Dobór kabla SN - kryterium zwarciowe

Mam pytanie odnośnie sprawdzenia poprawności doboru kabla pracującego na 6kV pod względem warunków zwarciowych. Jeżeli założono czas trwania zwarcia Tk=1s i wyznaczono dla niego prąd zastępczy cieplny to minimalny przekrój przewodu powinien spełniać warunek:

Smin ≥ Ith/k gdzie: Ith- prąd zastępczy cieplny,
k- jednosekundowa dopuszczalna gęstość
zwarciowa podawana dla kabli z polietylenu
usieciowanego równa 143 [A/mm2]

Chodzi mi teraz o to czy przy założeniu czasu trwania zwarcia Tk=0,1s i wyliczając odpowiednio dla niego prąd zastępczy cieplny trzeba również przeliczyć współczynnik k dla czasu trwania zwarcia 0,1s i wówczas wzór na minimalny przekrój przewodu spełniający nowe warunki zwarciowe by miał postać:

Smin ≥ (Ith/k)* √(Tk)

Witam :slight_smile:

Przeliczeń prądu zwarcia na prąd 1sekundowy dokonuje się dla czasów zwarcia dłuższych od 1s.

Wg mojej wiedzy dla czasów zwarcia ponżej 1s do obliczeń i doboru urządzeń należy przyjmować czas zwarcia 1s.

Witam

Prąd zastępczy cieplny jest to wartość fikcyjna sprowadzona do 1s (tzw. prąd zastępczy cieplny 1-sekundowy) czasu zwarcia. Dla czasu zwarcia <5s przelicza się to właśnie do tej wielkości aby współczynniki k (1-sekundowa gęstość prądu) był dla takiego samego czasu - 1 sekunda.
Także nie musisz przeliczać k na inne czasy jeśli do wzoru podstawiasz wartość Ith1sek.

Pozdrawiam
Arek