Zapraszam do dyskusji w temacie zepsucia rynku pomiarów elektrycznych.
Temat rzeka kolego i juz tu nie raz poruszany:
https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=16716
…polecam lekturę ![]()
Nawet podręczyłem konkretnie zamawiającego oraz wykonawcę (zgodnie z ostatnim postem) ale na sprawy sądowe to już mi się nie chciało tracić czasu ani energi, tym bardziej, że skutek mógły i tak być mizerny. W zapytaniach ofertowych nie obowiązuję “Ustawa o zamówieniach publicznych” a zatem nie funkcjonuje “rażąco niska cena” i tu trzeba już oddać pole “klepaczom protokołów”
[quote=“MEGAVOLTA, post:1, topic:15232, full:true, full:true”]
Zapraszam do dyskusji w temacie zepsucia rynku pomiarów elektrycznych.
[/quote]
Hi
Ja tu widzę darmową reklamę na ise.pl :???:
[quote=“elmontjs, post:2, topic:15232, full:true, full:true”]
<LINK_TEXT text=“viewtopic.php?t=16716”>https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=16716</LINK_TEXT>
…polecam lekturę ![]()
Nawet podręczyłem konkretnie zamawiającego oraz wykonawcę (zgodnie z ostatnim postem) ale na sprawy sądowe to już mi się nie chciało tracić czasu ani energi, tym bardziej, że skutek mógły i tak być mizerny. W zapytaniach ofertowych nie obowiązuję “Ustawa o zamówieniach publicznych” a zatem nie funkcjonuje “rażąco niska cena” i tu trzeba już oddać pole “klepaczom protokołów”
[/quote]
Tylko mi link nie działa ? ![]()
[quote=“Rariusz, post:4, topic:15232, full:true, full:true”]
<LINK_TEXT text=“viewtopic.php?t=16716”>https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=16716</LINK_TEXT>
…polecam lekturę ![]()
[/quote]
Tylko mi link nie działa ? ![]()
[/quote]
Nie.
Tylko mi link nie działa ?
[/quote] …u mnie działa ale możesz też wpisać w wyszukiwarce: Cena za pomiary elektryczne “pięcioletnie”
Ja nie mam uprawnień żeby przeglądać tamten link. Dołączyłem do grupy “pomiarowcy”, coś jeszcze trzeba? W wyszukiwarce mi nie znajduje.
Temat jest szeroki to prawda, ale może uda się jakoś w wolnym tempie i wspólnymi siłami ukrócić praktyki wszystkich drukarzy i innym domorosłych pomiarowców. Jak nie zaczniemy nic z tym robić to oni będą bezkarni. Mam wrażenie, że na tym forum są ludzie odpowiedzialni, którzy chcieliby uporządkować strefę “pomiarów elektrycznych”.
Artykuł ciekawy i niestety tak bardzo na czasie.
Ja również nie mogę wejść w link przywołany przez kolegę wyżej.
Ze swojej strony, w odniesieniu do tematu, mogę dodać, że ostatnio się spotkałem kilkukrotnie z protokołami, akurat z pomiarów odbiorczych, wykonanymi “zza biurka”…
RISO poniżej wymaganych wartości (oczywiście bez szczegółów), rezystancja uziemienia oczywiście poniżej 10 omów (nie ważne, że z powodów technologicznych w projekcie widniało 5 omów), do tego IPZ w odniesieniu do urządzeń wyłączających, które w ogóle nie były montowane.
Na większych budowach uczestnicy procesu to powinni wyłapać (inspektor, kierownik robót, ew. projektant - jeżeli uczestniczy w realizacji). Gorzej np. w mniejszych realizacjach, gdzie Inwestor nie posiada inspektora nadzoru, i odbiera instalację elektryczną z myślą, że jest ona bezpieczna, bo przecież otrzymał wymagany dokument w postaci podpisanego protokołu z pomiarów odbiorczych.
Dla takiego Inwestora najważniejsze w tym momencie jest to, że ktoś swoimi kwalifikacjami dopuścił daną instalację do eksploatacji.
Jeżeli takie pomiary odbiorcze wykonane z palca przejdą, to będą one dokumentem, do którego odnosił się będzie pomiarowiec przy pierwszej kontroli okresowej. Co wtedy, kiedy IPZ wyjdzie znacznie wyższa - będzie szukanie przyczyny - a tak naprawdę była ona taka zawsze…
Śmieszniejsza sytuacja może być natomiast w odniesieniu do rezystancji uziemienia - jak zamiast wypisanych wcześniej np. 9 omów, wyjdzie 4 omy.
Pozdrawiam serdecznie
[quote=“MEGAVOLTA, post:7, topic:15232, full:true, full:true”]
Ja nie mam uprawnień żeby przeglądać tamten link.
[/quote] [quote=“MEGAVOLTA, post:7, topic:15232, full:true, full:true”]
Ja również nie mogę wejść w link
[/quote] …możetak być, więc pozostaje tylko prośba do kolegów moderatotów o przeniesienie tamtego wątku w jakiś dostępny dział.
Jeżeli chodzi o sam tytułowy problem, mogę powiedzieć tyle, że przewija się co rusz przez dyskusje na forum …szybki przykład na gorąco dosłownie sprzed kilku dni:
<LINK_TEXT text=“viewtopic.php?p=165042#p165042”>https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?p=165042#p165042</LINK_TEXT>
[quote=“cz4rnypan, post:8, topic:15232, full:true, full:true”]
Na większych budowach uczestnicy procesu to powinni wyłapać (inspektor, kierownik robót, ew. projektant - jeżeli uczestniczy w realizacji). Gorzej np. w mniejszych realizacjach, gdzie Inwestor nie posiada inspektora nadzoru, i odbiera instalację elektryczną z myślą, że jest ona bezpieczna, bo przecież otrzymał wymagany dokument w postaci podpisanego protokołu z pomiarów odbiorczych.
Dla takiego Inwestora najważniejsze w tym momencie jest to, że ktoś swoimi kwalifikacjami dopuścił daną instalację do eksploatacji.
[/quote]
Kiedyś właśnie tak miałem na pewnej dużej hali, wykonawca przedstawił mi protokoły, w których IPZ było mierzone dla obudów wykonanych w II klasie. Czyli od razu wiedziałem, że nikt żadnych pomiarów nie robił. Ale to ja byłem tym “złym” bo przecież utrudniałem odbiory.
Witam,
[quote=“Rariusz, post:4, topic:15232, full:true, full:true”] Tylko mi link nie działa ?
[/quote]
Trzeba samemu dopisać się do grupy “Elektrycy”.
Pozdrawiam,
Jacek
[quote=“EnergoTools, post:11, topic:15232, full:true, full:true”]
Witam,
[quote=“EnergoTools, post:11, topic:15232, full:true, full:true”] Tylko mi link nie działa ?
[/quote]
Trzeba samemu dopisać się do grupy “Elektrycy”.
Pozdrawiam,
Jacek
[/quote]
Dzięki za info.