Mam zamówioną moc umowną 1000 kW przy napięciu 20 kV i przekładnikach 50/5. Obciążenie mocą 15 - minutową w ostatnich 3 miesiącach wynosi 600 - 650 kW.
Ostatnio Zakład Energetyczny wydał zalecenie wymiany przekładników prądowych na przekładniki o mniejszej przekładni.
Czy ktoś z Państwa dysponuje wiedzą o przepisach nakazujących stosowanie dopuszczalnej maksymalnej przekładni przekładników prądowych w pomiarach pośrednich energii elektrycznej
witam kolegę:)
Że kazali to ich zbójeckie prawo (niestety). Skoro nie wykorzystujesz mocy zamówionej to pracują one w dolnych granicach dopuszczalnych wartości lub poniżej. Czyli przy mniejszych poborach wskazania liczników są niedokładne (czytaj ZE traci).
W moim ZE idą w stronę przeciążania przekładników niż niedociążania. Pozostaje Ci sprawdzić charakterystykę przekładnika i udowodnić im lub sobie kto ma rację. Poczytaj również warunki techniczne przyłaczenia, umowę przyłaczeniową i umowę o dostawę energii.
Co do doboru przekładników na etapie projektu każdorazowo należy uzgodnić w ZE z pomiarowcami arkusz układu pomiarowego.
pozdrawiam jacek
Pozdrawiam
Dla przekładników 50/5A moc minimalna właśnie wynosi mniej więcej
600 kW i dlatego ZE zaleciło wymianę przekładników prądowych.
Pewnie zalecili zabudowę przekładników 30/5A które pokryją moc min 360 kW max 960 kW.
Czy to ich " zbójeckie prawo " ?
Jak by Pan zareagował gdyby 5 kg ziemiaków zważyli Panu na wadze
do ważenia ładunku samochodów?
Oczywiście mogę się mylić - jestem tylko człowiekiem.
Witam.
Jakie jest minimalne obciazenie przy pomiarze posrednim 20/0,1 i prad 75/5 ?
Jaki jest w ogole mini9malny prad przekladnika pradowego akceptowalny przez Energetyke?
Pozdrawiam.
Piotrek
Dla napięcia 15 kV dla przekładników 50/5 minimalna wartość mocy zamówione wynosi 242 kW…
Co do minimalnej mocy zamówionej… W poprzednich rozporządzeniach była mowa mocy wynikającej z 20 % prądu znamionowego przekładników. Dziś zapis brzmi nieco inaczej i mówi o minimalnych wymaganiach układów pomiarowych jdnak ZE dalej stosują 20%.
Witam wszystkich
Mam pytanie do darekka. Czy ZE nakazując zmniejszenie prądu pierwotnego przekładników wymówiła umowę o mocy zamówionej przez Ciebie, albo zmniejszyła opłatę za moc zamówioną?
Jerzy