Mam takie pytanie. Na liczniku znajduje się migajaca co jakis czas dioda energii biernej (czynnej tez jest). O ile przelicznik migniac na kilowaty przy energii czynnej jest dla mnie jasny, to o co chodzi z dioda energii biernej? Po co ona jest? Co jej miganie wskazuje? Przeciez nie miga inaczej dla indukcyjnej czy tez pojemnościowej.
Pozdrawiam,
Marcin P
Czyli pomiar na średnim napięciu. Na pewno masz licznik z pomiarem czynnej i biernej (pobór/oddanie). Na fakturach masz wyszczególnione te dwie pozycje.
Wskazuje, że jest pobierana energia bierna i na tej samej zasadzie (po przeliczeniu przez stałą -imp/kvarh) zwiększa się wartość rejestru zliczającego tę energię. Analogicznie jak czynną.
Jeśli w okresie rozliczeniowym przekroczysz wartość ustaloną w umowie dystrybucyjnej, zobaczysz to na fakturze i zwiększy to kwotę do zapłaty.
Ok. Super.
Rozumiem, że każde blinkniecie oznacza ileś varh’ów. Ale czy z tej ilości można wywnioskować jakoś ilość pobranej energii biernej indukcyjnej albo pojemnościowej?
A jeżeli to jest suma, to na jakiej zasadzie z tej ilości varh’ów wywnioskować, że jest przekroczenie i jakaś pozycja (czynna lub bierna) na fakturze się pojawi?
Jak będę miał możliwość to przy okazji zrobię.
Póki co mam możliwość rejestracji ilości blinknięć i tak się zastanawiałem, jak się to przekłada na energię bierną w kontekście:
określenia w którym momencie przekroczę limit i mogę się spodziewać wpisu na fakturze
ew. przeliczenia varh’ów na potencjalną kwotę na fakturze. chociaż oszacowania
licznik nie wyświetli Ci komunikatu, że przekroczyłeś bierną. Dowiesz się jak dostaniesz fakturę.
Ponawiam prośbę o fotkę oraz typ licznika. Wiele osób ma dostęp do kodów różnych liczników i może pomóc ale musimy wiedzieć o czym piszemy.