Definicja przyłącza - interpretacja przepisów

Mam taki temat. Jest zaprojektowany ze słupa kabel energetyczny n.n. do wolnostojącego zestawu pomiarowo-złączowego ZK-1+ZL w granicy posesjii. Z w/w zestawu do budynku zaprojektowano kabel ziemny do tablicy głównej.

Wg twierdzenia starostwa odcinek słup-zestaw wolnostojący wykonać można na zasadach zgłoszenia bądź bez zgłoszenia do starostwa, natomiast odcinek zestaw wolnostojący a budynek/TO/ wymaga pozwolenia na budowę jako tzw.budowa instalacji zewnętrznej.

W analogicznym temacie w sąsiednim starostwie cały ten zakres jest przyłączem i wykonać go można na tzw.zgłoszenie bądź bez.

Definicja przyłącza określona w prawie energetycznym dla mnie brzmi jednoznacznie, nie wiem natomiast jak można twierdzić ,że część przyłącza jest zewnętrzną instalacją.
Może któryś z kolegów ma podobny problem.

Wszyscy mają ten problem.
Definicja przyłącza w Prawie Energetycznym służy potrzebom określenia miejsca dostarczania energii, rozgraniczenia własności energetyki i odbiorcy ale już tej części odbiorcy nie uwzględnia.
Niestety twórcy Prawa Energetycznego nie zauważyli Prawa Budowlanego.
Można było bez problemu zdefiniować przyłącze szerzej, uwzględniając część przyłącza energetyki i część odbiorcy ale tego nie zrobili.
Skutkiem tego jest kompletny absurd.
To samo zasilanie budynku z zestawem złączowo-pomiarowym przy słupie wymaga pozwolenia na budowę na całość trasy przyłącza a z zestawem przy budynku tylko zgłoszenia.
Dobrze że są starostwa, w których ludzie myślą i nie boją się interpretować przepisów tak aby ten absurd eliminować. Ale nie wszędzie.

witam.
ustawodawca chciał dobrze, a wyszło jak zwykle.
wg definicji “przyłączem jest odcinek sieci służący do podłączenia odbiorcy”.
z tej definicji i z definicji miejsca podziału własności sieci wynika, że szafka licznikowa stanowi granicę przyłącza od strony sieci.
linia zasilająca tablicę budynku z szafki licznikowej już jest instalacją wewnętrzną, bo nie jest już siecią.

przy takich określeniach wszystko powinno być jasne.

pozdrawiam

Witam :slight_smile:

A ja uważam, że to brak dobrej woli.
Jeden z urzędników na moje pytanie jaki przepis definiuje to, że obwód od złącza pomiarowego w granicy posesji do budynku jest instalacją, a nie jest przyłączem podał mi oczywiście prawo energetyczne (z którego moim zdaniem nic konkretnego nie wynika) i Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych.
link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19990740836

W rozporządzeniu możemy przeczytać co to jest takiego instalacja elektryczna:

1. instalacja elektryczna – układ przewodów i kabli w budynku wraz ze sprzętem i osprzętem elektroinstalacyjnym, urządzeniami, aparatura rozdzielczą i sterowniczą, układem pomiarowo-rozliczeniowym, urządzeniami zabezpieczającymi i ochronnymi oraz uziemieniami, mający początek na zaciskach wyjściowych wewnętrznych linii zasilających w złączu i koniec na gniazdach wtyczkowych, wypustach oświetleniowych i zainstalowanych na stałe odbiornikach zasilanych energią elektryczną,

Zwróćmy uwagę na określenie „w budynku”. Oczywiście konflikt pozostaje gdy dołożymy określenie „układem pomiarowo-rozliczeniowym”.

Ale jeśli ktoś koniecznie chce mieć złącze na budynku to przecież mogę takie zaprojektować.
I teraz rezygnacja z wykonania takiego złącza będzie istotnym czy też nieistotnym odstępstwem od projektu budowlanego. I temat możemy rozwijać do nieskończoności dorabiając ideologię do bzdurnej teorii.

Znam kilku urzędników, którzy mówią iż nie będą robili z siebie debila i skoro np. linię SN, stację transformatorową i linię nn (oczywiście nie tylko oddzielnie ale i łącznie) można uznać za przyłącze i wykonać na postawie zgłoszenia robót to jaki sens ma wymaganie pozwolenia na budowę na odcinek kabla od licznika do budynku i uznają zgłoszenie za wystarczające.
Znam oczywiście i takich którzy myślą i postępują zupełnie odwrotnie.

mało któremu urzędnikowi chce się zastanowić, jaka była intencja prawodawcy i czemu ma służyć określony przepis - jeśli są wszystkie uzgodnienia, zgody wszystkich stron i nie jest zagrożony niczyj interes prawny - to nie ma potrzeby stosować rozbudowanej formuły pozwolenia na budowę.

pozdrawiam

Dla mnie instalacja zaczyna się z tablicy rozdzielczej, a gdy jej brak/tablicy bądź rozdzielni/ to nie ma żadnej instalacji.

Moim zdaniem od słupa do złącza to jest przyłącze przedlicznikowe, natomiast od zlącza do TG jest zalicznikowe przyłącze kablowe. I wtedy uzgadnia się to w energetyce i wystarcza. Ewentualnie można też nazwać odcinek od ZL do TG linią kablową zalicznikową i wtedy projekt leci na pozwolenie na budowę. Bo jak jest nazwa “przyłącze” to krzywo w starostwie podobno patrzą.. Ale projektanci których znam, odcinek od ZL do TG nazywają przyłączem i uzgadniają w energetyce. Widać co kraj to obyczaj…

A w jakim celu uzgadniać WLZ w energetyce. Przeciez to nie jest ich kabel. Projekt instalacji wewnetrznej tez uzgadniasz w energetyce?

U mnie projekt WLZ i innych przyłączy wod-kan, gaz, zatwierdzany wraz z całym projektem na budowę domu.

Instalacja wewnetrzna do pozwolenia na budowę.. A co do WLZ, a raczej przyłącza zalicznikowego to są generalnie u nas dwie drogi, albo do pozwolenia albo teczka do uzgodnienia z energetyką i wtedy nie potrzeba juz do pozwolenia tej dokuentacji posyłać (w energetyce trwa to krócej, bo 2 tygodnie)

Pozdrawiam
Łukasz

czy w związku z tym mogę kabel SN do zasilania mojego obiektu z GPZu oddalonego o 2km wykonać na zgłoszenie?

Witam :slight_smile:

Jeśli ten kabel będzie faktycznie przyłączem to wykonać go możesz na podstawie zgłoszenia budowy przyłącza o ile oczywiście Wydział Architektury przy rozpatrywaniu tego zgłoszenia nie wniesie sprzeciwu w formie decyzji.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 4 maja 2007 r.
w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego2)
(Dz. U. Nr 93, poz. 623)
(Zmiany: Dz. U. z 2008 r. Nr 30, poz. 178 i Nr 162, poz. 1005)
Na podstawie art. 9 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (Dz. U. z 2006 r. Nr 89, poz. 625, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

15) przyłącze - odcinek lub element sieci służący do połączenia urządzeń, instalacji lub sieci podmiotu, o wymaganej przez niego mocy przyłączeniowej, z pozostałą częścią sieci przedsiębiorstwa energetycznego świadczącego na rzecz podmiotu przyłączanego usługę przesyłania lub dystrybucji energii elektrycznej;

Odczytanie z zrozumieniem pkt 15) jednoznacznie opisuje przyłącze.
Stosownie do obowiązującego brzmienia ustawy - Prawo budowlane, budowa przyłączy, niezależnie od rodzaju obiektu budowlanego, jaki łączony jest z siecią nie wymaga pozwolenia na budowę (art. 29 ust. 1 pkt 20). W konsekwencji inwestor może budować przyłącze, wedle własnego wyboru, którego możliwość sygnalizowana jest w art. 29a ust. 3:

1. na podstawie zgłoszenia (art. 30 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 29 ust. 1 pkt 20),
  2. bez zgłoszenia (art. 29a ust. 1 i 2 w zw. z art. 29 ust. 1 pkt 20).
    Ważnym jest by dokonać uzgodnienia trasy i lokalizacji przyłącza z właścicielami terenów przez które przebiega i z ZUD.
    Od zdecydowania inwestora zależy prawny aspekt budowy przyłącza ( zgłoszenie, bez zgłoszenia). Zaznaczam, że ZUD posiada własną interpretację “złącza”, pozdrawiam Janusz

Koledzy odświeżę temat.
Czy ze stacji energetyki do budynku nowej hali ok 650m (działki drogowe, prywatne) kabel SN który jest w zakresie Inwestora będzie przyłączem?

Witam Kolegów :slight_smile:
Rodzaje działek i forma własności nie ma tu nic do rzeczy.
Jeżeli kabel zasila stację jednego odbiorcy, to jest przyłączem.

No w Urzędzie mają obawy że niestety nie - i to mnie dobija bo nie ma planu miejscowego i konieczne były by warunki zabudowy.
Jeszcze próbuje ich przekonać ale powołują się na:

Definicja przyłącza, oznaczająca odcinek lub element sieci służący do połączenia urządzeń, instalacji lub sieci podmiotu, o wymaganej przez niego mocy przyłączeniowej, z pozostałą częścią sieci przedsiębiorstwa energetycznego świadczącego na rzecz podmiotu przyłączanego usługę przesyłania lub dystrybucji energii elektrycznej - w

Można pod warunkiem, że GPZ leży w granicy działki i tam jest miejsce podziału sieci energetyka-odbiorca.