Witam. Chciałem się zapytać czy kto kolwiek wie gdzie mogę dostać taką dmuchawe o małej mocy (na 0,5m3)… ewentualnie gdzie mógł bym dostać bądź znaleść schemat do budowy własnej
witam Kolegę ![]()
Dmuchawa dmuchawie nie równa. Zasilana z instalacji elektrycznej czy CO?
Wykonania nie polecam bo to wbrew pozorom sprawa nie jwst prosta. Odwiedź hurtownie elektryczną i tam z całą pewnością coś Ci zaproponują.
witam
Ja ze swojej strony moge ci podac adres do producenta sprzetu grzewczego i klimatyzacyjnego sa tam roznego rodzaju dmuchawy powinienes znalez odpowiednia do swoich potrzeb .
www.termex-lodz.pl
pozdrawiam
witam
Aby w tym temacie pomóc proszę uszczegółowić do czego ma służyć ta dmuchawa na jakich parametrach ma pracować : wydajność w …m3/min, lub …m3/h, ciśnienie np …mbarach, temperatura … *C, żródło ciepła itd.
Podana wydajność 0,5 m3 jest mniejsza od wydajności suszarki do włosów
Dmuchawa ta ma mieć zazadanie ogrzać powietrze w bryle o objętości 0,5m3 do 40 stopni nastepnie sama się wyłaczyć a gdy tepmeratura spadnie o kilka stopni ponownie załączyć przy czym bryła tam nie będzie zamknieta będzie ona posiadała kilka małych otworów wylotowych.
Z góry dziękuje i przepraszam za nieścisłości w pytaniu.
witam
dla objętości komory 0,5 m3 i temp = 40*C wystarczy jeden z wentylatorów komputerowych ( dla cerkulacji powietrza) j.n
natomiast moc grzałki elektrycznej należy obliczyć z bilansu cieplnego komory ( o tym decyduje rodzaj wsadu, ocieplenie komory ).