Dobór przekroju przewodów w rozdzielnicy nn.

Witam,

Podam dwa podobne do siebie przypadki z prefabrykacji rozdzielnic nn.

1. W schemacie jest różnicówka 40A 30mA a za nią potrójne zabezpieczenie nadprądowe 3xB16
    Jakim przekrojem zasilamy różnicówke ?
    a jakim zabezpieczenie nadprądowe oraz złączki na listwie odpływowej “N”?

2. Ten sam przypadek co wyżej tylko zamiast potrójnego zabezpieczenia pojedyńcze 3 szt B16
    Jakim przekrojem zasilamy różnicówke ?
    a jakim zabezpieczenie nadprądowe oraz złączki na listwie odpływowej “N”?

Pozdrawiam

Przekroje dobiera się ze względu na:
-obciążalność długtorwałą
-spadki napieć
-wytrzymałość mechaniczną
-przeciążalność
-warunki zwarciowe
-oraz ochronę przeciwpożarową
Więc trzeba obliczyć :wink:

Uzupełnię:

http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdf

Nie wstyd jest nie znać wstydem jest nie uczyć się. rosyjskie przysłowie

STANCA

Pozostaje pytanie, czy wewnętrzne połączenia w rozdzielnicy są częścią instalacji elektrycznej, czy nie - i w związku z tym czy mają być dobierane wg przytoczonych przez Kolegów dokumentów i wskazówek, czy według jakichś innych wytycznych

Według mnie najlepiej byłoby dać żyłę od 4mm2 w górę.

Dobrać przewód do zabezpieczenia które występuje “wcześniej”.
Przecież to on zabezpiecza nam wszystkie przewody aż do momentu kolejnego “mniejszego zabezpieczenia”
Ja bym dodał jeszcze ze przekrój nie mniejszy niż przewód/kabel zasilający projektowaną rozdzielnice (jesli bedzie on przewymiarowany, np. WLZ w budownictwie jednorodzinnym)

A warto się bawić w “sznurowanie” , jak są gotowce ?:

To wstaw zdjęcie rozdzielnicy gdzie masz same gotowce bez ani jednego DY/LGY do połączeń aparatów? Mowa o samych dopływach.

Jak tym “gotowcem” połączysz FR’a który jest na pierwszej szynie od góry z RCD które jest 3 szyny th35 niżej? Musisz użyć DY albo LGY.

[quote=“ELPat, post:8, topic:13744, full:true, full:true”]
To wstaw zdjęcie rozdzielnicy gdzie masz same gotowce bez ani jednego DY/LGY do połączeń aparatów? Mowa o samych dopływach
[/quote] Chcesz, to masz :wink: :

Jak nazywa się ten system? Widziałem kiedyś reklamę i strasznie mi się spodobało, może wreszcie przyszedł czas by go wypróbować :slight_smile:

[quote=“luka2nd, post:10, topic:13744, full:true, full:true”]
Jak nazywa się ten system?
[/quote] KCF668L a “wujek google” podpowie resztę :wink:

Dzięki, już szperam w mojej hurtowni :slight_smile:

Do wszystkiego będą gotówce?
A jak Na jednej szynie bedzie kilka rcd to co wtedy? :slight_smile:
Już nie wspomnę ocenie.

[quote=“Tajan123, post:13, topic:13744, full:true, full:true”]
Do wszystkiego będą gotówce?
[/quote] Nie Kolego, nie ma na wszystko gotowca, to wiemy wszyscy, ale jest naprawdę wiele ułatwień/gotowców o których nawet elektrycy nie wiedzą. Po to są właśnie szkolenia organizowane przez producentów.

[quote=“Tajan123, post:13, topic:13744, full:true, full:true”]
Już nie wspomnę ocenie.
[/quote] Właśnie, cena … więc sami przeliczcie sobie materiał, zużyty swój czas i odpowiedzcie sobie na pytanie: które wykonanie jest droższe (nie wspomnę o estetyce i przyjemności montażu) :