Szanowni forumowicze ,jaką obciążalność długotrwałą prądową przyjmujecie dla kabli: YAKY 4x70mm
Witam Kolegę " ekaand " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Tego nie da się opisać w jednym zdaniu, proszę zapoznać się m.in. z:
PN-IEC 60364-5-523
Jakoś dziwnie tego właśnie się spodziewałem.Gdybym miał dostęp do PN-IEC 60364-5-523 lub innych ,to nie zadawałbym pytania.Pozdrawiam.
Kolego, w/w norma i jeszcze inne, uwzględniają wiele wsp. korekcyjnych, m.in. spadki napięcia, ilość ułożonych kabli w jednym rowie itd. Może ktoś z Kolegów projektantów coś więcej doda.
Widzę straszne lenistwo.
Prawie we wszystkich większych miastach są czytelnie w oddziałach PKN i tam można normy poczytać.
Kolego KSKRAK_Krystyn ,chcę powiedzieć ,że w Polsce są też i małe miasta, skąd do czytelni gdzie można znaleźć PKN jest spory kawałek drogi.Więc nie nazwałbym tego lenistwem. Wyrazy szacunku.
ps.Ze współczynnikami sobie poradzę.Pytanie dotyczy jednego kabla.
Nawet Kolega nie wie, jak ja mieszczuch z K-wa chciałbym się przenieś do małego miasteczka. Spokój w dzień, cisza w nocy, inne powietrze itd. ale rodzice, dzieci itp. i ów powstaje problem.
Wiem, że problemy z zakupem norm są trudne pod względem finansowym.
Również nie jestem w stanie przesłać danych parametrów z w/w normy gdyż mam ją w PC i zajmuje ok. 4 Mb poza tym nie toleruję piractwa.
Może Kolega zakupić pewne publikacje w sklepie ISE.PL oraz poczytać stronę dra inż. E. Musiała.
Witam
Kolego “ekaand”
jeżeli masz skrzynkę pocztową , wyślij do mnie emaila (użyj tej ikonki na dole i podaj adres email) , może Ci coś pomogę jeszcze dziś.
Teodor
Dzięki .Wysłałem swoje namiary.
Witajcie
A ja nie jestem leniwy i podam koledze o co prosi
YAKY 4x35mm → 96 A
YAKY 4x50mm → 113 A
YAKY 4x70mm → 140 A
YAKY 4x95mm → 165 A
YAKY 4x120mm → 188 A
YAKY 4x150mm → 213 A
YAKY 4x185mm → 240 A
YAKY 4x240mm → 276 A
a nawet trochę więcej
Należy również uwzględnić długość takiego kabelka - spadek napięcia!
pozdr.
No i o to chodzi.Krótko i na temat.Potrzebowałem tylko i aż tyle.
Resztę wiem.
Dzięki.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam Kolegę " stachu_k " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Mogę się mylić ale wg tabeli 52-C3 z w/w normy wynika że:
YAKY 4x35mm = 80 A
YAKY 4x50mm = 94 A
YAKY 4x70mm = 117 A
Ps.
523.3.1 Obciążalność prądowa długotrwała kabli ułożonych w ziemi, podana w tablicach niniejszego działu, odnosi się do rezystywności cieplnej gruntu 2,5 K • m/W. Taką wartość uznaje się za konieczną z zachowaniem ostrożności przy ogólnym stosowaniu, gdy nie zostały sprecyzowane rodzaj gruntu i położenie geograficzne (patrz załącznik A w IEC 60287).
W miejscach, w których rzeczywista rezystywność cieplna gruntu jest większa niż 2,5 K • m/W, należy odpo-wiednio zmniejszyć obciążalność prądową długotrwałą lub grunt dookoła kabli w ich bezpośrednim sąsiedztwie zastąpić bardziej odpowiednim materiałem. Takie przypadki mogą zazwyczaj występować w warunkach gdy zie-mia jest bardzo sucha. Współczynniki poprawkowe dla gruntu o rezystywności cieplnej większej niż 2,5 K • m/W są podane w tablicy 52-D3.