Decyzja lokalizacyjna celu publicznego a remont linii energetycznej nN.
Jak to jest koledzy w waszych stronach?
Niedawno w jednym ze Starostw chciano odemnie ww decyzję na remont linii. Dwa słupy miały zostać lekko przesunięte - 3m.
W innych Starostwach takie remonty z przebudową odbywają sie bez decyzji.
Pani naczelnik wydziału na moje stwierdzenie, że przebudowy, remonty i montaz sieci nie wymagają decyzji, bo tak jest zapisane w ustawie, stwierdziła, że to co sobie ustawodawca zapisał jest mało ważne, bo decyzję zawsze były i mają być.
1.Zakładam że teren objęty inwestycją nie posiada obowiązującego planu zagospodarowania terenu.
2.Moja wypowiedź nie dotyczy montażu gdyż nie wiem co Kolega rozumie pod tym hasłem w tym temacie.
W naszych stronach jak „Pani Naczelnik” nie daje się przekonać i w takiej sprawie wniesie sprzeciw w formie decyzji do złożonego zgłoszenia wykonania robót budowlanych (czytaj ostatecznie wyrazi swoje zdanie) wojewoda do którego służy odwołanie od takiej decyzji ma zwykle większą wiedzę na temat i tego co było i tego co jest, i tym samym ma odmienne zdanie niż wspomniana „Panik Naczelnik”. Reasumując decyzja taka zostaje uchylona (o ile użyłem dobrego określenia) a sprawa jest rozpatrywana jako zgłoszenie nie wymagające oczywiście problemowej decyzji.
P.S.
Przebudowana lub wyremontowana linia nie może obejmować działek innych niż te, przez które przebiegała przed remontem czy też przebudową.
witam Kolegów
A w moim rejonie jest tak, że remont przy zachowaniu parametrów, głownie długości.
W przypadkach znacznych przesunięć niestety nie jest to remont.
Widziałem takie myki, że do architektury pokazano przebieg istniejący a w wykonwczym przesunięto słupa o 2m oczywiście w ramach tej samej działki.
Mi sięwydaje, że błąd popełnili ci co nie chcieli wiedzieć jakie są zapisy planu miejscowego przy lokslizacji linii w pasie drogowym. Dzięki takim luzakom w urzędach czasem TV podaje jak na środku skrzyżowania właśnie stanął słup. Prawo jest jakie jest ale uważam, że ustawodawca pisząc rozdziały o przebudowie miałograniczoną wyobraźnięi widział tylko budynki. Tam faktycznie przebudowępowinno robić sięna zgłoszenie i bez zbędnych formalności. Ale jak wziąść już obiekty liniowe to trochę jest nie teges jak w ramach przebudowy można rozebrać linię nn i w innym miejscu wybudowaćlinięSN+nn bez pozwolenia na budowę. Ostatnio tak zrobiłem bo plan miejscowy zakazywał budowy czegokolwiek na tym terenie a nie zakazywał modernizacji obiektów istniejących.
Przyznam się że już nic nie rozumiem. Jeśli jest plan zagospodarowania to przecież po to jest by nie było konieczności uzyskiwania decyzji.
W takim przypadku dyskusja może być prowadzona w temacie czy remont lub przebudowa będzie wykonywana w trybie zgłoszenia czy pozwolenia na budowę.
Jak widzimy zdania różnych wydziałów architektury jak i projektantów są podzielone.
Tak czy tak decyzja jednak nie jest wymagana gdyż jest plan.
Niemniej jednak jeśli zgłosimy wykonanie robót wydział architektury może wnieść sprzeciw gdyż uważa że powinniśmy zgodnie z PB wystąpić o pozwolenie na budowę/wykonanie robót, ale o ile się nie mylę wnosi sprzeciw w formie decyzji.
Może również nakazać uzyskanie pozwolenia na budowę na wykonanie robót które zgodnie z PB wymagają zgłoszenia ale również taki nakaz (sprzeciw) musi być w formie decyzji.
_Nie wymagają wydania decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego roboty budowlane:
\
polegające na remoncie, montażu lub przebudowie, jeżeli nie powodują zmiany sposobu zagospodarowania terenu i użytkowania obiektu budowlanego oraz nie zmieniają jego formy architektonicznej, a także nie są zaliczone do przedsięwzięć wymagających przeprowadzenia postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko, w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska, albo
\
niewymagające pozwolenia na budowę._
A co nie wymaga pozwolenia na budowę?
2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:
11) przebudowie sieci elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;
Także panowie, nie dawajmy się nadgorliwym urzędnikom.