z agregatu ![]()
No nic na razie pozdrawiam.
W odniesieniu do opłat przyłączeniowych zgadzam się z DARSS1. Czy Mirek52 myśli, że ZE zarabia na nas kokosy? W tej chwili 1kW mocy kosztuje ok 120zł. Projekt głupiego przyłącza kosztuje ponad 1000 zł. Krótki przykład odnośnie kosztów: za budowę stacji trafo STLmb, 250m kabla SN i 30m kabla nn ZE płaci ponad 200 tys. zł. Koszt projektu kolejne kilkanascie tys. A to wszystko póki co tylko dla jednego ale dużego odbiorcy. Także pieniądze są ogromne a Zakłady Energetyczne wciąż są na minusie.
Pozdrawiam.
A kto powiedział że zakłady energetyczne są na minusue
.
Powiem tak: NIE SĄ NA MINUSIE!! Wiem to z pewnych źródeł.
Witam!
Widzę, że ZE ma SUPER OBROŃCÓW tylko, gdzie ci obrońcy byli jak dyskutowano o nowym Prawie Energetycznym, w którym zcedowano na dostawcę energii wykonanie przyłącza.
Byłem na takim spotkaniu (jeszcze przed wprowadzeniem ustawy) we wrocławskim NOT i zapewniam, że prelegenci byli ZAPROGRAMOWANI na nieprzyjmowanie żadnych uwag ze strony sali.
A przecież:
- ograniczono mi pole do zarobkowania (i nie tylko mi)
- obarczono ZE zadaniami do których nie jest przygotowany (we Wrocławiu termin realizacji wynosi ok. 14 miesięcy)
- stworzono kolejnego monopolistę
Niestety do panów prelegentów (oni pracowali nad tą ustawą) nic nie docierało, byli w >super zachwycie< nad swoim dziełem.
A to co kolega DARSS1 pisze,
powiedzmy 1500 czyli za 15 kW wybudować 200 metrów linii napowietrznej to z usmiechem na ustach by wykonywał Pan te pracę???
Pewnie nie.
Ale tylko przy zasadach naprawdę wolnego rynku.
A co z przyłączami wykonanymi przy naprawdę minimalnych nakładach, a opłata taka sama (istniejący słup-pięć metrów kabla w ziemi-złącze).
A przede wszystkim klient nie powinien ponosić kosztówi zaniedbań przez ostatnie dziesięciolecia za naprawy i modernizację linii zasiląjących.
Jeżeli jakikolwiek wykonawca gdy złoży dokumenty do przetargu i w chwili gdy wygra okaże się, że z jakichś powodów, czy przyczyn zaniżył wartość inwestycji, to ciekawe kto mu dołoży brakującą część.
Ale niestety my możemy tylko o tym rozmawiać lub >wypić za błędy na górze< (co z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia w dobrym towarzystwie można zrobić).
Ale nie za wszystkie.
Pozdrawiam.
Krzysiek
Prosze podpowiedzieć lub przypomnieć jak to się liczy.
założyłem bilans obciążenia urządzeń w biurze klikuosobowym z klimatyzatorami, instalacja po rozbudowie, że potrzebuje mocy ok 28500W. rozumiem, że musimy zwiekszyć moc w ZE do 30kW, ale jakie mam przyjąć i kupić wartość bezp. topikowych zabezpieczenia przedlicznikowego
po siedmiu latach temat odżył?
nie, to ktoś nie potrafi założyć własny wątek.
jak chcemy wystąpić do ZE o zwiększenie mocy, to w odpowiedzi na nasz wniosek ZE określi wartość zabezpieczeń przedlicznikowych oraz poda parę innych ważnych warunków do spełnienia.
dopiero potem można coś kupować, jeśli zajdzie taka potrzeba.