Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Postów na ten temat jest kilkadziesiąt, jak nie ponad setka.
Jak wiemy w normie pisze “nie wolno stosować RCD w TN-C”.
Odpowiedzmy na pytanie: W jaki sposób RCD może zagrozić ochronie w TN-C, stosując go do odbiorników I czy II klasy?
Nie da sie zastostowac układu rcd w TNC do ochrony urządzeń klasy ochronnosic I gdyż wymagają one przewodu PE a różnicówka umiejscowiona w układzie TNC nie wychwci prądu który przepływa przez PEN jako prądu róznicowego ( nie zadziała ) gdyż przez RCD należy przepuszczać wszystkie przewody czynne także PEN (PE nie jest przewodem czynnym).
Co do urządzeń klasy ochronnosci II może być zastosowana jako ochrona uzupełniająca (widać tu pewną analogie między ukladem L-N i L-PEN) lecz tego sie nie stosuje gdyż układ TN-C jest stosowany w układach rozdzielczych a nie odbiorczych (ze względu na możliwość przerwania PEN) właśnie z powodu urządzeń klasy ochronnosic I nie wolno stosować rożnicówki w układzie TN-C. W takim układzie( przy takim odbiorniku) rożnicówka nie zadziała, nie bedzie stanowiła żadnej ochrony. RCD w TN-C bedzie tylko “Wyłapywać” prąd upływowy do ziemi (Iz) płynący poza PE (PEN) a nie prąd różnicowy(Iz+Ipe)
Podsumowanie:
Zastosowanie RCD w TNC będzie mylnym przeświadczeniem że posiadamy ochronę. Jest jeszcze kilka argumentów które mógłbym przytoczyć ale uważam ze wystarczająco naświetliłem sprawę.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Jako że poprzednie posty w tym temacie mogą być uciążliwe do czytania lub odnalezienia załączę streszczenie i rysunki do pytania.
Rozpatrując układ instalacji TN-C możemy napotkać się z następującymi zagrożeniami:
uszkodzenie izolacji w instalacji,
uszkodzenie izolacji w odbiorniku II klasy ochronności,
przerwa w przewodzie PEN.
W przypadku gdy nie występuje żadne uszkodzenie to prąd Il = Ipen.
Przy odbiornikach II klasy ochronności prąd Ir jest bliski zeru.
Przy odbiornikach I klasy ochronności prąd Ir może wynieść kilka mili lub mikro amper, zależnie od instalacji.
Zagrożenie i skutki w przypadku nie stosowania wyłącznika RCD:
Uszkodzenie izolacji odbiornika (rys. u góry). Przez ciało człowieka przepływa prąd (Ir) zależny od miejsca przebicia izolacji w stosunku do części przewodzącej oraz od rezystancji ciała porażonego.
Przerwa w przewodzie PEN (ochronno-neutralnym) (rys. dolny). Przez ciało człowieka przepływa prąd (Ir) zależny do napięcia Uo (230V) oraz od rezystancji ciała porażonego.
W powyższych przypadkach pomijamy rozważanie rezystancji izolacji obuwia czy podłogi. Najbardziej istotną sprawą jest rezystancja ciała człowieka. W przypadku porażenia nawet mały prądem, błyskawicznie wzrasta potliwość ciała i inne reakcje, które w czasie ok. 200 ms mogą spowodować że rezystancja ręka - nogi wyniesie ok. 1000 om, co spowoduje prąd rażenia powyżej 200mA.
Zagrożenie i skutki w przypadku zastosowania wyłącznika RCD:
Uszkodzenie izolacji odbiornika (rys. u góry). Jeżeli prąd rażenia (Ir) będzie > 30 mA, to różnica pomiędzy Il a Ipen będzie wynosiła >30 mA i RCD odłączy instalację w obwodach L i N (PEN).
Przerwa w przewodzie PEN (ochronno-neutralnym) (rys. dolny). W tym przypadku wyłączenie RCD nastąpi gdy prąd rażenia (Ir) będzie > 30 mA.
Jak ktoś mi udowodni, że moje bzdurne pisanie nie ma racji, to jak będę w jago mieście to stawiam dobrą kolację.
witam.
czy przy przerwie w PEN jak na rys 2 zadziała RCD?
chyba przerwa w PEN przed RCD - dolny rysunek - jest przypadkiem mniej prawdopodobnym niż przerwa po RCD?
pozdrawiam gorąco
RCD w TN-C NAPEWNO NIE ZASZKODZI - tak mi się wydaje.
Jedynym ujemnym skutkiem może być niepotrzebne wyłączenie RCD.
Np. silnik 1f zasilany z sieci TN-C poprzez RCD przymocowany(silnik) do podłogi(fundamentu) za pomocą np. kotw.
RCD może w tym przypadku wytłaczać zbędnie, gdy prąd “powrotny” płynący przez PEN zostanie pomniejszony o prąd (>30mA) płynący przez obudowę do ziemi.
Rozpatrywanie tego zagadnienia jako oddzielnych przypadków jest niewłaściwe.
Podstawmy kolego Krystynie w miejsce RCD P-302, (na twoim rysunku) P 304 i umieśćmy te dwa odbiorniki zasilane z dwóch różnych faz w jednym pomieszczeniu np. w biurze o parkietowej podłodze i ten sam człowieczek dotyka obydwu urządzeń jednocześnie i co go wtedy chroni, co się wyłączy?
RCD o IdN <= 30 mA jest uzupełnieniem ochrony przed dotykiem bezpośrednim która jest realizowana przez: izolowanie części czynnych, obudowy, bariery, przeszkody, umieszczanie części czynnych poza zasięgiem reki.
Co wypowiedzi kol. kkas12
…i co go wtedy chroni, co się wyłączy
odpowiadam: bezpiecznik topikowy lub S 30x jako środek ochrony dodatkowej, która jest realizowana:
Kolego Marcinie nie przeanalizował kolega mojej wypowiedzi. Co może uchronić człowieka przy przepływie ręka-ręka między dwoma fazami? Jeżeli kolega twierdzi, że zabezpieczenie nadprądowe to gratuluję optymizmu.
Kolega Krystyn podał dwa przypadki zastosowania RCD w układzie TN-C.
Jeżeli w tych dwóch przykładach (rozpatrywanych oddzielnie) można powiedzieć, że RCD spełni swoją rolę, to już w przykładzie, który ja podałem należy to wykluczyć.
Jednak cały czas dyskutujemy o tym, czy można stosować wył. różnicowoprądowe w konfiguracji TN-C.
Moim zdaniem nie można, tak samo jak nie można zajść trochę w ciążę.
A tutaj właśnie próbuje się to udowodnić, rozpatrując wyjęte z całości fragmenty instalacji.
Nie można podłączyć pralki czy bojlera, ale można podłączyć gniazda bez bolca w pokoju.
To w końcu można czy nie.
Co może uchronić człowieka przy przepływie ręka-ręka między dwoma fazami? Jeżeli kolega twierdzi, że zabezpieczenie nadprądowe to gratuluję optymizmu.
Kolego Krzyśku odpowiadam:
Co chroni przed dotknięciem człowieka ręka-ręka między dwie fazy?
Ochrona przed dotykiem bezpośrednim, która jest realizowana przez: izolowanie części czynnych, obudowy, bariery, przeszkody, umieszczanie części czynnych poza zasięgiem ręki - wspomagana lub nie przez RCD.
Ochrona przed dotykiem pośrednim, która jest realizowana przez:
Wbrew pozorom nawet w tym przypadku wyłącznik różnicowoprądowy może pomóc. Oprócz prądu rażenia między fazami, pojawi się też prąd upływu “do ziemi”, tak jak w przypadku 1 fazy na rysunkach kol. Krystyna. Jeżeli ten prąd przekroczy 30 mA, to oba urządzenia zostaną odłączone.
A jeżeli nawet nie pomoże, to przecież istnienie “różnicówki” nie pogarsza sytuacji rażonego.
Kolego Marcinie cytowanie regułek nic tu nie wnosi. Ponieważ żaden w warunków ochrony przed dotykiem pośrednim nie będzie tutaj spełniony, bo po pierwsze mamy do czynienia z sytuacją awaryjną, a po drugie sami to spowodowaliśmy montując układ zagrażający ludzkiemu życiu.
Wytłumaczę jeszcze raz o co mi chodzi.
Za wyłącznikiem RCD np. P304 zamontowano wyłączniki nadprądowe S301 zabezpieczające poszczególne obwody jednofazowe.
Na biurku stoi lampa w II klasie zasilana z fazy L1 (rys. 1 kol. Krystyna). Obok biurka lub na nim stoi komputer zasilany z fazy L2 (rys. 2 kol. Krystyna lecz bez przerwy na przewodzie PEN). Lampa od dawna ma uszkodzoną izolację, ale o tym nie wiemy ponieważ podłoga jest drewniana.
Jeżeli teraz dotkniemy jednocześnie lampy i komputera czy nastąpi SWZ?
I czy nastąpi, gdy pojawi się przerwa na przewodzie PEN (rys. nr 2 kol. Krystyna) a jednocześnie dotkniemy obu urządzeń?
Otóż nie nastąpi. Jesteśmy rażeni tak jak to opisałem wcześniej.
Kolego Krzychol rozpatrywanie tego kategoriami “może pomóc” jest podobne do tłumaczenia się kierowcy zatrzymanego za jazdę pod wpływem alkoholu, że przecież jeszcze nie było wypadku a on już ma być karany.
A tak na marginesie to ciekawe jaka była by opinia biegłego, gdyby doszło do śmiertelnego wypadku.
Nie jest.
Jazda pod wpływem alkoholu może szkodzić. Chociażby przez potencjalny wypadek samochodowy (który jednakże nie musi nastąpić).
Czy kolega może podać przykład, w którym zastosowanie różnicówki w instalacji TN-C może szkodzić?
Jak na razie Kolega podaje przykłady, w których “różnicówka” występuje jako element “neutralny” - nie pomaga, ale i nie szkodzi. Zakaz jej stosowania nijak z tych przykładów nie wynika.
Widzę, że kolega zgubił wątek tego tematu. Nikt tutaj nie twierdzi, że stosowanie RCD u sieciach TN-C szkodzi. Po prostu nie można stosować tego urządzenia w w.wym. konfiguracji sieci, ponieważ nie spełnia warunków jakie spełnia w TN-S.
A neutralny to jest przewód “N”, którego brak (jak i przewodu PE) może w przy określonym splocie niekorzystnych okoliczności spowodować opisany przypadek.
I właśnie to, że może taka sytuacja nastąpić chociaż w jednym na sto przypadków, jak i niemożność podłączenia (przez RCD) urządzeń typu bojler, czy pralka dyskwalifikuje stosowanie tego środka ochrony w TN-C.
Nawet w sieciach TN-S nie jest wymagane (czy słusznie nie wiem myślę, że każdy powinien to sam rozważyć) zabezpieczanie wszystkich obwodów wyłącznikami różnicowoprądowymi. A montowanie w takich samych obwodach (lecz w TN-C) RCD jest delikatnie mówiąc nadgorliwością nie mającą żadnego uzasadnienia.
Natomiast moja uwaga o biegłym miała dotyczyć przypadku porażenia a nie wymienionej jazdy samochodem w stanie wskazującym.
Kolego Krzyśku czy montowanie RCD w TN-C zagraża życiu i dlaczego?
Czy brak RCD w takim przypadku jak kolega opisał (lampka i komp) pomoże???
Nikt tutaj nie twierdzi, że stosowanie RCD u sieciach TN-C szkodzi. Po prostu nie można stosować tego urządzenia w w.wym. konfiguracji sieci, ponieważ nie spełnia warunków jakie spełnia w TN-S.
Gddyby Kolega napisał mniej więcej tak: Nie wolno stosować sieci TN-C tam, gdzie konieczne jest zastosowanie RCD do ochrony przeciwporażeniowej, to by była zgoda.
Ale Kolega tak nie napisał. Więc zgody nie ma.
Nie wolno stosować sieci TN-C tam, gdzie konieczne jest zastosowanie RCD do ochrony przeciwporażeniowej
Tutaj to już kolega przesadził.
To w blokach i w innych obiektach wybudowanych w latach poprzednich gdy obowiązywał układ tylko TN-C teraz we wszystkich łazienkach, piwnicach, pralniach, kuchniach itp należy wg kolegi dokonać wymiany instalacji?!
Kto wyda taką decyzję, kto to zrobi i kto poniesie koszty.
Zasada jest jedna: jeżeli instalacja nie spełnia norm obecnych, to powinna spełniać normy z okresu w którym została wybudowana.
Witam jeszcze raz i mam pytanie kontrolne do tematu :
Co z zasadą ciągłosci przewodu PE (PEN) czy w instalacji TNC nie jest wymagana z tego co ja wiem to nie można montować żadnych wyłączników na przewodzie PE. :? może dlatego jest ten zakaz:) czy tak samo można traktować przewód PEN?
Kolego Krzyśku czy montowanie RCD w TN-C zagraża życiu i dlaczego?
Czy brak RCD w takim przypadku jak kolega opisał (lampka i komp) pomoże???
Zacznę od drugiego pytania. Nie nie pomoże.
Zaś na pierwsze pytanie odpowiem twierdząco, co nie znaczy, że zamontowanie RCD w sieci TN-C stanowi bezpośrednie zagrożenie życia. Lecz stosując ten środek mamy pewność, że RCD nas chroni a tymczasem jest to złudne poczucie bezpieczeństwa.
Zasadą przyświecającą stosowaniu wyłączników przeciwporażeniowych jest to, że godzimy się na rażenie, lecz nie dopuszczamy do porażenia. A w opisanym przypadku zasada ta została złamana.
Ja zdają sobie sprawę z tego że ten przykład jest przykładem skrajnym może nawet bardzo skrajnym, ale czy niemożliwym?
Zaś co się tyczy ostatniego pytania to moim zdaniem w poprzednich postach wyraziłem się dostatecznie jasno w temacie kojarzenia RCD z układem TN-C.
Witam !!
cytat: “Jak ktoś mi udowodni, że moje bzdurne pisanie nie ma racji, to jak będę w jago mieście to stawiam dobrą kolację”
Czy kolega gdzieś się niezadługo wybiera.
Czy mogłoby być to w Krakowie.
Taki żrt bo zrobiło sie strasznie poważnie po tym po tym …
Nie mam siebie na myśli z tą kolacją.