Dioda energii biernej na liczniku

Witajcie,

Mam takie pytanie. Na liczniku znajduje się migajaca co jakis czas dioda energii biernej (czynnej tez jest). O ile przelicznik migniac na kilowaty przy energii czynnej jest dla mnie jasny, to o co chodzi z dioda energii biernej? Po co ona jest? Co jej miganie wskazuje? Przeciez nie miga inaczej dla indukcyjnej czy tez pojemnościowej.
Pozdrawiam,
Marcin P

W jakiej taryfie jesteś rozliczany? Czy na fakturze masz naliczenie za energię bierną?

Jeśli taryfa G lub C1x i/lub na fakturze nie ma pozycji ze słowem “bierna”, to migającą diodą nie musisz się przejmować.

Mam taryfę B23

Czyli pomiar na średnim napięciu. Na pewno masz licznik z pomiarem czynnej i biernej (pobór/oddanie). Na fakturach masz wyszczególnione te dwie pozycje.

Czyli jesteś rozliczany z energii biernej.

Wskazuje, że jest pobierana energia bierna i na tej samej zasadzie (po przeliczeniu przez stałą -imp/kvarh) zwiększa się wartość rejestru zliczającego tę energię. Analogicznie jak czynną.
Jeśli w okresie rozliczeniowym przekroczysz wartość ustaloną w umowie dystrybucyjnej, zobaczysz to na fakturze i zwiększy to kwotę do zapłaty.

Ok. Super.
Rozumiem, że każde blinkniecie oznacza ileś varh’ów. Ale czy z tej ilości można wywnioskować jakoś ilość pobranej energii biernej indukcyjnej albo pojemnościowej?
A jeżeli to jest suma, to na jakiej zasadzie z tej ilości varh’ów wywnioskować, że jest przekroczenie i jakaś pozycja (czynna lub bierna) na fakturze się pojawi?

Pozdrawiam,
Marcin

A co masz na wyświetlaczu? Najlepiej zrób fotkę licznika i zapodaj

Jak będę miał możliwość to przy okazji zrobię.
Póki co mam możliwość rejestracji ilości blinknięć i tak się zastanawiałem, jak się to przekłada na energię bierną w kontekście:

• określenia w którym momencie przekroczę limit i mogę się spodziewać wpisu na fakturze
  • ew. przeliczenia varh’ów na potencjalną kwotę na fakturze. chociaż oszacowania

Marcin

licznik nie wyświetli Ci komunikatu, że przekroczyłeś bierną. Dowiesz się jak dostaniesz fakturę.
Ponawiam prośbę o fotkę oraz typ licznika. Wiele osób ma dostęp do kodów różnych liczników i może pomóc ale musimy wiedzieć o czym piszemy.