Dlaczego przekroje to 1mm2 1,5mm2 2,5mm2 4mm2 itp. a nie jakieś inne?

Bardzo teoretyczne pytanie: dlaczego powierzchnie przekrojów są ustawione w takich a nie innych wymiarach. Są dostępne 1mm2, 1,5mm2 2,5mm2, 4mm2, 6mm2, 10mm2, 16mm2 itd.
a nie ma np. 2mm2 czy 3mm2 albo 8mm2?

Najbardziej trywialna odpowiedź to że tak porządkuje to norma PN-EN 60228 (IEC 60228) :slight_smile:
Pewnie trudno się jeździ samochodem z oponami średnicy 16.5 cala.

Co mieli na myśli twórcy tych kolejnych wartości? Pewnie kierowali się praktycznymi względami. Zapytajmy ChatGPT, czy widzi między nimi zależność matematyczną:

No właśnie. Co kierowało autorami norm, że wybrali takie a nie inne.
Jak dobrze rozumiem w USA stosują system AWG American wire gauge – Wikipedia, wolna encyklopedia , który jest logarytmiczny w promieniu.
a dla metrycznego czegoś takiego nie znalazłem.

Jak widać ChatGPT nieźle konfabuluje. “… każda następna wartość jest około dwukrotnie większa…” to zależy od tego jak duże jest to “około” :wink: to samo z potęgami 2. choć jak się weźmie niecałkowite potęgi to się będzie idealnie zgadać :wink:

Ale i tak dziękuję za próbę odpowiedzi. :slight_smile:

Sam raczej kombinowałem w stronę łatwego osiągnięcia dowolnego przekroju kombinując minimalną liczbę drutów.
1,0 = 1
1,5 = 1,5
2,0 = 1+1
2,5 = 2,5
3,0 = 1,5 + 1,5
3,5 = 2 + 1,5
4,0 = 4
4,5 = 2,5 + 2
5,0 = 2,5 + 2,5
itd.

[quote=“Luna.Vulpo, post:3, topic:15018, full:true, full:true”]
a dla metrycznego czegoś takiego nie znalazłem.

[/quote]
Ciąg geometryczny. Każda następna wartość jest 1.6x większa od poprzedniej, oczywiście w zaokrągleniu.

1,51,6=2,4 zaokrąglone do 2,5.

2,5
1,6=4

41,6=6,4 zaokrąglone do 6

6
1,6= 9,6 zaokrąglone do 10

101,6=16

16
1,6=25,6 zaokrąglone do 25

251,6=40, ale zrobili z tego 35

35
1,6=56 zaokrąglone do 50

Z wyłącznikami nadprądowymi jest tak samo, z wkładkami topikowymi.

Czemu 1.6? Pewności nie mam ale wynika to pewnie z tego iż konduktywność miedzi jest większa od konduktywności aluminium o… nie zgadniesz :slight_smile:

EDIT:

Właśnie zauważyłem jak odkopałem.

[quote=“w3501yyyy, post:4, topic:15018, full:true, full:true”]
Czemu 1.6? Pewności nie mam ale wynika to pewnie z tego iż konduktywność miedzi jest większa od konduktywności aluminium o… nie zgadniesz :slight_smile:
[/quote]
ciekawa teoria ale przewody aluminiowe mają taką samą średnicę a w czasach gdy wprowadzano raczej nie planowano (a może jednak) wymiany alu na cu.

[quote=“Luna.Vulpo, post:5, topic:15018, full:true, full:true”]
[quote=“Luna.Vulpo, post:5, topic:15018, full:true, full:true”]
[/quote]
ciekawa teoria ale przewody aluminiowe mają taką samą średnicę a w czasach gdy wprowadzano raczej nie planowano (a może jednak) wymiany alu na cu.
[/quote]
Mają, ale dzięki temu przewód 16mm aluminiowy jest równoważny przewodowi 10mm miedzianemu. Czyli jeżeli chcesz zastąpić przewód miedziany aluminiowym, to wystarczy że użyjesz przekroju o oczko większego niż miedziany.

Ciekawe jest to iż według starej szkoły aby zachować selektywność zabezpieczeń przyjmuje się iż kolejne zabezpieczenie powinno być o 1,6 większe od poprzedniego (uproszczenie dla małych wartości topików) .

Np zabezpieczenie 10A - przewód 1,5mm2, 16A - przewód 2,5A, 25A - przewód 4mm2 …

[quote=“fliziarz, post:7, topic:15018, full:true, full:true”]
Ciekawe jest to iż według starej szkoły aby zachować selektywność zabezpieczeń przyjmuje się iż kolejne zabezpieczenie powinno być o 1,6 większe od poprzedniego (uproszczenie dla małych wartości topików) .[/quote]

Nie tylko “starej” szkoły. Jest to ujęte zarówno we współczesnych normach jak i danych producentów bezpieczników.