PN-EN 349:1999
Maszyny. Bezpieczeństwo. Minimalne odstępy zapobiegające zgnieceniu części ciała człowieka
IDT EN 349:1993
PN-EN 999:2002
Maszyny. Bezpieczeństwo. Umiejscowienie wyposażenia ochronnego ze względu na prędkości zbliżania części ciała człowieka
IDT EN 999:1998
Te normy znalazłem w spisie. Reszta być może jest zastapiona, lub ma zmieniony numer. Prasami się nie zajmuję, to i może wiadomości nie bardzo aktualne.
to juz cos, postaram sie kupic norme 999 moze cos byc w niej.
dzieki
a moze ktos wie cos jeszcze
ja wiem ze czas dobiegu mozna mierzyc np miernikiem NMG2 ale drogi jest.
Wiecie moze jak wyglada sytuacja jesli wykonuje pomiar czasu dobiegu maszyny oscyloskopem i czasy sa zbliżone, czy moge uznać ten sposób jako dobry, czy musi być miernik przeznaczony do tego?
A więc mam dla wszystkich zainteresowanych urządzenie stworzone specjalnie do tego celu, ponieważ zajmuję się jego dystrybucją w polsce więc mam z nim na co dzień do czynienia i sprawuje się o niebo lepiej niż odpowiedniki z drukarką termiczną do wizualizacji wyników pomiaru. Urządzenie nazywa się SMART i jest produkowane przez firmę JOKAB SAFETY, podłącza się je do kompa przez USB i można nie tylko prześledzić przebiegi prędkości i przesunięć z dokladnością do 1ms ale również dostać w formie raportu gotowy wynik zalecanego odstępu np kurtyny od strefy niebezpiecznej (program analizuje i sam oblicza czas reakcji układu zabezpieczającego a sposobów podłączenia do samej maszyny jest conajmnij kilka dzięki 5 modułom - przetwornikom szczegóły tu: http://www.contra-polska.pl