Dobór przewodu zasilającego do falowników

Witam,
Chciałbym się poradzić jaki wybrać przewód do zasilania maszyny z dwoma silnikami. Silniki mają moc 11kW i 3kW, obydwa sterowane falownikami. Zalecane przekroje przewodów do silników przez producenta to 6mm2(11kW) i 2,5mm2(3kW). Łączny prąd silników to około 30A. Czyli teoretycznie można zasilanie podłączyć przewodem 6mm2 bo wytrzyma, ale jeśli taki przekrój stosujemy do jednego silnika to zasilający powinien być już stopień większy czyli 10mm2 tak? Proszę o radę czy stosuje się takie stopniowanie przekrojów czy wystarczy sprawdzać obciążalność przewodu.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie, by obliczyć przekrój kabla zasilającego należy wziąć pod uwagę wiele czynników.

To za mało by to wyliczyć.
http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdf

Ok, rozumiem i wiem że jest dużo czynników, przestudiuję lekturę na pewno. Ale teraz prosiłbym o radę praktyka, jaki przekrój na moim miejscu byś zastosował?

Ja swoje a kolega swoje, może się okazać że 10mm2 to za mało, a może że w sam raz . Po to koledze dałem wytyczne by mógł się z orientować . Czyli długość trasy sposób ułożenia kabla miejsce zasilania i sposób jego zasilania etc. mają wpływ na dobór i przekrój.