Dobór mocy silnika

Witam.
W jaki sposób najprościej zmierzyć wartość momentu obrotowego na wale napędzającym pewną pompę? A teraz rozwinę o co się rozchodzi. Jest maszyna na pewnej żwirowni (jakiś tam sortownik z taśmociągami). Aby maszyna zadziałała trzeba wprowadzić w ruch pompę olejową. Do tej pory pompa napędzana była silnikiem spalinowym, ale z pewnych względów padła koncepcja zastąpienia silnika spalinowego elektrycznym. Przyszedł jakiś spec i powiedział, że “na jego oko” silnik musi mieć jakieś 20 kW. Jako że mam dość ścisły umysł podszedłem dość sceptycznie do tego szacunku. Wyszedłem z założenia, że ekonomicznie uzasadnionym byłby pomiar prędkości obrotowej i rzeczywistego momentu obrotowego na wale pompy. Potem odpowiednia przekładnia, kilka prostych wyliczeń i mielibyśmy poprawnie dobrany silnik.
Dodam, że konstrukcja jest raczej nowatorska a moce silnika spalinowego niewiele mają wspólnego z rzeczywistym zapotrzebowaniem zestawu.
Jakoże nie robiłem tego wcześniej, niech mnie ktoś poprawi jeżeli gdzieś popełniłem błąd.
Kupno nowego miernika momentu obrotowego dla jednego pomiaru nie wchodzi w grę. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, skąd wykombinować taki miernik na terenie trójmiasta to zrelacjonowałbym przebieg eksperymentu.
Pozdrawiam
Michał K.

Witam
chyba jeszcze prościej i szybciej byłoby odnaleźć (lub zwrócić się do producenta pompy jeśli jeszcze istnieje) dane dotyczące pompy i miałby Kolega moc silnika. Ewentualnie moc silnika spalinowego, jakaś tabliczka pewnie istnieje na którymś z urządzeń.

To byłoby zbyt proste rozwiązanie. Tabliczek żadnych nie ma, pozostaje tylko pomiar.

Witam.
Robi sie to też i tak ,że bierzesz jakiś cechowany silnik ,w twoim przypadku zwykły powiedzmy 20kw uruchamiasz układ obciążasz, przeciążasz i tp i mierzysz moc i prądy, napięcia, prędkość w tym testowym silniku. Następnie obliczasz sobie wszystko co ci jest potrzebne do doboru silnika. To dość prosty i prymitywny sposób ale jak chodzi o jednostkowy przypadek to chyba nikt nie będzie dokonywał pełnych obliczeń i robił symulacji.