Dobór rozłącznika izolacyjnego

Dzień dobry,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem początkującym elektrykiem i z każdym dniem staram się poszerzać wiedzę i szukać odpowiedzi, ale niekiedy jest ciężko.
Przeszukałem dużo artykułów, książek (ale mało jest informacji albo nie ma ich w cale) i różnych stron, ale nie znalazłem odpowiedzi która by mnie satysfakcjonowała, a mianowicie chciałbym zapytać się na jakiej zasadzie dobieracie Państwo wartość rozłącznika izolacyjnego? Znalazłem różne odpowiedzi, ale bez uzasadnienia, typu “Jak masz wcześniejszy 100A, to daj teraz 100A albo większy”. Moje pytanie brzmi, na jakiej podstawie dobieracie ilość amperów do danej instalacji? Rozumiem, że obciążenie, ale powiedzmy na klatce schodowej jest zastosowany rozłącznik izolacyjny 100 amperów, a jaki wziąć do mieszkania? Na co zwracać uwagę, co jest bardzo ważne przy wyborze?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Rozłącznik dobierasz do obciążenia instalacji. Najczęściej robi to projektant projektując instalacje do obiektu. Trzeba znać jaka moc zostanie przyłączona.

[quote=“dawidgta, post:2, topic:14301, full:true, full:true”]
Rozłącznik dobierasz do obciążenia instalacji
[/quote]
Chyba żartujesz.

[quote=“Dyziek, post:1, topic:14301, full:true, full:true”]
Na co zwracać uwagę, co jest bardzo ważne przy wyborze?
[/quote] Kolego, tak na prędko znalezione w internecie :

<LINK_TEXT text=“https://www.budujesz.pl/wiadomosc/rozla … pszy/7164/”>https://www.budujesz.pl/wiadomosc/rozlacznik-izolacyjny-jak-wybrac-jaki-najlepszy/7164/</LINK_TEXT>

Choć sam opis (treść) artykułu jest daleka od ideału, to chociaż podstawowe parametry rozłącznika na które trzeba zwrócić uwagę przy jego doborze są podane.

Źle to sformułowałem. Wiem dużo o rozłącznikach, do czego służą, jak działają ale nie mogę znaleźć nigdzie jak dobierać wartości tych rozłączników… Jak to obliczyć, jakieś wzory? Przeszukałem bardzo dużo tych stron i niestety nie mogę tego znaleźć, a ten artykuł który Pan wysłał przeczytałem z 2 razy, ale dziękuję za odpowiedź.

Dziękuję za odpowiedź, mógłbym prosić jakiś wzór? Chciałbym też mieć pojęcie jak to się liczy, a nie bazować tylko na projektach.

Powiedzmy, że moc przyłącza wynosi 12kW.

P=UI
12000=230
I /:230
I=52,2A dzielimy przez 3, ponieważ instalacji 3-fazowa
I=17,4A

Z tego wychodzi mi, że muszę zastosować FR 3 fazowy 20A? Nie mówię teraz o ilości modułów tylko chodzi mi o obliczenia, bo resztę wiem.

Możesz zastosować nawet 40A, to nic nie zaszkodzi. Cenowo nawet co ciekawe FR-y czy różnicówki na większe prądy są często tańsze niże te na mniejsze. Po prostu wytrzyma większy prąd.

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Ja do domowych instalacji przeważnie daję rozłącznik 100A - bo z jakiegoś powodu jest znacznie tańszy od tych o niższym prądzie znamionowym :slight_smile:

Dokładnie nie ma się co bawić w “dobieranie” rozłącznika i obliczanie prądu dla niego. Rozłącznik nie pełni funkcji zabezpieczającej (nie posiada wyzwalaczy) więc nie musi być dobrany na styk. Jak max spodziewany prąd to 20A, a damy rozłącznik 100A to się nic nie stanie. Zresztą standardowe rozłączniki 100A lub 80A są dostępne i są popularne. Jaki jest sens dobrania konkretnie rozłącznika 40A dla instalacji z zabezpieczeniem 32A? Sensu nie ma, jedynie może tego wymagać projekt lub projektant “bo tak trzeba”.

Jak mamy domek 12kW-15kW to zapewne będzie zabezpieczony wkładką WT00c (NH) 20 lub 25A. Rozłącznik główny musi posiadać wartość prądu taką (+ jakiś zapas) lub większą. W teorii można tutaj dać 40A, bo “po co większy”, ale rozłącznik ma nam tylko rozłączyć prąd w razie potrzeby, nie pełni funkcji zabezpieczenia. Dopiero zabezpieczenie należy dobrać do instalacji i zabezpieczenia przedlicznikowego.

Kontynuując odpowiedź na pytanie. Prąd w układzie trójfazowym obliczamy ze wzoru: Kalkulator mocy i prądu w układach trójfazowych - PRS

Jeśli rozłącznik izolacyjny budynku jest 100A 15kA lub większy to w mieszkaniu możesz dać też 100A lub większy, ale nie musisz. Rozłącznik nie jest zabezpieczeniem, jedynie musi być w stanie przenieść wartość spodziewanego prądu. Tj.

Masz powiedzmy rozłącznik główny 400A
Znamionowy wytrzymywany prąd krótkotrwały Icw 9 kA
Znamionowa moc pracy dla AC-23, 400 V 112 kW
Zdolność łączeniowa przy 400 V 263 kW
Znamionowy warunkowy prąd zwarciowy Iq 50 kA

Twoim zadaniem jest zrobienie instalacji w mieszkaniu, które ma przewidywaną moc 12kW i doprowadzone jest zasilanie 3f.

Rozłącznik który zastosujesz to:
100A 3f lub 3f+N (zależy co tam w budynku jest za instalacja, ale powiedzmy, że jest TN-S (doprowadzone TN-C z rozdziałem uziemionym w rozdzielni głównej budynku).
To możesz wziąć rozłącznik 100A 3f+N. Natomiast zabezpieczenie główne mieszkania (za licznikiem) musi być takie samo (lub mniejsze) niż wkładka topikowa zabezpieczenia przedlicznikowego. Dajmy na to, że przedlicznikowe to wkładka D02 GG 20A. To główne zabezpieczenie mieszkania możesz zrobić B20.

Dajmy kolejny przykład.

Rozłącznik główny budynku to rozłącznik 40A. (mało prawdopodobne, no ale to tylko przykład)

W mieszkaniu (o takich samych wymogach) możesz również zastosować rozłącznik 100A.

Rozłącznik nie zabezpiecza instalacji. Jedynie musi wytrzymać prąd zabezpieczenia.

Chyba rozwiałem wszelkie wątpliwości

Trochę odbiegnę od tematu, ale ostatnio “wykwalifikowany elektryk” który robił u sąsiada pomiary instalacji stwierdził że ma “za duże” zabezpieczenia. Tak powiedział sąsiadowi, ale chodziło mu o różnicówki które były na 40A a założył nowe na 25A naciągając sąsiada na koszty a sam zarobił dodatkowo 3 sztuki 40A RCD :laughing:

Łooo! Bardzo dziękuję!

[quote=“PGR Mąkowarsko, post:12, topic:14301, full:true, full:true”]
za duże" zabezpieczenia. Tak powiedział sąsiadowi, ale chodziło mu o różnicówki które były na 40A a założył nowe na 25A
[/quote]

Widzisz i nie grzmisz :lol: Ale przyjdzie głupi to kupi. Jakby te 40A na RCD miało jakikolwiek wpływ na zabezpieczenie instalacji … :lol:

[color=#FF0000]Robicie bałagan na forum.

Patrz jaki jest temat, a jaka wypowiedź.

moderator

STANCA[/color]