Dobór kabla SN

Witam wszystkich , mam pytanie dotyczące doboru kabla miedzy rozdzielnia sieciową głowną a transformatorem SN/nn. Czy mógłby mi ktos doradzić jakich wzorów powinienem użyć ,dokładnie choddzi mi o to do jakiego napięcia sprowadzić wzór na prad obliczeniowy dla danego kabla???

Pytanie Twoje jest nieprecyzyjne!!! (Sądząc po słownictwie). Trzeba się domyślać. Zleć to lepiej projektantowi! Jeżeli chodzi o napięcie to kabel musi być na dane napięcie. Poprostu np. 3 x YHAKXS 1 x 50 (15kV). Natomist przekrój kabli trzeba obliczyć, ale to trochę skomplikowane. Trzeba jeszacze wziąć minimalny przekrój jaki dopuszcza energetyka.

Jeżeli koledze zależy to polecam gorąco Poradnik Projektanta Elektryka jest tam dokładnie podobny opisany temat doboru kabla SN do budowy np.stacji trafo 15/0,4 kV.Chyba że sprawa ważna to mogę zajrzeć…

POtrzebuje te obliczenia do szkoły.Jeżeli miał bym przedstawic to bardziej wyraznie to sprawa ma się tak-Muszę dobrac kabel SN o długosci l, który przyłączony jest miedzy rodzielnia sieciową a transformatorem(do którego przyłączeni są odbiorcy).Moc transformatora wynosi 300kVA,moc zwarciowa na szynach rozdzielni sieciowej 100MVA.
Wyliczyłem prad znamionowy obciążenia kabla ze wzrou Ib=S/pierwiatek3*Un
Prąd jaki otrzymałem to około 11,54 A- i tu jest sedno mojego pytania ,czy pod Un podstawiam 15 kV czy 0,4kV??

Tak więc kolego:
A)prąd znamionowy obciążenia kabla

Ib=S/ √ 3xU (U-oczywiście 15000 V)
Ib=300000/ √ 3x15000=11,58 A

B)prąd zwarciowy kabla

Ik=Szw/ √ 3xU=100x10do potęgi(6)/ √ 3x15x10 do potęgi(3)=
3846 A= 3,846 kA

C)dobór kabla na warunki zwarciowe

k=44,5 A/mm

Dziekuje bardzo ,juz jest mi łatwiej.Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć skąd przyjąłeś współczynnik k-czy sa do niego jakieś wykresy,lub wzory?Jeżeli mogłbyś mi to wytłumaczyć byłbym bardzo wdzięczny

Jestem ciekawy skąd kolega wziął wartość gęstości prądu na poziomie k=44,5.
Moim zdaniem współczynnik powinien wynosić k=94A/mm2
Dodatkowo należy jeszcze uwzględnić czas trwania zwarcia itd moim zdaniem 95mm2 jest przekrojem przesadzonym spokojnie 70mm2 wystarczy

Według mnie także powinno wynosić 94A/mm2.
Pozwolę sobie zacytować jedno, ze źródeł “…Dopuszczalna gęstość jednosekundowa prądu zwarciowego wg katalogu Telefoniki wynosi Js=94A/mm2…”
To przy założeniu, że w warunkach do zadania nie podał kolega czasu trwania zwarcia, więc standardowo przyjmuje się jedną sekundę.