Witam
Czy są jakieś darmowe programy do rysowania schematów instalacji elektrycznych oraz do pomiarów elektrycznych ewentualnie do obliczeń niewielkich sieci n/n (nie interesują mnie żadne wersje pirackie i demo)
Jesli są to gdzie je szukać w internecie
bodzioch
Na stronie www.spinpol.com.pl jest dobry darmowy program GromEkspert do liczenia instalacji odgromowych. Pozdrawiam Andrzej
Polecam na: http://bach.ece.jhu.edu/~tim/programs/xcircuit/ program Xcircuit pracujący pod Linuksem i Windows, wyspecjalizowany do projektowania wszelkiego rodzaju schematów, diagramów i innych tego typu rysunków. Razem z programem dołączonych jest kilka bibliotek typowych symboli. A tu krótki opis po polsku: http://www.xlin.hg.pl/xcircuit.html
Pozdrawiam.
zajrzyj na stronę www.cad.pl - link “programy”
Uważam że obecna promocja BricsCad Intellicad GB + pakiet instalator jest prawie darmowym oprogramowaniem. Jeżeli ktoś używa oprogramowania do celów komercyjnych to chyba może sobie pozwolić na wydatek 599 PLN na legalne i funkcjonalne oprogramowanie CAD.
Pozdrowienia
Marcin Adamiak
Tak jak chcesz być legalny korzystaj z GNU/Linux
Program jest super i źródełka dołączone.
Dziękuję za namiar
pozdrawiam
polecam również Xcircuit
Serdeczne dzięki za podpowiedzi.
bodzioch
Witam,
Darmowe nie oznacza najtańsze.
Nie jestem przeciwnikiem darmowego oprogramowania, sam korzystam z Linuxa i w pełni to popieram. Należy jednak pamiętać, że korzystanie z takiego oprogramowania najczęściej okupiona jest wymogiem większej wiedzy informatycznej użytkownika.
Zachęcam wszystkich użytkowników wykorzystujących oprogramowanie darmowe do wymiany doświadczeń na naszym forum. Jeżeli, którykolwiek z wymienianych tutaj programów znajduje zastosowanie w pracy Elektryka postaramy się o przybliżenie plusów i minusów takiego rozwiązania.
Pozdrawiam,
Jacek.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Na wstępie, zastanówmy się kto coś daje za darmo? Może 20 lat temu, ktoś tak robił ale dziś? Nie wierzę w bezinteresowność.
Mamy to forum na ISE, na którym wymieniamy swoje poglądy. Wielu z nas się uczy, jak również wiele informacji przekazujemy inny. Mamy Gadu Gadu, gdzie możemy pisać za darmo. I wiele innych różnych serwerów. Mamy darmowe programy różnych firm, lecz w ich bazie znajdują się tylko i wyłącznie ich produkty.
Szanowni Koledzy. Nie ma nic za darmo. To jest biznes, marketing i reklama. Kiedyś ok. 15 lat temu pracowałem na darmowy (prawie, bo zapłaciłem parę zł) programie pod WIN 3.11. Narysowałem tam mnóstwo projektów, a gdy nadeszły czasy WIN 95, i usłyszałem cenę za upgrade, to dobrze że siedziałem na stołku.
A co z oprogramowaniem open source?
Ja korzystam z QCad`a pod Linuxem.
Nie jest to może aż tak profesjonalne (rozbudowane) narzędzie ale barzdo sobie chwalę. No i jest za darmo.
Co myslą inni użytkownicy QCada?
Pozdrawiam wszystkich
Barti
Polecam też program typu CAD Varkon: http://www.tech.oru.se/cad/varkon/man.htm
Działa w Linuksie i MS Windows.
Dodam program: http://www.pcschematic.com.pl/pcs_demo.html
witam.
oj, kol. KSKRAK…
Na wstępie, zastanówmy się kto coś daje za darmo? Może 20 lat temu, ktoś tak robił ale dziś? Nie wierzę w bezinteresowność.
a Twoja aktywność na tym Forum? przecież naprawdę zadajesz sobie dużo trudu, aby najlepiej coś przekazać - zupełnie darmo.
Nie dziw się więc entuzjastom opensource, bo to też ideowcy, a niektóre ich produkty to perełki..
pozdrawiam
http://www.moeller.pl/programy/pajak.asp
Trzeba się zarejestrować i co 6 miesięcy aktualizowac dane. Program niczego sobie
Można samemu dodawać rożnego typu osprzęt.
Program warty sprawdzenia.
Nie ma za co
Witam Kolegę “profus” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Owszem, ja za darmo dzielę się swoją wiedzą, ale w zamian się uczę od innych Kolegów.
Gdyby nie to forum, moja bieżąca wiedza byłaby dużo do tyłu.
Ale programu nie sprzedaję za darmo.
Całkowicie się z tym zgadzam. Tylko co zrobić gdy przyzwyczaimy się do programu i zmieni się technologia elementów, zmieni się system operacyjny itd., a entuzjazm autora wygasł.
Ile programów napisałem pod DOS-em, i ilu podobnych korzystałem. I co? Nowy system WIN, szybkość procesora, brak obsługi DOS-a i po mszy.
Witam
Polecam wszystkim oprogramowanie Schneider Electric:
SIS Power do rozdzielnic nn
Ecodial 3.2 do obliczeń sieci (wykonuje obliczenia i dobiera aparaturę Schneidera)
Z obu można otrzymać schematy jednokreskowe.
Można je otrzymać od przedstawicieli firmy po odbyciu krótkiego szkolenia z zakresu działania.
Sam czasem korzystam i mogę polecić. Bardzo przystępne oprogramowanie.
Pozdrawiam
Arek
Wtam
…ciekawe, czy ktoś poleci MÓJ program
Pozdrawiam - Krzysztof
witam.
drogi Krzysztofie, w segmencie
.. darmowe programy do rysowania schematów instalacji elektrycznych oraz do pomiarów elektrycznych ewentualnie do obliczeń niewielkich sieci n/n …
nie masz chyba programu?
MiCAD jest troszeczkę innym programem, powiedziałbym, końcowym (kończącym dzieło).
pozdrowienia
Witam.
Polecam XLPro firmy Legrand.
Warunkiem otrzymania programu za darmo jest przeszkolenie w jego obsłudze przez regionalnego przedstawiciela. Koszt szkolenia 50zł. Tylko trzeba się do niego trochę przyzwyczaić.
Po zaprojektowaniu rozdzielnicy program sam oblicza jej koszt korzystając z cenowej bazy danych. Niektóre elementy wyceny można edytować (np. cena roboczogodziny). Można definiować i wstawiać własne bloki aparatów itd.