Dobór przekładników prądowych do pośredniego pomiaru energii

Witam Szanowną Społeczność Forum.

Mam zamówioną moc umowną 1000 kW przy napięciu 20 kV i przekładnikach 50/5. Obciążenie mocą 15 - minutową w ostatnich 3 miesiącach wynosi 600 - 650 kW.

Ostatnio Zakład Energetyczny wydał zalecenie wymiany przekładników prądowych na przekładniki o mniejszej przekładni.

Czy ktoś z Państwa dysponuje wiedzą o przepisach nakazujących stosowanie dopuszczalnej maksymalnej przekładni przekładników prądowych w pomiarach pośrednich energii elektrycznej :question:

Pozdrawiam darekka :slight_smile:

witam kolegę:)
Że kazali to ich zbójeckie prawo (niestety). Skoro nie wykorzystujesz mocy zamówionej to pracują one w dolnych granicach dopuszczalnych wartości lub poniżej. Czyli przy mniejszych poborach wskazania liczników są niedokładne (czytaj ZE traci).
W moim ZE idą w stronę przeciążania przekładników niż niedociążania. Pozostaje Ci sprawdzić charakterystykę przekładnika i udowodnić im lub sobie kto ma rację. Poczytaj również warunki techniczne przyłaczenia, umowę przyłaczeniową i umowę o dostawę energii.
Co do doboru przekładników na etapie projektu każdorazowo należy uzgodnić w ZE z pomiarowcami arkusz układu pomiarowego.
pozdrawiam jacek

Pozdrawiam
Dla przekładników 50/5A moc minimalna właśnie wynosi mniej więcej
600 kW i dlatego ZE zaleciło wymianę przekładników prądowych.
Pewnie zalecili zabudowę przekładników 30/5A które pokryją moc min 360 kW max 960 kW.
Czy to ich " zbójeckie prawo " ?
Jak by Pan zareagował gdyby 5 kg ziemiaków zważyli Panu na wadze
do ważenia ładunku samochodów?
Oczywiście mogę się mylić - jestem tylko człowiekiem.

Witam

I1n >= Iobl / 1,2

I1n x 0,1 <= Iobl <= 1,2 x I1n

to wzory na prąd pierwotny PP

prąd ten nie może być mniejszy niż 10% prądu znamionowego strony pierwotnej PP i nie większy niż 120% tegoż samego prądu

Witam.
Jakie jest minimalne obciazenie przy pomiarze posrednim 20/0,1 i prad 75/5 ?
Jaki jest w ogole mini9malny prad przekladnika pradowego akceptowalny przez Energetyke?
Pozdrawiam.
Piotrek

Dla napięcia 15 kV dla przekładników 50/5 minimalna wartość mocy zamówione wynosi 242 kW…

Co do minimalnej mocy zamówionej… W poprzednich rozporządzeniach była mowa mocy wynikającej z 20 % prądu znamionowego przekładników. Dziś zapis brzmi nieco inaczej i mówi o minimalnych wymaganiach układów pomiarowych jdnak ZE dalej stosują 20%.

Witam wszystkich
Mam pytanie do darekka. Czy ZE nakazując zmniejszenie prądu pierwotnego przekładników wymówiła umowę o mocy zamówionej przez Ciebie, albo zmniejszyła opłatę za moc zamówioną? :smiling_imp:
Jerzy

Kolega Daerkka zadał to pytanie ponad 4 lata temu i to był jego jedyny post na forum wieć obawiam się że może nieodpowiedzieć na to pytanie…

Witam wszystkich
O … :blush: . A na to, to nie zwróciłem uwagi :cry: .
Jerzy

Witam,
Jaka będzie maksymalna moc dla przekładników prądowych SN 15kV 20/5

witam Kolegów:)

Jaka będzie maksymalna moc dla przekładników prądowych SN 15kV 20/5

Pytanie na poziomie technikum a może nawet zawodówki :frowning:
Pn = I * 1.73 * U * cos φ co daje 20 x 1.73 x 15 x 0.93 = 483 kW
Pmax >> 1.2 In czyli 580 kW