Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu.
Silnik napędu przenośnika taśmowego 100kW/500V/In=159A, czas rozruchu do 5s
dobrano softstart firmy ABB typ PSE 210, producent zaleca w przypadku 2 kordynacji zastosowanie bezpieczników szybkich do ochrony tyrystorów
o wartości maksymalnej do 630A !!
Z charakterystyki czasowo-prądowej można odczytać, że wkładka bezpiecznikowa 315A nie zostanie przepalona przez zredukowany prąd rozruchowy na poziomie 4*In, ustawiony na softstarcie.
Za softstartem przekaźnik termiczny, bo w przypadku obejścia na wypadek awarii muszę mieć zabezpieczenie cieplne silnika.
Jaki dobrać kabel zasilający silnik skoro same wkładki mają wartość 315A ? Mocno przewymiarowane w stosunku do prądu znamionowego silnika ?
Ten softstart posiada wbudowane elektroniczne zabezpieczenie przeciążeniowe.
Kontroluje prąd podczas rozruchu i pracy ciągłej. I to ono zabezpiecza przed przeciążeniem. Nie trzeba nic instalować poza tym co zalecił producent.
Zalecana wkładka 630A to wkładka zabezpieczająca aR zabezpieczająca przed zwarciem, nie zabezpiecza przed przeciążeniem. W teorii, praktyce ta wkładka działa szybciej przy zwarciu niż wkładka gG, aM o mniejszym amperażu. Można zastosować wyłącznik kompaktowy
Czy kolega baranki zadaje pytanie jako: projektant, wykonawca czy inspektor nadzoru czy może jako znajomy którejś wymienionej osoby ? W/g mnie i kumpla-projektanta dobór zasilania silnika 100 kW jest zawsze przedmiotem zlecenia czyli czyjejś opłaconej pracy. Czy forumowicze mają w tym przypadku wykonać za kogoś część pracy? Poza tym bez dokładnej znajomości konkretnego przypadku to całe działanie na forum to gdybanie.
Witam,
według mnie, w zależności od warunków pracy do silnika, dobrać należy softstart, falownik czy inne urządzenie… w DTR softsartu powinna być odpowiedź na pytania co do zabezpieczeń… każdy przypadek jest inny… Koniecznie pamiętać należy o IDD przewodów… jeśli nie jesteś pewny swego - daj zarobić innym i nie bądź EK (elektrycznym kaskaderem)
Tutaj raczej chodzi o to że zastosowanie sofstartu może nie spowodować że przenośnik w ogóle ruszy. W przypadku pustego przenośnika powiedzmy że da radę ale jak by na nim już coś było to możemy dojść do tego że silnik utknie i nici z łagodnego rozruchu, więc kasa na układ w błoto. Dlatego też każda taki układ trzeba przeanalizować.
Witam
Przepraszam, że nie odpisywałem, ale termin był napięty.
Dziękuję za pomoc, zapewne się przydała. Projekt skończony. Już po cetyfikacji.
O jakim utknięciu mówimy, jeżeli dobrze dobierzesz urządzenie rozruchowe to nie widzę problemu, problemy występują, gdy urządzenie takie zabudujemy w rozdzielnicy na dole kopalni - nie da rady, problem rozwiązują sprzęgła.
Projekt dotyczył modernizacji, na tym (tyle, że wiekowy) i podobnych przenośnikach są stosowane softstarty.
Oczywiście, że dostosowałem się do zaleceń producenta. wkładka o charakterystyce aR jest w tym przypadku zabezpieczeniem tylko softstartu.
Pozdrawiam
Dobór kabla- osobna sprawa- to prąd znamionowy, odległość,spadki napięcia, materiał, warunki pracy ( chłodzenie, grzanie).
Zabezpieczenie i sposób podania napięcia to inne zagadnienie