Witam
Pytanie odnoście DIALuxa.
W programie mogę zdefiniować dowolną płaszczyznę obliczeniową i w zakładce WYNIKI pojawiają mi się obliczenia dla niej. Natomiast, jeśli wstawię w podobny sposób drogę ewakuacyjną, nie potrafię wycisnąć z programu żadnych wyników dla niej. Na widoku pomieszczenia jest ona widoczna, oprawę zdefoniowałem jako awaryjną a obliczeń nie mogę znaleźć.
Jeśli ktoś wie, w jaki sposób liczy się oświetlenie awaryjne w Dialuxie, będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Michał K.
Wejdź w zakładkę “wyniki”, odnajdź “drogę ewakuacyjną”, “odchacz” obliczenia o które ci chodzi, nie powinno być problemu z wynikami. Uwaga, przy uruchamianiu obliczeń, zaznacz odpowiednie opcje obliczeń.
I tu jest pies pogrzebany.
Może napiszę jak to robię. Definiuję wymiary pomieszczenia, wybieram oprawy ogólnego oświetlenia, wstawiam je do pomieszczenia, zaznaczam w poszczególnych oprawach te, które mają pracować jako oświetlenie ogólne i awaryjne, wstawiam element droga ewakuacyjna, w opcjach obliczeń zaznaczyłem wszystko i liczy. I teraz, gdy wchodzę w zakładkę wyniki to w folderze Powierzchnie pomieszczenia mam płaszczyznę pracy, podłogę, sufit, ściany a nie mam powierzchni drogi ewakuacyjnej. Gdzie zrobiłem błąd?
Powinien Pan utworzyć “nową grupę sterowania” oraz “nową scenę świetlną”, jest trochę zabawy na początku
.
W “scenach do obliczeń” musi się pojawić droga ewakuacyjna i ją odhaczyć.
Przypominam, że dla dróg ewakuacyjnych nie oblicza się odbić od ścian.
Powodzenia.