Dobór bezpiecznika dla baterii kondensatorów

Witam .. chyba dobry dział..

Projekt wygląda tak: stacja transformatorowo - rozdzielcza zasilająca kilka hal przemysłowych o podanym obciążeniu. Wszystko już dobrane - pojawia sie problem przy doborze bezpiecznika dla linii baterii kondensatorów (kompensujących moc bierną hal, napięcie 400 V, 3 fazy).

Dobowa zmianość ociążenia mocą bierną baterii (w kVar) jest obliczona, bateria kondensatorów jest dobrana.. - nie wiem jak dobrać bezpiecznik? Obliczyłem metodą standardową jak dla linii odpływowych zasilających odbiory, ale prowadzący powiedzial, że dla baterii robi się to inaczej .. (??)

Z góry dzieki za wszelką pomoc.

W/g ksiazki A.Straszewski “Projektowanie instalacji energoelektrycznych” pkt.11.1 Zabezpieczenie kondensatorow"

“Prad wkladek bezpiecznikowych bezpiecznikow nalezy dobrac:
do baterii na napiecie ≤ 1 kV do 2-3 krotnej wartosci pradu baterii przy wkladkach o dzialaniu szybkim i do 1,3-1,6 przy (nie zalecanych) wkladkach o dzialaniu zwlocznym (wieksze krotnosci pradow wkladek bezpiecznikowych dotycza baterii czesto wlaczanych i polozonych blizej zrodla zasilania)”

Dziekuje za odpowiedź .. - prad baterii rozumiem, ze dla maksymalnego danego obciązenia czy dla Q max baterii ??

W energetyce wszystkie kondensatory na transformatorech po stronie N/N nie mają żadnych zabezpieczen są podpięte bezpośrednio pod transformator zabezpiecza go tylo strona S/N.

Witam :slight_smile:

Wybacz Gościu, ale tu się nie zgodzę. Jak widziałem zakłady te małe i duże, to zawsze baterie były zabezpieczane. Może w energetyce tak, ale pytanie jest jednoznaczne i chodzi o hale produkcyjne. Nie widzę sytuacji, gdzie uszkodzony kondensator powoduje wyłaczenie części albo całego zakładu.

Rzeczywiscie stare przepisy dopuszczaly dolaczanie do szyn nn. trafo kondensatorow bez oddzielnych zabezpieczen , ale dotyczylo to tylko kondensatorow o stalej wartosci dobranych indywidualnie do mocy transformatora dla kompensacji strat jego biegu jalowego (w zelazie) , a nie kompensacji poboru mocy przez zasilane z niego odbiorniki.

A uzupelniajac swoja wczesniejsza wypowiedz; 2-3 krotna wartosc pradu bezpiecznikow dotyczy pradu znamionowego baterii.