Potrzebuje konkretnej porady (najlepiej z linkiem do produktu w jakimś sklepie).
Wysło mi, że z uziomu fundamentowego, który będzie z bednarki czarnej 25x4 będą wyprowadzenia do otoku z bednarki nierdzewnej.
No i teraz czym to dobrze zasmarować/zaizolować?
abizol (jak tak to który P, R, inny), dysperbit, lepik na gorąco, taśmę denso, taśmę scotch, lakier asfaltowy, farbę ocynk? co lepsze?
Łączyć się powinno w złączu kontrolnym nad gruntem.
W przypadku ziemi gliniastej, stal nierdzewa będzie korodować mniej więcej tak szybko jak i ocynk.
Wyprowadzenie bednarki ze stali czarnej z ławy bezpośrednio do gruntu to i tak kicha - skoroduje pół centymetra pod warstwą betonu.
Jak już chcesz to koniecznie czymś mazać to weź bitex i nanieś kilkukrotnie. Z podwoziami samochodów sobie radzi.
W jakim złączu kontrolnym nad gruntem skoro on pyta o łączenie w fundamencie? Czyli połączenie odcinka nierdzewki z uziomem fundamentowym. Niczym nie musisz tego smarować jeśli łączenie jest w betonie.
[quote=“disaster, post:2, topic:14372, full:true, full:true”]
Wyprowadzenie bednarki ze stali czarnej z ławy bezpośrednio do gruntu to i tak kicha - skoroduje pół centymetra pod warstwą betonu.
[/quote]
Z betonu będzie wystawała nierdzewka.
Jak pisał marcin225 chodzi o połączenie w betonie między stalą czarną a tą nierdzewką.
To przed czym chcesz to izolować?
Wypuszczasz bednarkę od góry ławy w przegrodzie do złącza kontrolnego. W złączu łączysz z bednarką z otoku i tyle w temacie.
Wiecie, że stal nierdzewna w kontakcie z czarną traci nierdzewność? Czy jest to efekt lokalny? Czy nie? Tego już niestety nie wiem, ale sami możecie poszukać tej informacji.
Nawet nie wolno używać tych samych narzędzi do obróbki nierdzewki, o ile wcześniej obrabialiście nimi stal czarną. Tarcze flexa trzeba zmienić, zestaw pilników wymienić, itd.
Mozna zespawać stal nierdzewną z zwykłą. Są do tego specjalne elektrody.
Nie nadaja sie typowe elektrody do stali nierdzewnych. Taka spoina bedzie pekac.
Do tego celu używa się elektrod o dużej zawartości niklu.
np. elektrody o zawartości 70%Ni, 20%Cr.
Szerszy opis problemu łaczenia stali czarnej z nierdzewną w linku poniżej:
Wyjście z betonu założyć koszulkę termokurczliwą z klejem min 5cm w beton i 5 cm nad. Jeśli przedłużasz to proponuje pomalować desperbitem i też zaciągnąć koszulkę z klejem.
To już odgraniczniki których rolę omawiał Pan dr Musiał poszły do piachu?
Mamy bitexem chronić stal nierdzewną przed korozją.
Stal czarna to żelazo.
??
Co ma piernik do wiatraka czyli ograniczniki do problemu zawartego w pytaniu ?
A stal czarna nie jest żelazem. Stal to produkt hutniczy, a żelazo to pierwiastek Fe czyli różne pojęcia.
[quote=“domsat, post:13, topic:14372, full:true, full:true”]
Co ma piernik do wiatraka czyli ograniczniki do problemu zawartego w pytaniu ?
[/quote]Nie ogranicznik a odgranicznik.
Te dwa aparaty również mają ze sobą tyle samo wspólnego co piernik w wiatrakiem.
Bo z tematem mają więcej wspólnego niż ci się wydaje
Odpowiedź rychło w czas…
Rzeczywiście przeoczyłem literkę d, ale to nie zmienia faktu, że jeśli kol. kkas12 i macbrz mają jakieś ciekawe info o własnościach tychże oDgraniczników w ochronie antykorozyjnej połączeń stali to niech je opiszą. Ta wiedza przyda się niejednemu.
Odgranicznik - zaintrygował mnie ten dotychczas nie znany mi aparat i sam znalazłem w/w linki. Tylko te aparaty stosuje się w ochronie katodowej i co to ma wspólnego z problemem autora tematu. Wg mnie to piernik i wiatrak, ale 2 kolegów macbrz i kkas12 ma chyba inne zdanie, więc niech się wypowiedzą.
Wysil wyobraźnię i nie szukaj drugiego dna.
Jest to dla ciebie nowość, więc może być z tym problem bo jak sam wcześniej pisałeś jedna literka nie robiła dla ciebie wcześniej żadnej różnicy
Chodziło o to, że wspomniano o odgraniczniku a ty pisałeś o ograniczniku.
Po co?
A jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne spawanego łączenia to dla mnie osobiście nie ma nic lepszego jak lepik na goraco.
Po oczyszczeniu gorącego spawu ze zgorzeliny traktujemy go bryłką lepiku lub chociazby kawałkiem papy termozgrzewalnej.
Tu jest wprawdzie bednarka ocynkowana, ale każdy inny metal będzie wyglądał tak samo.
A skręcanie bednarki w ziemi dla mnie jest nieporozumieniem.
I nie do końca rozumiem powód układania otoku obok fundamentowego uziomu.
Chyba, że to co w fundamencie zostało górnolotnie i na wyrost uziomem nazwane.