W końcu udało mi się wypatrzyć dwie okazje jeśli chodzi o falownik.
Znalazłem falownik 5,5 kW.
I tu mam jedno pytanie. Głównie zamierzam wykrzystywać falownik by zmniejszać obroty silników o mocach poniżej 5,5kW. Ale mam jeden silnik 6kW i jeden 7kW. W nich też chciałbym stosować falownik i również po to by startować z małą prędkością i dochodzić maksymalnie 60-80% mocy.
Czy w takim przypadku mogę do takich silników podpiąć falownik 5,5kW nie narażając się na żadne problemy?
Powinno być ok. Oczywiscie nastawy falownika musisz rozsadnie wyregulowac do silnika. Przy tych mocniejszych falownik może wyrzucac ci jakims błędem, ale jak nie przegniesz to powinno wszystko hulać.
PS Jaki to falownik (producent, typ?).
Mitsubishi FR-F740-0012 6-EC 5.5 kW
Właśnie dostałem go w łapy i będę się nim bawić.
Czy nie byłoby rozsądnym dać jakić bezpiecznik np. 10A pomiędzy falownikiem a odbiornikiem?
Oprócz zmniejszania/zwiększania/zamieniania obrotów, to jakie jeszcze fajne rzeczy można w w arunkach domowych z takim falownikiem zrobic?
Sugeruję dać wyłacznik silnikowy pomiedzy falown. , a silnikiem.
Co mozesz z tym zrobić? Jesli podłaczyć sygnał sprzężenia zwrotnego do wejść falownika to twój silnik moze pracowac jako “robot” Wszystko zalezy od twojej inwencji i zasobu portfela.
Kolego Adamie po co ? Prąd maksymalny falownika to 12 A wiec i tak nic więcej nie wydoli . Falownik odpowiednio skonfigurowany pociągnie silnik . Mam duże obawy co do prądów rozruchowych i jego nastaw w falowniku. Bo jego maksymalny prąd wyzwolenia dla klasy 10 to 150% In przy 60 sek i 200% przy 3 sek . więc rozruch musi być szybki i łagodny .
Pozdrawiam.
Mam instrukcje po polsku (cegła) ale nic mi nie pomogła. Po jej przejrzeniu nie wiem nawet jak odpalić falownik.
Pomógł angielskojęzyczny film na youtubie prezentujacy podstawowe funkcje falownika z innej serii.
Odpaliłem. Działa.
Ale czy ktoś może nakierować mnie na jakiś materiał (tekst lub wideo) gdzie łopatologicznie (dla ludzi nie będących elektrykami/ elektronikami) będzie wyjasnione: jak chcesz zrobić to o tamto to naciśnij taki a taki przycisk?
Może być w formie obrazkowej